Marmara bölgesinin güneydoğusunda Armutlu yarımadasının kuzey kıyısında bulunan bir şehirdir. Türkiye’nin kuzeybatısında bulunur. Güneyinde ise gemlik körfezi yer almaktadır.
Yalova’ya Ne Zaman Gidilir?
Yalova’ya hemen hemen her mevsim gidilebilir. Yaz ayları sıcak ve kurak geçerken kış ayları ise ılık ve yağışlı geçebilmektedir. Deniz için tercih ettiğiniz zaman yaz aylarını seçmelisiniz. Av ve termal kaplıca için ise kış aylarını tercih edebilirsiniz. Birçok hastalığa ve rahatsızlığa iyi gelen kaplıca sularını günümüzde her insan tercih edebilir.
Yalova’ da Gezilecek Yerler
Türkiye’de Termal su kaplıca denilince ilk akla gelen yerlerden biri Yalova olarak bilinir. Hemen hemen yılın her dönemi Yalova ziyaretçi akımına uğramaktadır. Yalova tarihi boyunca Osmanlı imparatorluğu, Bizans imparatorluğu ve Roma imparatorluğu sınırları içerisinde bulunmuştur.
Yalova denize sıfır oluşuyla kamp, doğa, şifalı suları ve kaplıcalarıyla her tatilciye ayrı imkânlar sağlamaktadır. Muhteşem doğası ve deniz manzaralarıyla ilgileri üstüne çekebilmektedir. Aynı zaman da Marmara bölgesinin şirin kenti olan Yalova’da gezilecek yerleri şöyle sıralayabiliriz.
- Yürüyen Köşk
- Termal Atatürk köşkü
- Açık Hava Müzesi
- Elmalık Kalesi
- Taş Köprü
- Delmece Yaylası
- Dipsiz Göl
- Kara Kilise
Daha birçok güzel yerleri olan Yalova’yı gezip görmelisiniz. Atatürk’ün Yalova benim kentimdir diyerek anlattığı bu şehirde geçmişe giderek o tarihi duyguları yaşayacaksınız.
Yürüyen Köşk
Köşk ismini Atatürk’ün kesilmesini istemediği bir ağaç tarafından adını almıştır. Dalları cama değen ağacı kesmek istedikleri için Atatürk köşkü raylı bir sistemle kaydırmak istemiştir.

Termal Atatürk Köşkü
Yalova’nın Termal ilçesindeki köşk yalnızca 38 günde sadece ahşaptan inşa edilmiştir. Önemli görüşmelerin yalnızca orda yapıldığı bir köşktür. 1984’den bu yana restore edilerek kullanılan müze olmuştur.

Açık Hava Müzesi
Bu müze 2003 yılın da açılmış olup Yalova’nın çeşitli yerlerindeki tarihi eserlerin korunup sergilendiği bir müze olarak bilinmektedir.

Elmalık Kalesi
Yalova Merkezine 15 km mesafe arasındadır. Marmara denizinden de elmalık kalesi görülebilir. Bulunduğu köyden görünmemekle birlikte hangi uygardan geldiği de tam olarak bilinmiyordur.

Taş Köprü
Çiftlikköy ilçesinde bulunan köprü günümüzde hala kullanılmaktadır. Aynı zamanda köprü korunma altına alınmıştır.

Delmece Yaylası
Çınarcık’a bağlı olan Teşvikiye beldesinden ulaşım sağlanan Delmece yaylası, erikli yaylası en çok bilinen yaylalardan biridir. Yolun güzel ve asfalt olmasından dolayı ulaşım oldukça kolaydır. Genişliği ve düz olması sebebiyle Delmece yaylası gelenleri adeta büyülüyordur. Aynı zaman da toprak yoldan ilerleyerek erikli şelalesi de görülebilir.

Dipsiz Göl
Büyük dipsiz göl ve küçük dipsiz göl olarak ikiye ayrılır. Birbirlerine mesafeleri yakın olan bu göllerin yol bakımından asfalt olması da çok iyidir. Bir krater gölü olan bu suda pek çok canlılar bulunmaktadır. Büyük gölün çevresi yürüyüş yapmak isteyenler, piknik ve kamp kurmak için oldukça elverişlidir. Temiz doğasıyla ve sığ suyuyla ziyaretçilerini hayran bırakacaktır. Yalova’ya gelip buraları gezmeden geçmeyin.

Kara Kilise
Moloz taşı ve kırmızı tuğladan Yunan haçı şeklinde yapılmıştır. Haç kollarının birleştiği bu noktada yuvarlak kule şeklinde sekiz tane kubbesi bulunmaktadır. Aynı zamanda haçın kollarında birer oda bulunuyor. 9. Yüzyıldan sonra kiliseye dönüştürülmüş olup aynı zamanda Site içinde parkta bulunan bu kilise korumaya alınmıştır. Gelenleri görüntüsüyle büyüleyen bu kilise her mevsimde ziyaretçilerini ağırlayabiliyor.
İstanbul, Kocaeli ve Bursa gibi illerimize komşu olan şehrimiz ılıman iklim sebebiyle yılın her döneminde ziyaretçi ağırlamaktadır. Her bütçeye uygun Yalova otelleri, apart oteller, günlük kiralık evler ve tatil evleri bulmanız oldukça kolaydır. Şifalı suları ve termallere olan ilgiden dolayı ziyaretçi akımı oldukça fazladır. Yalova’nın Çınarcık, Armutlu ve Termal ilçeleri daha çok ziyaretçiye sebep olmaktadır.

Yalova’da Ulaşım
İstanbul ve Bursa’dan ulaşım oldukça kolaydır. 1 saat mesafe süresiyle deniz ulaşımı bulunmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin her şehrinden İzmir, Trabzon, Ankara, Antalya gibi illerimizden otobüs seferleri bulunmaktadır. Ayrıca günübirlik turlardan da faydalanabilirsiniz. Bunun yanı sıra araç kiralama şirketlerinden araç da kiralayabilirsiniz.
Yalova’da Şehir İçi Ulaşım
Yalova altı ilçeden oluştuğu için şehir içi ulaşım otobüs, minibüs, taksi ve deniz kıyısındaki yerlere kiralık teknelerle ulaşım sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda Yalova içinde kiralık veya özel bisikletle şehir içinde gezebilirsiniz. Küçük bir yer olması sebebiyle ulaşımda oldukça rahat ve kolaydır.
Yalova’da Ne Yenir?
Tarıma elverişli mutfağı ile Yalova oldukça kendini geliştirmiştir. Sebze ve ot bakımından zengin olan Yalova mutfağında birçok lezzet de vardır. Bunların en başında Yalova çorbası ve topraklarında yetiştirilen lahana yaprakları, yeşil mercimek ve bulgur ile yapılan Yalova çorbası yer almaktadır. Türk mutfağı, Anadolu mutfağı ve deniz ürünlerini bolca bulabilirsiniz. Yalova’da milföyle yapılan Yalova kebabı çok meşhurdur. Yalova köftesini ve termal sarmayı buraya geldiyseniz kesinlikle tercih etmelisiniz. Yöreye ait pavli yemeğini tatmadan geçmeyiniz.
Tatlılara gelince termal tatlısını mutlaka denemelisiniz oldukça meşhur olan bu tatlı tavada yapılan krepin arasına elmalı marmelat ve kavrulmuş fıstık konarak üzeri vişne reçeli ile süslenerek servis edilir. Bir diğer yöresel tatlı ise Yalova sütlüsü denilen süt, un, şeker, badem, fıstık ve ceviz ile yapılan bu tatlı meyvelerle süslenip ikram edilir. Aynı zamanda bu tatlının tarifi gizli tutulmakla biliniyor. Sizler de Yalova şehrini ziyaret ederek bu güzellikleri yakından görebilirsiniz.
0 Yorum