Tunceli Gezi Rehberi


0

Ülkemizin en dağlık ve engebeli şehirlerinden olan Tunceli, en güzel manzaralara sahip olan şehirlerimizin başında gelir. Komşuları Elazığ, Bingöl ve Erzincan olan Tunceli Doğu Anadolu Bölgesi’nin en ilginç kentlerinden birisidir. İlginç bir kent olmasında, şehrin tarihi ve doğal yapısının olduğu kadar kültürü de etkilidir. Eğer bu ilimizi ziyaret etmek isterseniz Haziran ve Eylül ayları arasında bir tarih belirlemeniz gerekiyor. Munzur Çayı’nın daha da güzel hale getirdiği Tunceli’de görmeniz gereken çok sayıda yer vardır.

Tunceli’ye Havayolu ile Gitmek Mümkün mü? 

Tunceli’de henüz bir havaalanı yok, ama bu ilimize en yakın havaalanı Elazığ’da bulunuyor. İstanbul ya da Ankara’dan doğrudan Elazığ’a uçuş var. Tunceli ve Elazığ arasında ise sürekli çalışan servisler bulunuyor. Tunceli şehir merkezi ve Elazığ havaalanı arası yaklaşık bir buçuk saat sürüyor. Taksiyle de gidebilirsiniz ama en iyi ulaşım aracı servisler olacaktır.

Tunceli’ye Otobüsle Gidilir mi?

Tunceli’ye pek çok ilden giden otobüsler var. İstanbul’dan on üç saat, Ankara’dan dokuz buçuk saat, Bursa’dan on üç buçuk saat, Antalya’dan on dört saat ve Adana’dan yedi buçuk saat bir otobüs yolculuğu ile Tunceli’ye ulaşmak mümkündür. Özellikle yolculuğun ikinci yarısında mükemmel manzaralar da size eşlik eder.

Tunceli Gezilecek Yerler

Tunceli her anlamıyla tam bir doğa harikası olarak kabul edilebilecek bir yer. Özellikle Munzur Çayı’nın içinden geçmesi ve çok yüksek bir arazide bulunması nedeniyle gezilip görülmesi gereken çok fazla yere sahip. 

Munzur Vadisi Milli Parkı

Munzur Vadisi ve içinden geçen Munzur Çayı Ovacık ve Tunceli merkez arasında uzanan oldukça geniş bir araziyi kaplıyor. Bu arazi 1971 senesinden beri milli park olarak kabul edilmiştir. İçinden geçen muhteşem Munzur Çayı’nın dışında çok sayıda su kaynağı, birbirinden güzel ve farklı ağaç türleri, hayvan türleri ile çok zengin bir içeriğe sahip olan bu milli parkı mutlaka görmelisiniz. Munzur Çayı’nda rafting yapmak da mümkündür. Ayrıca bu vadide kamp yapabilir, doğa yürüyüşü ve bisiklet sürme gibi etkinliklere de katılabilirsiniz.

Munzur Çayı, Dağı, Sahili ve Plajı

Munzur Tunceli’nin en önemli yerlerinden birisidir. Milli park dışında heybetli görüntüsü ile Munzur Dağı’na ve Munzur Çayı’na da ayrı bir başlık açmak gerekiyor. Munzur Çayı pırıl pırıl bir suya sahip ve bu aynı zamanda içiliyor. Kırmızı benekli alabalık gibi nadir görülen balıklar bu çaydan avlanabiliyor. Munzur gözeleri ve kanyonları mutlaka görmeniz gereken güzellikler arasında. Ayrıca yaz tatilinde bu çayın doğal ve muhteşem plajında suya girebilir ve dinlenebilirsiniz. Dilerseniz plaj voleybolu da yapabilirsiniz.

Dereova Şelalesi 

Nazımiye ilçesinde yer alan Dereova Şelalesi’nin bir diğer ismi Gelin Pınarı. Kışın donunca sarkıt ve dikitler oluşan bu şelale yaz aylarında doğa yürüyüşü ve kamp yapmak için de ziyaretçi topluyor. 

Peri Suyu Vadisi

Kaya tırmanışçılarının sık ziyaret ettiği Peri Suyu Vadisi Peri Suyu olarak bilinen derenin sar ve dik iki yamacından ve çok zengin bir bitki örtüsünden oluşuyor. Bu vadi de çok görkemli bir manzaraya sahip.

Tunceli Kaplıcaları

Mazgirt ilçesinde yer alan Bağın Kaplıcası ve Tunceli merkeze yakın olan Anafatma Kaplıcası ilde yaşayanların çok sık ziyaret ettiği yerler arasındadır. 

Tunceli Tarihi Yerler

Tunceli tarihi çok eskilere dayanan şehirlerimizden birisidir. Çok sayıda kale, höyük ve köprü yer alan bu ilimizde gezilip görülmesi gereken tarihi yerler de çok fazladır.

Çemişgezek Kalesi

Çemişgezek Kalesi Tahar Çayı kenarında kurulmuş ve inşasında moloz taşlar kullanılmış olan tarihi bir yapı. Kaleden günümüze çok az bir bölüm kalsa da halen görülmesi gereken yerlerden birisi.

Tahar Köprüsü

Tahar Çayı üzerinde 19. yüzyılda kesme taşlardan inşa edilmiş olan Tahar Köprüsü tek gözlü ve sivri bir kemere sahip. Daha sonra bir kere restore edilen köprü de önemli bir tarihi yapıdır.

Mazgirt Kalesi

Mazgirt ilçesinde yer alan Mazgirt Kalesi’nin tarihi ise Urartulara kadar gidiyor. Bu kalenin girişi bir mağara içerisinden yapılmış. Kalenin içerisinde çok eski yel değirmenlerine ait olduğu bilinen kalıntılar da mevcut.

Bağın Kalesi

Bağın Kalesi de Mazgirt ilçesinde bulunuyor. Bu kalenin kesin kim tarafından inşa edildiği bilinmiyor. Ama içerisinde bulunan bir kitabe Urartu Kralı Ramses’e ait olduğu için onun da Urartular tarafından yapıldığı düşünülüyor. 

Ferruh Şad Bey Türbesi

16. yüzyıla ait olan bu türbe Ferruh Şad Bey tarafından yaptırılmış. Sekizgen yapısıyla ilginç bir mimari bina ve de alt katında bir mumyalık bulunuyor. 

Sivdin Köprüsü

Karar Deresi üzerinde yer alan Sivdin Köprüsü’nün tarihi de 12. yüzyıla kadar gidiyor. Yine tek bir göze ve sivri bir kubbeye sahip tarihi köprülerden birisi. 

Tunceli Göktepe Höyüğü

Mazgirt ilçesinde yer alan bu höyük eskiçağlardan kalma yaşam izleri taşıyor ve kültür turizmi açısından önemli bir merkezdir.

Tunceli Festivalleri

Her yıl Temmuz ayında düzenlenen Munzur Kültür ve Doğa Festivali artık ünü yurt dışında da duyulmuş olan festivallerden birisi haline geldi. Tunceli halkının kültürünü ve özelliklerini tanıtmak amacıyla düzenlenen festivalde müzik, sanat ve felsefe etkinlikleri ile dopdolu geçiyor. Çok sayıda aydın ve yazarın da katıldığı festivalde çok sayıda atölye ziyaretçileri ağırlıyor.


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

0

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir