Şırnak Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin tarihi ve en önemli şehirlerinden birisidir. Hem Irak hem de Suriye ile sınırı olan bir şehrimizdir. Ülkemizin en doğu ucunda yer alan şehrimizdir. Şırnak 18 Mayıs 1990 tarihinde il olmuştur. Daha önceden Siirt ilinin Şırnak ilçesi olarak yer alan bölge, ayrıca Siirt’in Kurtalan ilçesi, Mardin ilinin Silopi, Cizre ve İdil ilçeleri, Hakkâri’nin de Beytüşşebap ve Uludere ilçeleri Şırnak ilimizi oluşturan yerlerdir.
Şırnak’ın Önemi
Şırnak insanlığın ikinci kurtuluşunun yaşandığı ildir. Çünkü daha önce Ağrı Dağı’nda yaşandığı kabul edilen Nuh peygamberin insanlığı tufandan kurtarması olayının başka deliller bulunması üzerine artık Şırnak’ta yaşandığı kabul ediliyor. Nuh peygamber insanlığı Ağrı değil Şırnak’ta bulunan Cudi Dağı’nda kurtarmış olarak biliniyor. Bu durum Cudi Dağı ve Şırnak’ı çok daha önemli bir yer haline getiriyor. Buna delil olarak Şırnak’ta bulunan Nuh Peygamber türbesi ve de Cudi’deki surların gemi şekline benzemesi gösteriliyor. İnanışa göre Nuh peygamberin oğulları tufandan sonra Cizre ve Cudi Dağı çevresini yazlık yayla ve mesire yeri olarak düzenlemiş. Ayrıca rivayet o ki Şırnak ismi Şehr-i Nuh’tan gelmiştir.
Şırnak Doğal Güzellikleri
Ülkemizin en yüksek illerinden birisi olan Şırnak’ın doğal güzellikleri saymakla bitmez. İlk sırada yer alan Kasrık Boğazı, harika bir manzaraya ve kartpostallık bir görünüme sahiptir. Şırnak ve Cizre karayolu üzerinde bulunan Kasrık Boğazı çok önemli bir geçit bölgesidir. Doğal bir sit alanı olmakla birlikte 141 tane farklı hayvan türüne ve 18 tane farklı bitkiye de ev sahipliği yapmaktadır.
Cudi Dağı
Cudi Dağı, Silopi ve Şırnak arasındaki bölgede yer alır. Yüksekliği ise 2114 metredir. Cudi Dağı öncelikle İslam dini ve diğer dinler açısından önemli bir mevkidir. Birçok tarihi olaya ve de farklı kültüre tanıklık etmiştir. En önemli özelliği Nuh tufanına beşiklik etmesi ve insanlığın ikinci kurtuluşuna tanık olmasıdır. Bu dağın bir diğer ismi Nuh Peygamber ziyaret tepesidir. Muhteşem manzarası ile Şırnak’ta görülecek yerler arasındadır.

Küpeli Dağı
Bir diğer ismi Gabar Dağı olan Küpeli Dağı üzerinden Dicle Nehri geçer. Bu dağın güneydoğusunda Cudi, kuzey tarafından ise Eruh Dağı yer alır. Burası uzun yıllar çeşitli sebeplerle insanların girmesine izin verilmeyen yerlerden birisidir. Bitki örtüsü ve hayvan çeşitleri açısından zengindir ve de ülkemizin en yabanıl ve doğal yerlerinden birisidir. Artık gezip görülmeye açıktır ve mutlaka görülmesi gereken bir yerdir.

Belkısana Kaplıcası
Sülfit ve kalsiyum açısından zengin bir su kaynağında yer alan Belkısana Kaplıcası çok sayıda hastalığa iyi gelmesi ile biliniyor. İçerisinde termal bir otel de bulunan kaplıcaya özellikle çeşitli kadın hastalıklarından şikâyetçi olanlar ve romatizma rahatsızlığı olan geliyor.

Zümrüt Kaplıcası
Yaklaşık 40 derecelik sıcak su kaynağına sahip olan Zümrüt Kaplıcası da cilt hastalıkları için ilk sırada önerilen yerlerden birisidir. Her yıl çok sayıda ziyaretçi alıyor.

Şırnak Yaylaları
Beytüşşebay ve Uludere’de bulunan Şırnak’ın en yüksek yaylaları yaz aylarında hem serin olması hem de pek çok çiçek barındırması açısından arıcılar ve yayla turizmi sevenlerin akınına uğruyor. Hakkâri, Van ve Şırnak illerine sınır olan Faraşin Yaylası 2.625 rakımlı. Kışın karlı dağları, yazın gürül gürül akan dereleri ve bitki örtüsüyle tam bir doğa harikası olan bu yayla da çok sayıda ziyaretçi akınına uğruyor.

Şırnak Tarihi Yerler
Şırnak’taki en önemli tarihi yapılardan birisi olan Ulucami Hz. Ömer tarafından bir kiliseden dönüştürülerek yapılmış, dikdörtgen bir binadır. İşlemeleri ve görkemli yapısıyla dikkat çeken bir eserdir.

Şırnak Medreseleri
Tarihte önemli bir eğitim ve kültür merkezi olan Şırnak’ta kırmızı tuğlalardan yapılmış olan Kırmızı Medrese gezilip görülmesi gereken yerler arasındadır. Abdaliye Medresesi ise hem huzur veren görkemli bir yapı, hem de Mem u Zin destanının geçtiği yer olarak biliniyor.

Şırnak Festivalleri
Henüz üçüncüsü düzenlenecek olan Şırnak Nergiz Festivali, Cizre ilçesinde kaymakamlık ve belediye işbirliği ile Nisan ayında düzenleniyor. Çeşitli resim, kompozisyon ve fotoğrafçılık etkinliklerinin yer aldığı festival çok sayıda katılımcıyı ağırlıyor. Müzik etkinliklerine de ev sahipliği yapıyor.
Şırnak Ören Yerleri
Bazebde Ören Yeri Dicle Nehri’nin kıyısında bulunan tarihi bölgelerden birisidir. Burada yer alan taş köprü de görülmesi gereken bir tarihi yapıdır. Kasrik geçidinin de içinde yer aldığı Kasrik Ören Yeri ise su kanalları ve köprüler başta olmak üzere tarihi şehir kalıntıları ile doludur.
Şırnak Havaalanına Ulaşım
Şırnak’ta yeni açılmış olan Şerafettin Elçi Havaalanı bulunuyor. Ama belediyenin buraya ulaşım için bir toplu taşıma sistemi yoktur. İki farklı özel taşımacılık şirketi havaalanına ulaşım için hizmet veriyor. Havaalanı şehir merkezine 60 km, Cizre’ye ise 20 km uzaklıkta bulunuyor. Özel araçlar ya da araç kiralama yolu ile ulaşılabilen havaalanında özellikle Ankara ve İstanbul’dan uçuşlar yapılıyor. Transfer yolcuların uçuşu da aynı zamanda yapılmaktadır.
Otobüsle Havaalanına Ulaşım
Otobüsle havaalanına gitmek için iki farklı otobüs şirketi bulunuyor. Otobüsle Şırnak şehir merkezine bir saatte, Cizre’ye ise 20 dakikada gitmek mümkün. Genel olarak uçaktan indikten yarım saat sonra otobüsler hareket ediyor. Otobüs fiyatları da oldukça uygundur.
Taksiyle Havaalanına Ulaşım
Taksiyle Şırnak merkezden havaalanına gitmek yaklaşık 50 dakika sürüyor. Cizre ve Silopi ilçelerine de taksiyle gidilebiliyor. Uçaklar indikten sonra bekleme salonunun dışında çok sayıda taksi bulunabiliyor.
0 Yorum