SGK Termal Kaplıca Giderlerini Karşılıyor mu?


0

Özellikle emekliler, SGK’nın kaplıca tedavileri için ödeme yapıp yapmayacağını merak ediyor. Sağlık Uygulama Tebliği’ne (SUT) göre SGK kapsamındaki hizmetlere kaplıca tedavileri eklendi. İşte bu konuyla ilgili yeni bir uygulamanın detayları.

Kaplıca Tedavisi

Terapatik kaplıca ücretleri SGK tarafından karşılansa da bu konuda bazı şartlar bulunur. Ayrıca seans bilgileri ve tedavi süresi gibi detaylar da bu raporda yer almalıdır. Bu raporu alan sigortalılar Sağlık Bakanlığı’nın onayı ile 6 ay süreyle kaplıca tedavilerini ziyaret edebilir ve kullanabilirler. 6 ay içinde başvuru yapılmazsa bu hak sona erer ve yeni bir rapor gerekir.

SGK’dan Seyahat Parası

Kaplıca tedavisi raporunun düzenlendiği tarihten itibaren 5 gün içinde kaplıca başvurusu yapılırsa, seyahat masraflarını da SGK karşılayacaktır. Gerekirse uydu da bu uygulamaya dâhildir. Seyahat masrafları ödenirken en yakın sanatoryum sağlık tesisinin bulunduğu yerleşim yeri esas alınır.

SGK Kaplıca Tedavisi İçin Ödeme Koşulları Nelerdir?

SGK’nın kaplıca ödeme koşulları aşağıdaki gibidir:

  • Tedavinin uygulanabilmesi için sağlık komisyonunun bir kamu hastanesi veya üniversite kliniğinde görev yapan en az bir fizyoterapist ve rehabilitasyon uzmanı veya bir çevre doktoru ve hidroklimatologun yer aldığı bir rapor hazırlaması gerekir. Bu kurul sağlık raporunun hastalığın teşhisi, doktorun önerdiği tedavi yöntemi, seans sayısı, gün sayısı gibi bilgileri içermesi önemlidir.
  • Tedaviye uygun olanların Sağlık Bakanlığı’ndan sanatoryum tedavi onayı almış kaplıca merkezlerine başvurmaları gerekmektedir. Tedavi talep edilen merkezin Sağlık Bakanlığı ile anlaşması yoksa banyo, seyahat, günlük ve buna bağlı kaplıca tedavisi masrafları SGK tarafından karşılanmayacaktır.
  • Seyahat, günlük ve yan giderler, tabipler birliğinin tedavi için düzenleyeceği rapora göre karşılanır. Sağlık Bakanlığı’ndan rapor alındıktan sonra en geç 6 ay içinde tedaviye başlanmalıdır. 6 ay geçtikten sonra bu raporla tedavi artık mümkün değildir ve yeni bir rapor hazırlanmalıdır.
  • Sağlık Bakanlığı’ndan rapor aldıktan sonra 5 iş günü içerisinde seyahat ve günlük giderlerini karşılamak üzere tedavi amaçlı merkeze gidilmesi halinde, sağlık Bakanlığı’ndan rapor alındıktan sonra seyahat ve günlük giderleri talep edilmeden karşılanacaktır. Ayrı belge 5 iş günü içerisinde başvuru yapılmazsa, seyahatin başladığının bildirilmesi ve günlük ödemelerin üzerinden 6 ay geçmemiş olmak kaydıyla taşıma belgesi düzenlendiğinde ödeme yapılır.
  • Yol ve harcırahlar Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmakta ve en yakın yerleşim yerine göre hesaplanmakta ve ödenmektedir.

Tabipler birliğinin raporunda da refakatçi bulundurulması gerektiği belirtilirse, masrafları da sosyal sigorta tarafından karşılanır. 18 yaşından küçük çocuklar için bu şart aranmaz ve bu kişilerin refakat masrafları SGK tarafından karşılanır.

SGK Bir Kaplıca için Ne Kadar Ödüyor?

Sosyal güvenlik kurumu seyahat ve günlük masrafları karşılar. En fazla 21 günlük kalış için günlük harcamaları üstlenecektir. Kişiler kaplıcadaki diğer harcamaları belgeleseler bile SGK ödeme yapmaz. Ayrıca, ödenen ücret genellikle varış noktasına giden otobüs biletine yakındır.

Kaplıca Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

  • Maliyetin bir kısmı SGK tarafından karşılansa da, spa seçerken aşağıdakileri göz önünde bulundurmanızı öneririz:
  • Tedavinizi planladığınız kaplıcada tedavi görmüş kişilerin yorumlarını okuyun. Birçok web sitesinin derecelendirme ve inceleme sayfalarında bulunurlar.
  • Kullanmayı planladığınız kaplıca suyunun hastalığınızı tedavi etmeye uygun olup olmadığını dikkatlice öğrenin.

Kaplıca Raporu İçin Hangi Doktoru Görmeliyim?

Doktorun tavsiyesi tıbbi durumunuza göre değişebilir. Örneğin sırt ve boyun rahatsızlıklarınız varsa beyin cerrahı veya fizyoterapiste, başka rahatsızlıklarınız varsa bir uzmana başvurmalısınız.

Kaplıca Tedavisi Nasıl Yapılır?

Doktor tarafından kaplıca tedavisi için uygun görülen kişiler sevk edilir. Kişi, kaplıcadaki sorumlulardan biriyle temasa geçerek tedavinin başlamasını ister. Tedavi kişiye ve hastalığa göre değişir. Genellikle en az 15 gün sürer. Bu süre zarfında hangi prosedürlerin uygulanacağı ve hangi prosedürlerin uygulanmayacağı bir programla oluşturulacaktır. Program bir uzman tarafından düzenlenecektir.


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

0

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir