Sakarya Gezi Rehberi


0

Marmara bölgesinin her geçen gün gelişen şehirlerinden biri olan Sakarya, 2019 sayımlarına göre 1.029.650 nüfusludur. Şehir Türkiye’nin en büyük şehirlerine yakınlığı ve gelişen iş imkânları ile dışarıdan çok sayıda göç alan bir ilimizdir. Şehrin büyüklüğü 482.109.07 hektardır. Doğal güzellikleriyle de zengin olan şehir gelişen sanayi bölgeleriyle gelişimini sürdürmektedir.

Bizans ve Osmanlı döneminden kalan tarihi yerleriyle de gezilecek farklı mekânları bulunmaktadır. Şehir İstanbul’a yaklaşık 157 km uzaklıktadır. Bu nedenle deniz kenarı kesiminde bulunan sayfiye yerlerinde, büyükşehirden hafta sonu için hatırı sayılır miktarda misafir ağırlamaktadır.

Sakarya İklimi

Sakarya ili, sınırlarının yer aldığı iki bölge olan Marmara ve Karadeniz ikliminin etkilerini taşır. Buna göre bir genelleme yapacak olursak ılıman bir iklime sahiptir. Kışları yağışlı yazları sıcak geçer. Adapazarı ovası hâkim rüzgârlardan lodosun etkisini sık hisseder. Yağış ortalaması yıllık 1.016 mm’dir. Şehrin yıllık ortalama sıcaklık değerleri şu şekildedir; yılın azami 30 gününde 0 derece ve yine yılın azami 40 gününde 30 derece sıcaklık görülmektedir.

Sakarya’dan Havaalanına Ulaşım Nasıl Yapılır?

Sakarya iline en yakın havalimanları İstanbul’da bulunmaktadır. Şehir yeni açılan İstanbul havalimanına 181 km, Sabiha Gökçen Havalimanına ise 124 km uzaklıktadır. Havalimanlarına D-100 ve Tem oto yollarından ulaşım sağlanabilir.

Ulaşım özel araçlarla sağlanabileceği gibi toplu taşıma da bir alternatiftir. Toplu taşıma ile yapılan yolculukların yanı sıra günümüzde çok sık kullanılan transfer firmaları aracılığı ile de havalimanlarına ulaşım sağlanabilmektedir. Otobüs terminali şehir merkezine 7 km uzaklıktadır. Bazı otobüs firmalarının da havalimanlarına servis hizmetlerinin olduğu bilgisini de vermek gerekir.

Hava alanından sağlanabilecek transfer ulaşımı ile birlikte Sakarya ilinde de bu havalimanı transfer taşımacılığını yapan çok sayıda firma bulunmaktadır. Sabiha Gökçen Havalimanına ulaşmak için daha ekonomik bir seçenekte trendir.  Sakarya’nın Arifiye beldesinden kalkan trenle İstanbul Pendik ilçesine gelebilir buradan da taksi ya da toplu taşıma ile Sabaha Gökçen havalimanına ulaşabilirsiniz.

Sakarya’da Görülecek Yerler

Sakarya hem doğal hem de tarihi yerleriyle gezilecek pek çok yere sahip bir ilimizdir. Gezilecek yerler arasına hem yetişkinlere hem de çocuklara hitap edecek birçok yer vardır. Piknik alanları ve konaklama için birçok seçenek sunulmaktadır. Aynı zamanda kış aylarında kayak yapmak için de en çok tercih edilen yerlerden biri olan bu şehir, kış turizmi için Marmara bölgesinin en güzel yerlerinden biridir. Görülecek yerlerden belli başlıcaları aşağıdaki gibidir.

Sapanca Gölü

Sapanca gölü hem İstanbul’dan hem de Sakarya sakinlerinden misafirleri ağırlamaktadır. Eşsiz güzellikteki doğası görülmeye değerdir. Yelken ve kürek sporcularının da tercih ettiği Sapanca’da birçok değişik kuş türünü görmek mümkündür. Sakarya’nın Sapanca ilçesinde göl kenarında konumlanmış olan çok sayıda konaklama tesisi vardır. Her bütçeye uygun olarak bulanabilecek seçenekler, göl keyfi için ideal bir seçim olmaktadır.

Acarlar Longozu

Karasu ve Kaynarca ilçelerine bağlı olan Acarlar Longozu eşsiz güzelliğiyle mutlaka görülmesi gereken yerlerdendir. Özel araç dışında şehir merkezinden otobüs ve minibüs seferlerinin düzenlendiği Langoza’ya ulaşım gayet kolaydır ve şehir merkezine yaklaşık olarak 1 saat uzaklıktadır. Acalar langozu Türkiye’deki tek parça halinde bulunan en büyük langoz (su basar) ormanıdır.

Kuzuluk Kaplıcalar

Sakarya’nın Akyazı ilçesi bağlı olan Kuzuluk beldesinde çok sayıda termal tesis bulunmaktadır. Sağlık turizmi açısından oldukça rağbet gören bu beldede çok sayıda konaklamak imkânı bulunmaktadır.

Uzun Çarşı, Orhan Cami ve Çark Caddesi

Adapazarı merkezde bulunan bu mekânlar hem tarihi yerlerdir hem de şehrin kalbidir diyebiliriz. Sakarya otobüs terminalinden 15 dakika mesafede olan yerlere hem otobüs firmalarının servis imkânı bulunmakta hem de toplu taşıma seneği bulunmaktadır.

Doğan Çay Şelalesi

Sakarya’nın Geyve ilçesine bağlı Maksudiye köyünde bulunan bu doğa harikası şelale hem günü birlik gezginleri hem de bazı dönemlerde kampçıları ağırlamaktadır. Şehir merkezine uzaklığı 25 km’dir. Son 2 km’sinin toprak yol olduğu için bu şelalenin yolu ve etrafı doğa yürüyüşçülerinin de vazgeçilmez mekânlarındandır.

Sakarya Festivalleri

Sakarya ilinde çok fazla katılımlı büyük festivaller bulunmasa da şehre bağlı ilçelerde yörelere özel bazı festivaller düzenlenmektedir. Sapanca Soğucak Yayla Şenliği, Yeşilyurt Yayla Şenliği, Kerem Ali Zirve Yürüyüşü, Çiğdem Yaylası Şenlikleri, Uluslararası Kültür Turizm ve Fındık Festivali Şehrin düzenlenen en eski festivalleridir.

Yaklaşık 30 senedir düzenlenen festival her yıl Temmuz ayının son haftasında Karasu ilçesinde yapılmaktadır. Bu festivallere katılmak için tarih bilgileri ve diğer detaylar için ilgili internet sayfalarından bilgi almak yararlı olacaktır.

Sakarya’da Ne Yenir?

Türkiye, bünyesinde bulunan birçok kültürle birlikte zengin bir mutfağa sahiptir. Sakarya iline has tatlar da bu zenginliğin parçasıdır. Sakarya denilince lezzet olarak ilk akla gelenlerden biri ıslama köftedir. Şehirde çok sayıda leziz ıslama köfte restoranı bulunmakla birlikte, bu lezzeti tadabileceğiniz tarihi lokantalar da mevcuttur. Islama köftenin yanında yine buraya özel yapılan üzüm şıralarını içmek en çok tercih edilenler arasında yer alır.  Ayrıca yine Sakarya ilinde bolca yetiştiren bal kabağından hazırlanan lezzetler mevcuttur. Bunlar; Balkabaklı ekmek, kabak tatlısıdır. Ayrıca kaşnuka adı verilen ana malzemeleri pırasa ve mısır olan yöresel bir yemekte yeni lezzet arayanlar için bir seçenek olmaktadır. Köpük helvası yine Sakarya’nın Taraklı iline has bir lezzettir ve mutlaka denenmesi gereken lezzetlerdir.


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

0

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir