Şahindere Kanyonu Nerededir? Şahindere Kanyonu’na Nasıl Gidilir?


0

Şahindere Kanyonu Balıkesir ilinin sınırları içinde bulunuyor. Altınoluk ilçesine yaklaşık 2 km uzaklıktadır. Şahindere Kanyonu, Kaz Dağları Milli Parkı’na çok yakın bir konumdadır.

Şahindere Kanyonu’na ulaşmak için Altınoluk ilçe merkezine ulaştıktan sonra Yapı Kredi yolundan devam ederek önünüzde göreceğiniz Şahindere tabelasını takip ettiğinizde yaklaşık 2 km sonra kanyona ulaşılmış olur.

Şahindere Kanyonu Balıkesir’e yaklaşık 115 km uzaklıktadır. Bu kanyon Ege Denizi’ne çok yakın bir bölgede yer almaktadır. Doğal bitki örtüsünün varlığı nedeniyle, birçok hayvan türünün yaşadığı yerdir. Kanyonda 800 kadar bitki türü olduğu tahmin ediliyor. Zeytin ağaçlarının bitki örtüsü bakımından zengin ve önemli bir yeri olduğu bilinmektedir.

Şahindere Kanyonu Özellikleri Nelerdir?

Şahindere Kanyonu çok sayıda bitkiye sahiptir. Bu nedenle bu bölge oksijen açısından zengindir. Kanyonda yürüyüş yapmak için çok şık yerler bulunmamaktadır. Ayrıca kanyon oldukça geniş olduğu için kaybolma ihtimali çok yüksek olmaktadır.

Kanyondaki suya da girebilmektedir. Yeşilliklerle kaplı orman ziyaretçilere görsel bir şölen sunuyor. Bu nedenle burada özel doğa fotoğrafları çekmek de mümkün olmaktadır. Alan ormanlık bir alan olduğu için çeşitli böceklere de ev sahipliği yapmaktadır. Bu nedenle Şahindere Kanyonu’nu ziyaret edilecekse böceklere de dikkat edilmesi gerekmektedir.

Bölge sürekli yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaret edilmektedir. Bu nedenle alana yatırım yapmak ve gelişim sağlamaktadır. Kanyonda birçok aktivite ve ekstrem spor yapmak da mümkündür. Ayrıca doğa fotoğrafları da çekebilirsiniz. Kanyonda çok sayıda akarsu bulunmaktadır.

Şahinderesi Kanyonu Yöresel Yemekleri Nedir? Ziyaret Saatleri Nelerdir?

Şahinderesi Kanyonu’na gidilecekse yöresel mutfağı tatmadan bölgeden ayrılmamak gerekmektedir. Balıkesir mutfağı, Ege ve Marmara bölgelerinin bir karışımıdır. Balıkesir denilince ilk akla gelen tatlı höşmerimdir.

Bu, tatlı peynirle yapılır ve genellikle yerel halk tarafından yenir. Bu bölgeye gelen turistlerin ilk tercihi tatlı Höşmerim oluyor. Bigadiç güveci de çok lezzetli yöresel yemek arasında yerini almaktadır. Bigadiç güveci keçi etinden yapılır. Bu güveci Kanyon çevresindeki restoranlarda yiyebilirsiniz.

Şahinderesi Kanyonu haftanın her günü ziyaretçilerini ağırlar. Kanyonu her gün 08:00 – 18:00 saatleri arasında ziyaret etmek mümkün olmaktadır.

Altınoluk Tarihçesi

Altınoluk; Balıkesir ili Edremit ilçesine bağlı bir beldedir. Edremit-Çanakkale karayolu üzerinde, Edremit’e 25 km uzaklıktadır. Kuzeyde Kaz Dağları, güneyde Ege Denizi (Edremit Körfezi) vardır. Mitolojide Truva ile Dikili arasındaki Ege kıyısı “Işık Sahili” olarak bilinir. Altınoluk; Efsanevi Kaz Dağı’nın eteğinde bulunan Ege’nin güzel bir kasabasıdır.

365 gün boyunca yemyeşil bir doğaya sahip olan Altınoluk plajı, İsviçre Alplerinden sonra dünyanın en güçlü oksijenini insanoğluna sağlamaktadır.  Kaz dağından çıkan kaynak su da sağlıklı ve temizdir.

Doğal güzelliğinin yanında ve belki de daha da önemlisi “tarihi bir ekonomiye” sahip olan eski Altınoluk köyü, şehrin kuzeyindeki bir tepede yer alıyor. 1927 yılına kadar “Rahiplik” olarak bilinen köye ilişkin ilk veriler 16. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Kanuni Sultan Süleyman (1520-1566) tarafından saltanatının ilk yıllarında yapılan nüfus sayımına dayanmaktadır. Bu açıdan bakıldığında Rahipliğin kuruluşunun 450 yıldan daha eskiye dayandığı söylenebilir.

Köyün ilk sakinleri, derbentçiliğe kaydolan ve rahipliğe yerleşen ve Osmanlı İmparatorluğu’nun vergi korumasını sağlayan Söğütlü obalarıdır. Yunanistan Kolonisi; 1820’li yıllarda Midilli adasından Yunanistan’a çalışmak için getirilen Rumların zaman içinde burada yaşayıp yerleşmesiyle oluşmuştur. Yunanlılar ayrıca ibadet için bir kilise inşa etmişlerdir. Türkiye’ den bu dönemde bu bölgede Hıdırlar, Kadirler ve Sakarlar olarak bilinen ailelerin yaşadığı bilinmektedir.


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

0

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir