Türkiye’nin 87. ili olan Osmaniye eski yerleşim yerlerinden biridir. Osmaniye tarihi kaleler ile ön plana çıkmaktadır. Osmaniye tarihi ve doğal güzellikleri barındırır. Ayrıca birçok tarihi ve güzel yerleri mevcuttur. Ceyhan ırmağı havzasında yer almaktadır. Osmaniye Adana’ya yakındır. Hatta bazıları Osmaniye’nin Adana’nın bir ilçesi olduğunu düşünmektedir. Ayrıca Osmaniye Kültür turizmi açısından da önemli bir yerdir. Osmaniye’de tarihi kaleler öne çıkmaktadır. Bu yüzden Osmaniye kaleler şehri olarak da anılmaktadır.
Havalimanına HAVAŞ ile Ulaşım
Osmaniye’de Havalimanı bulunma hakkıdır. Bunun için Adana Havalimanı veya Gaziantep havalimanına ulaşım sağlanmaktadır. Osmaniye’den Adana Havalimanı’na HAVAŞ ile ulaşım sağlanmaktadır. Yolculuk ise yaklaşık olarak 105 dakika sürmektedir. Ayrıca KDV dâhil bilet fiyatı 28 TL’dir.
Dolmuş İle Havalimanına Ulaşım
Osmaniye’den Adana Havalimanı’na gidecek yolcular dolmuş ile de ulaşım sağlayabilirler. Kart ile ücret 3.5 TL’dir. Siviller için ödeme 2.95 TL’dir. İndirimli öğrenci kartlarındaki ödeme ise 1.9 5 TL’dir.
Havalimanına Özel Araç Kiralayarak Veya Taksi İle Ulaşım
Yolcular diledikleri takdirde havalimanlarına taksi ve özel araç kiralayarak da gidebilirler. Ancak özel araç kiralayarak gidilirse ücret biraz daha artar. Daha konforlu bir şekilde gidiş sağlansa da ücret açısından pahalılık söz konusu olur.
Osmaniye’de Gezilebilecek Yerler
Tarihi açıdan birçok güzelliğe sahip Osmaniye’de güzel fotoğraflar çekmek için gidilebilir. Ayrıca burada birçok güzel yerlerde mevcuttur. Osmaniye’de kalelerle birlikte müzeler, yaylalar, şelaleler ve daha birçok doğal güzellikler ile gezilecek yerler mevcuttur. Osmaniye’de gezilecek yerler şöyle sıralanabilir.
Osmaniye Kent Müzesi
Osmaniye Kent Müzesi 1962 li yıllarda Test olarak kullanılmıştır. Daha sonra Selçuklu mimarisi tarafından binanın dış cephesi düzenlenmiştir. Osmaniye Kent Müzesinde şehrin sosyal hayatı anlatılmaktadır. Ayrıca ticareti, siyaseti ve sanatı nasıl olduğu hakkında da bilgi yansıtmaktadır. Osmaniye ve çevresinin tarihine ışıktan bir müzedir. Ayrıca Osmaniye Kent Müzesi’nde canlandırmalı heykeller ile anlatım sağlanmaktadır.

Kırmıtlı Kuş Cenneti
Ceyhan Nehri çevresinde bulunur. Kastabala Vadisi içerisinde yer almaktadır. Kırmıtlı Kuş Cenneti göç eden kuşların yolu üzerinde bulunduğundan dolayı önemli bir konu teşkil etmektedir. Arap bülbülü kuşu bulunmaktadır. Ayrıca birçok üstüne de burada mevcuttur. Sazlıklar, yeşillikler gibi güzellikler ile muhteşem fotoğraflar çekilmektedir.

Zorkun Yaylası
Osmaniye’nin en önemli yaylalarından biridir. Ayrıca Çukurova İçinde önemli bir yer teşkil eder. Bu Yayla Amanos Dağları üzerinde bulunmaktadır. Zorkun Yaylası’nda etkinlikler ve şenliklerde düzenlenmektedir. Ayrıca yaylada lokanta, fırın, bakkal daha bulunmaktadır. Yayla havasındaki o güzel ortamı yakalayabilmek için buraya gelinebilir. Burada güzel fotoğraflar çekilmek de beraber güzel bir piknikte yapılabilir. Ancak piknik için izin gerekebilir.

Sabun Suyu Şelalesi
Düziçi ilçesinde yer almaktadır. Sabun suyu Şelalesi Düldül Dağı eteklerinde bulunmaktadır. Bu şelaleyi Serinlemek için girilmektedir. Ayrıca bu güzel havayı yakalamak için gelinir. Sabun suyu Şelalesinde dikkat çeken şey, şelalenin soğukluğu ve temizliğidir. Bu Şelale birçok turist tarafından ziyaret edilmektedir. Sabun suyu Şelalesi’nde yalnızca manzarası değil, doğa yürüyüşü yapmak için gelenler de mevcuttur. Ayrıca burada piknikte yapılabilmektedir.

Osmaniye’de Düzenlenen Festivaller
Osmaniye’de düzenlenen birçok festivaller mevcuttur. Bunlar gelen olarak şöyle sıralanabilir.
Kadirli’de Düzenlenen Sucuk ve Ekmek Festivali
Bu Festival geleneksel olarak sürdürülen bir festivalidir. Genel olarak Ocak ayının sonlarına doğru bu Festival düzenlenmektedir. Festival oldukça ilgi almaktadır. Tonlarca sucuğun pişirilip ekmek arasına konulup dağıtılmasıyla Festival Daha lezzetli bir hale gelmektedir. Ayrıca halk gösterileri palyaço gibi gösterilerde mevcuttur.
Geleneksel Güvercin Festivali
Osmaniye’de her sene geleneksel olarak Güvercin Festivali düzenlenmektedir. Bu festivalde genel olarak Ocak ayının sonlarına doğru düzenlenmektedir. Hem Osmaniye’de hem de birçok yerden bu etkinliğe oldukça merak ve ilgi gösterilmektedir. Birçok vatandaş için bu Festival bir tutku haline gelmiştir. 7 dalda güvercinler yarıştırıyor. Bu festivalde birinci gelene ise ödüllendirme yapılmaktadır.
Osmaniye İklimi, Hava Durumu
Osmaniye’de ılıman iklimi hüküm sürmektedir. Yazları sıcak ve kurak geçmektedir. Kışları ses soğuk ve yağışlı geçmektedir. Ortalama en yüksek sıcaklık Ağustos ayında görülmektedir. Osmaniye’de ortalama en düşük sıcaklık ise Ocak ayında görülmektedir.
Osmaniye’de Meşhur Yiyecekler
Osmaniye yöresinde birçok lezzetli yemek bulunmaktadır. Osmaniye’de genel olarak etli ve soslu yemekler tercih edilmektedir. Ayrıca baharatlı yemekler de tüketilmektedir. Bu yemekler şöyle sıralanabilir.
Etli Kömbe
Osmaniye’nin en meşhur yemekleri arasında yer almaktadır. Diğer adıyla etli kıyma olarak da bilinmektedir. Bir nevi Osmaniye’de yemek kültürünün temelini oluşturuyor da diyebiliriz.
Tutmaç Çorbası
Osmaniye’nin meşhur yemeklerinden birisi de tutmaç çorbasıdır. Diğer adıyla Lebeniye çorbası olarak da adlandırılır. Ana malzemesini oluşturan unsur yoğurttur.
Bayram Kömbesi
Genel olarak bayramda yapılan bir yemektir. Bu Kömbe pastanelerde de satılmaktadır. Osmaniyeliler arasından meşhur bir lezzettir. Bayram kömbesi genel olarak 2-3 ay dayanabilme özelliğine de sahiptir. Ayrıca genel olarak ilk günkü tazeliğini günlerce ve koruma özelliğine de sahiptir. Hala bayramlarda Bayram kömbesi yapmak gelenekseldir. Ancak bu artık sadece bayramlarda değil günlük olarak da sunulabilir en bir lezzet haline gelmiştir.
Kızılcık Şurubu
Osmaniye’de genel olarak yemeklerin yanında Kızılcık şurubu da tüketilmektedir. Kızılcık şurubu doğal olarak evde hazırlanmaktadır. Kızılcık şurubu, Kızılcık ve şekerinden yapılmaktadır. Ayrıca içerisine buzda eklenmektedir. Özellikle yaz aylarında daha çok tüketilmektedir.
0 Yorum