Ordu, Türkiye’nin kuzeydoğusunda yer alan şirin illerimizden biridir. Orta Karadeniz’in bittiği ve Doğu Karadeniz başladığı illerimizden olan Ordu, tabii güzelliklerinin yanı sıra tarihi zenginlikleri ile de ayrı bir yeri bulunmaktadır. Sayısız efsaneye konu olan ilimiz, Altın Post efsanesi ile öne çıkmaktadır. Tarihte önemli bir yeri olan On binlerin Ricadı diye bilinen olay da Ordu’da gerçekleşmiştir.
Ordu’ya Ulaşım
Ordu’ya muhtelif şehirlerden karayolu ya da deniz yolu ile ulaşım imkânı bulunurken, en çok tercih edilen havayolu ile ulaşımdır. Farklı havayolu şirketleri ile Ordu şehir merkezine yaklaşık yirmi kilometre uzaklıkta olan havaalanına ulaşım imkânı bulunmaktadır. Ordu- Giresun yolu üzerinde bulunan havalimanı sayesinde Türkiye’nin farklı illerinden kolaylıkla Ordu’ya ulaşılabilmektedir. Ordu’nun farklı ilçelerine de Havaş sayesinde ulaşım imkânı bulunur. Ünye, Fatsa gibi şehir merkezi dışındaki ilçelere de havaalanından servis bulunmaktadır.
Araç Kiralama Sayesinde Ordu’yu Rahat Şekilde Gezme İmkânı
Havayolu şirketlerine bağlı olarak çalışan ya da bağımsız çalışan pek çok rent a car firması mevcuttur. Gerek havayolu seyahati öncesinde rezervasyon yaparak gerekse de seyahat bitiminde anlaşarak araç kiralanabilir. Bu sayede, Karadeniz’in en güzel illerinden olan Ordu’da daha çok gezme imkânı bulunmuş olacaktır. Uçak ile İstanbul ve Ankara’dan kısa sürede ulaşma imkânı bulunan Ordu’da her yeri gezme imkânı ancak rent a car seçenekleri ile mümkün olacaktır. Seçilen araçların özelliğine göre engebeli araziler ve Ordu’nun eşsiz güzellikte yaylaları çok daha rahat gezilebilecektir.
Ordu’nun Tarihi
Ordu, MÖ. Yedinci yüzyılda kurulduğu rivayet edilmektedir. Ordu’nun ilk kuruluşunda Kimmerler, Pers ve Makedon izleri bulunurken, daha sonra Perslerin hâkimiyeti altına girmiştir. Pontus Devleti’nin hâkimiyetinde de uzun yıllar bulunan Ordu, 1071 yılında Türklerin Anadolu’ya girişi ile Türklerin yerleşim yerlerinden olmuştur. Eskihisar denilen yerde yaklaşık on iki bin kişinin karşılaştığı ve bu sayede Giresun’un fethedildiği olay, Ordu isminin de alınmasına neden olmuştur. Çok sayıda efsanesi bulunan bu ilimizde, en çok öne çıkan ve Yason Burnu’nda geçtiği rivayet edilen Altın Post efsanesidir. Ordu Perşembe yolu üzerinde bulunan Yason Burnu, eski kilisesi ve hırçın dalgaları ile gezilmesi önerilen yerlerin başında gelir.
Ordu’da Gezilecek Yerler
Ordu’da çok sayıda gezilecek yer bulunmaktadır. Tabii güzellikleri, eşsiz kıyı şeridi ve yaylaları ile görülmesi önerilen yerler içerisindedir. Ordu’da gezilmesi önerilen yerlerin başında yayaları ilk sırada gelmektedir. Ayrıca, şehir merkezine yakınlığı ile bilinen Taşbaşı Mahallesi, eski Karadeniz evleri ile görülmesi gereken yerler içerisindedir. Mübadele ile göç etmiş olan yörede yaşamış olan Rumlardan kalan eski Rum evleri ile tipik Karadeniz evleri bulunur. Türküsüne de konu olan Tabya Başı kız heykeli, bu mahallenin özellikleri arasındadır. Engebeli coğrafyasından ötürü, yükseldikçe denizi kuş bakışı görmek mümkündür. Taşbaşı Kilisesi, Paşaoğlu Konağı da Ordu merkezde yer alan tarihi yerler içerisindedir.
Boztepe
Ordu’nun seyirlik tepelerinin başında, Boztepe ilk sırada gelmektedir. Boztepe’ye şehir merkezinden teleferik seferleri bulunmaktadır. Sık aralıklarla yapılan teleferik seferleri sayesinde Boztepe’den şehri kuşbakışı görmek mümkündür.

Çambaşı Yaylası
Ordu’nun şehir merkezindeki yerler kadar, yaylaları ve yöredeki ormanlık alanları da güzeldir. Çambaşı Yaylası, kışın doğa sporlarının da yapıldığı yerler içerisindedir. Bungalow tarzı evleri ile kış tatili için kalınması önerilen yerlerdendir. Çambaşı Yaylası yol boyunca, endemik bitki türleri, sedir, çam ve ladin ağaçları ile dolu bir bitki örtüsüne sahiptir.

Perşembe Yaylası
Perşembe Yaylası da menderes oluşumlarının öne çıktığı yerler içerisindedir. Temmuz Ayının sonlarında düzenlen yayla festivalleri ile daha da şenlenmekte ve yöresel lezzetler ve gıda ürünleri, satışa sunulmaktadır.

Ordu’da Ne Yenir?
Ordu gerek balık gerekse de ot yemekleri ile eşsiz lezzetlere sahiptir. Kaygana, turşu, hamsi, fasulye ile yapılan yörenin en güzel yemekleri içerisindedir. En çok tüketileni, pırasa veya fasulye turşusu ile yapılanıdır. Endemik bitki örtüsünün zenginliği, yemeklerine de yansımıştır. Melocan, Hoşgıran denilen ot yemekleri, ısırgan çorbası, kuymak ve lahana dolmaları en bilinen lezzetleri arasındadır. Yöreye özgü otların tereyağında kavrulması sonucu, son derece lezzetli yemekler ortaya çıkmaktadır. Yörenin en büyük geçim kaynağı olan fındık, hem iç pazarda tüketilirken hem de ihraç edilen ürünler arasındadır. Fındıklı baklavalar, fındık ezmeleri de yöreye özgü lezzetler içerisindedir. Fındığın özel makinelerde çekilmesiyle enfes tatlılar, kahvaltılık ezmeler yapılmaktadır. Yörenin yeşil doğasında beslenen hayvanlarından elde edilen sütler ile yapılan tereyağılar, yemeklere lezzetini katan ana unsurlar içerisindedir. Ayrıca, Karadeniz pideleri de yörenin enfes lezzetleri arasındadır.
İklim
Ordu ılıman bir iklime sahiptir. Özellikle, Ordu’nun merkezinde mandalina ağaçlarına da rastlamak mümkündür. Yılın büyük bir çoğunluğu yağış almaktadır. Yağışlar kışın alçak kesimlerde yağmur olurken, yüksek rakımlı yerlerde kar şeklinde olmaktadır. Şehir merkezi, yazları son derece rutubetlidir. Buna sebep olan en büyük etken şehri çevreleyen dağlardır. Şehir merkezinden daha yükseklere çıkıldığında şehir merkezindeki sıcak ve nemli havanın yerini daha serin bir hava almaktadır. Gezmek isteyenler için öneri, az yağış aldığı dönemler olan yaz aylarının tercih edilmesidir. Sürekli çise olması ve sağanak yağmurların sık olması nedeniyle de seyahat çantalarında mutlaka bir yağmurluğun olması önerilir. Ordu, havası, tabiatı ve tarihi güzellikleri ile gezilmesi gereken yerler içerisindedir.
Festivaller
Ordu’da çok sayıda festival de yer almaktadır. Mayıs Yedisi Festivali, Ordu’da bilinen en eski geleneksel festivallerdendir. Baharın gelişinin kutlandığı bu festivalde yörede büyük küçük herkes, denize girmektedir. Diğer bir festival de Vosvos Festivalidir. Tüm Volkswagen Marka araçlar, yörenin engebeli arazisinde yarışmaktadır. Ayrıca Çambaşı’nda Kar Festivali de yapılmaktadır.
0 Yorum