Niğde Gezi Rehberi


0

Niğde şehri, iç Anadolu bölgesinde orta Kızılırmak deltasında yer almaktadır. Zengin köklü bir tarihe sahiptir. Günümüzde Niğde şehri yaklaşık olarak 365 bin kadar bir nüfusa sahiptir. Şehrin antik adının “Nahita” veya “Nakita” olduğu söylemler arasındadır. Nakita ismi bazı zamanlarda “Nekide” şekliyle söylenmiş ve yazılmıştır. Başka lisanlardaki telaffuzu nedeniyle “Nikde” şeklinde söylenmeye başlandığı için Cumhuriyet Dönemi’nde “Niğde ” olarak isimlendirilmiştir. 

Şehir birçok medeniyete ve kültüre ev sahipliği yapmış. Şehrin tarihinin hakkında M.Ö 5000 yılına kadar vardığına dair çeşitli arkeolojik kalıntılara rastlanmıştır. Bu arkeolojik kalıntıların arasında Hitit ve Asur medeniyetlerine ait çeşitli yazıtlar bulunmuş ve haricinde pek çok farklı medeniyete dair kalıntılara rastlanmaktadır. 

Şehir, sırayla sayacak olursa ilk olarak Hitit ve Asur daha sonra Frigya uygarlıklarına ev sahipliği yapmıştır. Ayrıca ardından Medler, Persler, Helenistik Kapadokya krallığı ve Bergama krallığı gibi medeniyetlere ev sahipliği yapmış  en son olarak da Roma imparatorluğunun hâkimiyeti altına girmiştir. 

Büyük Roma imparatorluğu 395 yılında parçalanmış Niğde şehri ise Bizans toprakları içerisinde kalmış. En nihayetinde 1470 yılında Osmanlı Devletinin idaresi altına girmiştir.

Niğde’nin İklimi Nasıldır?

Bu şehrin iklimi tamamıyla İç Anadolu’nun ikliminin özelliklerini gösterir. Kışları ayları çok soğuk ve kar yağışlı geçerken, yaz ayları çok sıcak ve kuraktır. 

Niğde her mevsim ziyaret edilebilir. Ama yazın gezilip görülmesi tavsiye edilir. Yaz aylarında doğal güzellikleri, tarihi mekânları ve ören yerleri gezilebilirken, kış mevsiminde ise kaplıcalara girebilirsiniz, dağcılık veya kayak sporu yapabilirsiniz. Yani Niğde her mevsim ziyaret edilebilir bir şehirdir. 

Havaalanına Ulaşım Nasıldır?

Şehirde hava limanı yoktur. Niğde’ye en yakın hava limanı ise Kayseri Hava Limanıdır. Kayseri’ye uçakla geldikten sonra 130 metre uzaklık mesafesinde olan Niğde  ‘ye bir saat kırk dakikada transfer servislerle veya taksi ile ulaşabilirsiniz. Kişisel araçlar ya da şehirlerarası otobüslerle de şehre ulaşmanız mümkündür.

Şehrin Diğer Ulaşım Araçları

Niğde’ye Otobüs İle Ulaşım 

Şehre ülkenin her yerinden otobüs seferleri düzenlenmektedir. Otobüs yolculuğu çok tercih edilen bir seçenektir.

Niğde’ye Trenle Ulaşım 

Şehre ülkenin nerdeyse tren istasyonu bulunan her şehrinden trenle ulaşım vardır. Eğer nostaljiyi seviyorsanız tren yolculuğu yapabilirsiniz.

Niğde’de Şehir İçi Ulaşım 

Şehir içi ulaşım halk otobüsleri ve dolmuşlarla sağlanmaktadır. Şehir otobüslerinde “kent kart”  uygulaması vardır. Veya taksilerde 7/24 istediğiniz yere kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. 

Tarihi Yapılarıyla Niğde 

Bu şehrin eski zamanlardan günümüze kadar ulaşan birçok yapıları vardır. Şehir zaten çok eskiden beri yerleşim yeridir. Farklı medeniyetlere ev sahipliği yaptığı için şehrin her yerinde farklı dönemlere ait eserlere yapılara rastlamak mümkündür.

Niğde Müzesi 

Niğde şehrinde ilk olarak 2. Dünya Savaşı sırasında,  İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nin Akmedrese’yi müze deposu olarak kullanmasıyla başlamıştır. Müze 1977 yılında yeni binasına taşınmıştır. 1982 yılında ise ziyarete açılmıştır. Müze deki ihtiyaçlar üzerine sergileme düzenleme sonrasında 2001 yılında yeniden hizmete açılmıştır. Müzede, Poleolotik çağdan zamanımıza kadar kronolojik düzenlemeyle teşhir edilen birçok eser bulunmaktadır.

Niğde Kalesi 

Şehrin simgelerinden biridir. Niğde’nin tam merkezinde yer almaktadır. Yapılış tarihi tam olarak bilinmemekle birlikte 9.yüzyıl Bizans imparatorluğu eserlerdendir.

Niğde Kalesi Selçuklu devletinin hâkimiyeti altına girmesiyle kale son şeklini almıştır. 

Kale: iç kale, konut alanı ile bu alanı kaplayan kalın surlar ve son olarak dış kaleden oluşur. 

İç kalede rahmaniye camii, Hatıroğlu çeşmesi ve Alâeddin camii bulunur. 

Kale ayrıca cumhuriyet’in ilk zamanlarında bir zaman hapishane görevi görmüştür. 

Saat Kulesi 

Kale’nin, iç kalesinin güneybatı köşesindeki burcun yıkılıp yeniden imar edilerek minareye benzer bir şekilde saat kulesi yapılmıştır. 

Sultan 2. Abdülhamid’in tahta çıkışının şölenleri münasebetiyle 1901 -1902 senelerinde imar edilen saat kulesi, zamanımıza kadar sağlam ulaşan elli saat kulesinden birisidir. 

Köşk Höyük 

Niğde’nin bor ilçesi, Bahçeli kasabasının sınırları içersinde olan ve Roma Havuzu’na yakın bir bölgede bulunan ve tarihi milattan önce 6050-4911 yıllarına ait bir yerleşim merkezidir. 

Kalkolitik ve neolitik dönemlerine ait kalıntıları ile dikkat çekiyor. Ve bölgede hala arkeolojik kazılar devam ediyor. 

Sarı Han 

Yapı Eretna Beyliği Dönemi’nde 1357 senesinde imar edilmiştir. Şehir merkezinde bulunmaktadır. Döneminde yolcuların konaklayıp ihtiyaçlarını karşılamaları için sade bir kervansaray olarak inşa edilen bir yapıdır. 

Nar Vadisi -Nar Gölü 

Niğde şehri, çiftlik ilçesi içerisinde bulunan bir krater gölü olan narlı göl ve çevresindeki nar vadisi manzarasıyla ziyaretçilerini büyülemektedir.

Niğde Festivalleri

  • Geleneksel Darboğaz kiraz kültür ve sanat Festivali 
  • Cadı Çayı kültürel ve yöresel yayla şenliği 
  • Hasan dağı yayla Festivali 
  • Tyana kültür ve turizm Festivali
  • Kale Festivali 
  • Karakapı kasabası hasan dağı yayla Festivali 
  • Şehit muallim Ethem Kültür Sanat Festivali 

Niğde mutfağının yöresel lezzetleri 

Niğde’ye özgü birçok yemek vardır. Hakırdak dürümü, Çemen dürümü, Çökelek dürümü, peynir dürümü, peyas dürümü, Fertelek halkası en sevilen çorbalardandır. Bunun yanında oğma çorbası, arabaşı çorbası, yoğurtlu çorba, mangır çorbası, Tas kebabı, bossulu, kuru tava, Niğde tavası, söğürme orta dolması, nohutlu soğan yahnisi, sızgıt, Yaprak sarması, gibi yöreye özgü  daha onlarca enfes yemek bulunmaktadır.  Birçok medeniyete ev sahipliği yaptığı da düşünülürse hepsinden farklı bir lezzet aktarımı olmuştur.


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

0

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir