Ülkemizin hatta Avrupa’nın en uzun sahil şeridine sahip olan ilimiz Mersin çok sayıda doğal ve tarihi güzellik barındıran bir kentimiz. Ancak ne yazık ki turizm açısından çok gelişmiş değil. Çeşitli kültürlerin etkisinde kalmış ve tarihi çok eskiye dayanan bu kentimizde çok geniş bir yemek kültürü de var. Mersin’e gitmişken değişik tatlar denemeden dönmemek gerekiyor. Çok sayıda gezilecek yeri olan Mersin’e hem kara yolu hem de hava yolu ile gidebilirsiniz.
Mersin’e Hava Yolu ile Ulaşım
Mersin’de henüz bir havalimanı yok. Ama Adana Şakirpaşa havalimanı ile Mersin’e ulaşmak mümkün. Havalimanından Mersin’e düzenli olarak gelip giden servisler bulunuyor. Adana ve Mersin arası yaklaşık olarak iki buçuk üç saat civarında. Mersin’den havaalanına gitmek için yaklaşık üç saat önceden servise binebilirsiniz. Uçuşlardan belirli bir dakika sonra sürekli kalkan servisler de Adana Havalimanı önünde bekliyor.
Mersin’e Kara Yolu ile Ulaşım
Mersin’e pek çok ilden doğrudan otobüs kalkıyor. Bu yüzden hemen her gün farklı illerden Mersin’e gitmek mümkündür.
Mersin Doğal ve Tarihi Güzellikleri
Yazları nemli iklimine rağmen deniz tatili için ideal kentlerden birisi olan Mersin aynı zamanda yayla tatili, ya da antik kentleri dolaşmak için kültür turizmi için de en güzel illerimizden birisi. Mersin’de görmeniz gereken yerler saymakla bitmiyor.
Cennet ve Cehennem Obruğu
Obruk ya da çukur olarak adlandırılan bu muhteşem doğal güzellikler yeraltındaki bir derenin erozyon nedeniyle tavanının çökmesi sonucu meydana gelmiş. Mersin ve Silifke yolu üzerinde bulunuyor. Cehennem Çukuru ya da Obruğu’nun en derin yerlerine ekipman olmadan inemezsiniz. Cennet Çukuru’nda ise eski bir kilise kalıntısı olduğu için bu ismi almış.

Yedi Uyuyanlar Mağarası
Mağara, obruk, engebeli ve yüksek kalıntılar Mersin’de pek çok yerde bulunuyor. Tarsus’un Dedeler Köyü içerisinde bulunan Yedi Uyuyanlar ya da Eshab-ı Keyf Mağarası Hıristiyanlar ve Müslümanlar için kutsal bir yer olarak kabul ediliyor. Efsaneye göre bu mağarada zamanında a arkadaş ve bir köpek ikamet etmiş.

Adam Kayalar
Yine Mersin-Silifke yolu üzerinde bulunan Adam Kayalar Kızkalesi’ne çok yakın. Buradaki vadinin yamacında çok büyük insan figürleri kayalara işlenmiş. Tarihi tahminen M.Ö 1. yüzyıla kadar uzanan bu kalıntılar çok önemli tarihi eserler arasındadır.

Astım Mağarası
Mersin’in en büyük mağaralarından birisi olan Astım Mağarası’nın içerisi bölgenin jeolojik özelliklerini taşıyor. Kızıl ve mavi onları ile bir renk cümbüşü içerisinde bulunan mağara pek çok galerinin birleşmesinden oluşuyor. Havasının da astım hastaları için en sağlıklı hava olduğu iddia ediliyor.

Yumuktepe Höyüğü
Mersin’deki Yumuktepe Höyüğü günümüzden dokuz bin yıl öncesine kadar uzanan bir tarihe sahip. Bu yüzden insanlık tarihi için de önemli yelerden birisidir.

Kanlıdivane
Milattan önce 2. yüzyıla kadar giden bir tarihe sahip olan Erdemli’deki Kanlıdivane ise içerisinde bulunan zeytin işleme atölyeleri ile tanınan bir kent kalıntısıdır. Kendi döneminde hem bir tarım kenti hem de önemli bir dini merkez olarak biliniyor.

Tarsus Ulucami
Külliyesi, saat kulesi ve minaresiyle dikkat çeken Tarsus Ulucami 6. yüzyılda inşa edilmiş. Yanında da mezar odaları bulunan bir türbe yer alıyor.

Kızkalesi
Mersin Erdemli yolu üzerindeki sahilde bir adacık üzerinde bulunan Kızkalesi tarihi bilinmeyen yapılardan birisidir. Bu yapıda su kemerleri, kaya mezarı, kale, sarnıç ve kilise kalıntıları ile birlikte bir antik kenti izleri bulunuyor.

Aynalıgöl Mağarası
Mersin’in yeraltı zenginliğinin de çok fazla olduğu kanıtlayan yeni yapılardan birisi de Aydıncık ilçesinde bulunan Aynalıgöl Mağarası’dır. İçerisinde bir yeraltı gölü de bulunan mağara sarkıt ve dikitleri ile de muhteşem bir görünüme sahip.

Deniz Turizmi
Mersin yaz aylarında kalabalıklaşan kentlerimizden birisi. Coğrafi konumu ve güneyde yer alması nedeniyle yazın aşırı nemli bir iklime sahip. Ama özellikle biraz daha yüksek bölgelerindeki Yapraklıkoy ve Taşucu gibi yerlerdeki sahiller tatil için en çok tercih edilen yerler arasındadır. Deniz turizmi için daha çok Erdemli’den sonraki sahil kenarları uygundur. Bu bölgede çok sayıda otel, pansiyon ve işletme de bulunuyor.

Mersin Yaylaları
Mersin’de çok sayıda yayla bulunuyor. Bu yaylalar hem yazları kalmak için hem de yerleşik olarak orada yaşamak için tercih ediliyor. Özellikle yaz aylarında nemli iklimden kaçmak için gidilebilecek çok sayıda yayla arasında en ünlüleri, Gözne Yaylası, Soğucak Yaylası, Arslanköy Yaylası, Erdemli Sorgun ve Silifke Gökçebelen ve Uzuncaburç yaylalarıdır. Bu yaylaların pek çoğunun altyapısı tamamlanmış ve yerleşime açılmıştır. Yazları burada ev kiralamak ve de tatil yapmak mümkündür.

Mersin Festivalleri
Mersin çok sayıda festivale ev sahipliği yapıyor. Bu festivaller balıktan, çeşitli yemek kültürlerine, bisiklet sürmek ve caretta carettalardan narenciyeye kadar farklı kavramlarda düzenleniyor.
Mersin Çamlıbel Sokak Festivali
Üçüncüsü düzenlenecek olan Çamlıbel Sokak Festivali Ekim ayında düzenleniyor. Farklı kültürler ve kıyafetlerin dansların sergileneceği festival Çamlıbel Cumhuriyet Alanı’nda düzenleniyor.
Tarsus Gastronomi Günleri
Her yıl Ekim ayında düzenlenen Tarsus gastronomi Günleri Mersin’in zengin yeme içme kültürünü tanıtmayı hedefliyor.
Mersin Caretta Bisiklet Festivali
Bisiklet kullanımını ve kültürünü desteklemek için düzenlenen festival yine Ekim ayında caretta carettaların neslinin tükenmesine de işaret etmek için düzenleniyor.
Uluslararası Mersin Narenciye Festivali
Uluslararası Narenciye Festivali Mersin’de bol bol yetişen narenciyeye dikkat çekmek ve küresel anlamda tanıtmak için yapılıyor. Bunların dışında yapılan Karaduvar Balık Festivali Aralık’ta, Toroslar Kar Festivali Ocak ayında, Çağla Festivali ve Kültür Festivali Mart’ta, Nevit Kodallı Polifonik Korolar Şenliği Nisan’da, Uluslararası İşçi Filmleri Festivali ise Aralık’ta düzenleniyor.
0 Yorum