Kütahya Gezi Rehberi


0

Köklü bir tarihi olan Kütahya’nın camileri ve medreseleri görülmeye değerdir. Mimari açıdan da güzel bir yapısı vardır. El sanatları ve çinicilik oldukça meşhurdur. Evliya Çelebi gibi büyük bir zat böyle bir yerde doğmuştur. Ayrıca tarihi ve doğal havasıyla Kütahya görülmeye değerdir. Öğrenciler açısından daha güzel bir şehir olarak bilinmektedir. Ayrıca zengin su kaynaklarına sahiptir. Kütahya bir tür Kaplıca merkezidir denilebilir. Böyle güzel bir yerde gidip fotoğraf çekmek oldukça manidardır. Kütahya zengin bir kültür mirasına sahip şehrimizdir.

Havalimanına HAVAŞ ile Ulaşım

Kütahya’nın Altıntaş ilçesinde Zafer Havalimanı bulunmaktadır. Bu Türkiye’nin ilk bölgesel Havalimanıdır. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılmıştır. Kütahya havalimanına HAVAŞ otobüsleri ile ulaşım sağlanması mümkündür. Belli saatlerde otobüsler kalkış yapmaktadır. Genel olarak bilet fiyatı ise 15 TL’dir.

Havalimanına Özel Araç Kiralayarak Veya Taksi İle Ulaşım

Kütahya havalimanına özel araç kiralayarak gitmek mümkündür. Ayrıca taksiyle de ulaşım sağlanabilir. Ancak  trafik yoğunluğuna göre gitme süresi artabilir. Elbette ki taksiyle gitmek daha pahalı olabilmektedir. Ayrıca kiralanan özel aracın fiyatı da pahalı olabilir. Ancak fiyattan tasarruf etmek isteyenler HAVAŞ arabaların otobüslerinin kullanabilir. Konforlu bir gidiş sağlamak isteyenler ise taksi ve özel araç kiralayarak havalimanına gidebilmektedirler.

Kütahya’da  Gezilebilecek Yerler

Kütahya’da tarihi ve kültürel bir hava olduğundan dolayı gezecek çok güzel yerler mevcuttur. Hem çok güzel bir atmosfer yakalanarak keyifli bir gezi geçirilebilir. Manevi açıdan da Kütahya’da gezilecek birçok güzel yer mevcuttur. Hem de güzel fotoğraflar çekilebilir. Kütahya’da gezilecek yerler şöyle sıralanabilir.

Domaniç Ormanları

Ülkemizin al açıdan ve güzellik açısından önemli yerlerinden biri Kütahya’da bulunan Domaniç ormanlarıdır. 13 ormanlarında piknik yapılabilir ve ayrıca yürüyüşler yapılabilir. Domaniç ormanlarında yürüyüş parkurları mevcuttur. Ayrıca Domaniç ormanlarında güzel doğan’ın fotoğrafları ile ayrı bir atmosfer yakalanabilir. Domaniç ormanlarının doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi bir önemi de bulunmaktadır. Rivayetlere göre Ertuğrul Gazi yaz aylarını Domaniç ormanlarında geçirmektedir.

Kütahya Kalesi

Kütahya’da elbette ki de edilmesi gereken yerlerden biride elbette ki Kütahya kalesidir. Kütahya Kalesi Hisar tepesinde bulunmaktadır. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından onarımdan geçmiştir. Kütahya Kalesi oldukça tarihi bir öneme sahiptir. Kütahya Kalesi’nin manzarası da oldukça güzel gözükmektedir. Bu kale antik çağdan günümüze kadar varlığını korumayı başarmış bir yapıdır.

Çinili Camii

Kütahya’nın en güzel Camilerinden biridir. Gerçi zaten bütün Camiler güzeldir. Ancak sanatsal açıdan da güzel bir hava yakalanmıştır. Mavi Kütahya çinilerinden yapılan bir yapıdır. Cami sekizgen ve iki katlıdır. Bu Caminin yüzeyi tamamen seramik ile kaplıdır. Ayrıca Caminin Bir de küçük bir bahçesi bulunmaktadır. Çinili Camiye gelerek hem manevi huzuru hem de güzel bir sanatsal huzur yakalanabilir.

Dönenler Mevlevihanesi

Mevlevi kültürünün önemli bir merkezlerinden biri de Dönenler Mevlevihane’sidir. Kütahya’da görülmesi gereken manevi ve tarihi güzel bir yerdir. Ayrıca burada Semahanede bulunmaktadır. Güzel Yapı günümüzde Cami olarak kullanılmaktadır. Tarihimizde ve kalbimizde önemli bir yeri olan Mevlana Hazretlerinin torunu Ergun Çelebi’nin Türbesi bu caminin bitişiğinde bulunmaktadır.

Kütahya’da  Düzenlenen Festivaller

Kütahya’da düzenlenen birçok festivaller mevcuttur. Bunlar gelen olarak şöyle sıralanabilir.

Tavşanlı leblebi ve kömür Festivali

Her yıl Tavşanlı’da gerçekleşen bir festivalidir. Bu festivallerde tasavvufi ve Sema gösterileri düzenlenmektedir. Festival genel olarak 5 gün sürmektedir. Ayrıca halk müzikleri de söylenmektedir.

Hayme Ana’yı Anma ve Göç Şenlikleri

Hayme ana Ertuğrul Gazi’nin annesidir. Her yıl mezarı başında anma törenleri gerçekleşmektedir. Bu festivalde Mehter performansları sergilenmektedir. Ayrıca Okçuluk da yapılmaktadır. Festivalde güç yürüyüşleri de yapılmaktadır.

Kütahya’da İklimi, Hava Durumu

Kütahya’da sıcak ve ılıman bir iklim hâkimdir. Genel olarak Kütahya’da yazları kurak ve sıcak geçer kışları ise yağışlı ve soğuk geçer. Yılın en kurak ayı Ağustos ayıdır. Genel olarak en fazla yağış alınan ay ise Aralık ayıdır. Yılın en sıcak ayı Temmuz aydır. Genel olarak Kütahya’da en yüksek sıcaklık 38 derece iken en düşük sıcaklık -28 derecedir.

Kütahya’da Meşhur Yiyecekler

Kütahya’da meşhur birçok yiyecek bulunmaktadır. Kütahya da birçok yöresel lezzetler bulunmaktadır. Ya oldukça zengin bir mutfağa sahiptir. Bu zenginliğin yanı sıra lezzeti de oldukça meşhurdur. Bu lezzetler şöyle sıralanabilir.

Kızılcık Tarhanası

Kütahya’da denenmesi gereken bir lezzet Kızılcık tarhanasıdır. Kızılcık tarhanasında dikkat çeken şeylerden biri rengidir. Ayrıca faydası da çok bulunmaktadır. Elbette ki birçok tarhana türü bulunmaktadır. Ancak Kızılcık tarhanası değişik bir tat ve güzel bir lezzetlidir. Kırmızı bir renk bulunmaktadır.

Cimcik

Mantı severler için cimcik denenmesi gereken bir lezzettir. Cimcik yapılan bir mantı türüdür. Un, tereyağı, tuz, yumurta ve sarımsak ile yapılan bu mantının denenmesi gerekmektedir. Ağızda güzel bir lezzet bırakır. Ayrıca kendine özgü hamur işleri ile yapılan bu mantı farklı bir tat yapılamamaktadır. İstenildiği takdirde üzerine salça eklenerek de bu lezzet daha da lezzetli bir hale getirebilmektedir.

Küp Eti Kebabı

Küp eti kebabını da kebap severler denemesi gerekmektedir. Çünkü ayrı bir lezzet ile ağza güzel bir tat bırakmaktadır. Küp denilmesinin sebebi, bu kebabının küp içerisinde yapılmasıdır. Kütahya usulü yapılan güveç ev benzemektedir. Kesinlikle denenmesi gereken harika ve enfes bir lezzettir.


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

0

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir