Kocaeli Gezi Rehberi


-1
-1 Beğeni
DCIM100MEDIADJI_0027.JPG

Kocaeli, Türkiye’de İstanbul’dan sonra sanayinin en çok geliştiği ve Marmara Bölgesi’nde İstanbul ve Bursa’dan sonraki en büyük ili konumundadır. Bu nedenle turizm açısından önemli bir ildir. Gelişen sanayi yapısının yanında doğal güzellikleriyle de bilinir. Tarihi çok eskiye dayanan şehrin doğal güzelliklerinin yanında tarihi yapı bakımından güçlü olması pek çok ziyaretçiyi çeken etkenler arasındadır. Genel olarak sanayi üzerine kurulu olsa da tarıma elverişli araziler de bulunur. Tarıma elverişli arazi bakımından çok zengin olmasa da Kocaeli’de yetiştirilen ürünlerden bazıları şunlardır: Yulaf, ayçiçeği, tütün, buğday ve arpa. Şehrin tarıma en verimli bölgesi olarak bilinen İzmit Körfezi’nde ayrıca domates, ıspanak, kereviz, erik, şeftali ve elma gibi meyveler de yetiştirilir. Tarım bakımından gelişmiş bir il olsa da hayvancılık bakımından gelişme gösterememiştir. Orman bakımından oldukça zengin olan şehrin pek çok mesire alanı bulunur.

Havalimanına Ulaşım

Kocaeli Cengiz Topel Havalimanı, İzmit şehir merkezine 15 km, Adapazarı’na da 30 cm uzaklıktadır. 2015 yılından bu yana uçuşa açık olan havalimanı 2.500 metrekare büyüklüğünde terminal binasına sahip ve aynı zamanda Doğu Marmara ve Batı Karadeniz’in bağlantı noktası olan bir konumda. Marmara’nın en büyük 3.şehri konumunda olan şehre havalimanı kullanarak gelecek yolcular için pek çok alternatif bulunuyor.

Toplu Taşıma İle Havalimanına Ulaşım

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne ait kod numarası 250 olan Körfez-Derince-İzmir-Otogar-Havalimanı hattı yapan belediye otobüsü alternatifler arasında. Üstelik bu otobüs havalimanından haftanın 7 günü uçak seferlerine göre kalkış yapıyor. Ek olarak Eşme ve Uzuntarla Halk Otobüsleri ulaşım alternatifleri arasında.

Taksi veya Araç Kiralama Alternatifi

Havalimanının gelen yolcu çıkış kapısında yer alan taksi durağı bir diğer ulaşım alternatifi. Bu taksiler ile şehir merkezine ulaşmak oldukça kolay. Ulaşım için diğer alternatif ise özel araç kiralamak. Online ortamda veya havalimanında araç kiralama yapabilir ve havalimanına ulaşım sağlayabilirsiniz.

Gezilecek Yerler

Her yıl binlerce turiste ev sahipliği yapan, gezilecek yerler bakımından Türkiye’nin gözde bölgesi olan Kocaeli, doğal güzelliklerinin yanında tarihi yapılarıyla da gelenlerin ilgisini çekiyor.

İzmit Saat Kulesi

Kemalpaşa Mahallesi’nde yer alan ve mutlaka görülmesi gereken bu tarihi yapı şehrin sembolleri arasında yerini almıştır. Ziyaretçileri tarafından gece ışıklandırılması ile görülmesi tavsiye edilen yapı her bir katında farklı mimari güzellikler sunar. 1902 senesinden günümüze gelen eser Sultan II. Abdülhamit tarafından yaptırılmıştır ve yapının orta katında Sultan II. Abdülhamit’in tuğrası bulunur.

Osman Hamdi Bey Müzesi

Osmanlı Devri’nin en ünlü Türk ressamlarından Osman Hamdi Bey’in 26 sene boyunca yaz aylarını geçirdiği köşk müze olarak sergilenmekte. Osman Hamdi Bey,  Kaplumbağa Terbiyecisi ve Vazo Yerleştiren Kız gibi ünlü eserlerini bu köşkte tamamlamıştır. Pazartesi günleri hariç haftanın diğer günleri ücretsiz olarak ziyaret edilebilen köşkün bahçesi de ziyaretçilerin ilgisini çekmekte.

İzmit Sarayı

Bilinen diğer adıyla Kasr-ı Humayun olan saray Kocaeli’nin sembol yapılarından biridir. Tarihte Sultan Abdülaziz’in av köşkü olarak kullanılan saray iki katlıdır. Sarayın en güzel detayı tavan süslemeleridir. Sultan Abdülaziz’in tuğrasını ve çeşitli Osmanlı motiflerini görebileceğiniz tavan süslemeleri Fransız ressam Sason tarafından yapılmıştır. Müze kart sahiplerine ücretsiz olan saray Pazartesi günleri hariç haftanın her günü ziyarete açıktır.

Maşukiye

Kocaeli’nin saklı cennetlerinden biri olan Maşukiye aynı zamanda İstanbul’da yaşayanların uğrak yeridir. İstanbul’a yalnızca 1,5 saatlik uzaklıkta bulunan bu saklı cennetin bir yanında Kartepe’nin etekleri diğer yanındaysa Sapanca Gölü bulunur. Hafta sonu kahvaltıları için pek çok tesisi bulunan Maşukiye aynı zamanda alabalık restoranlarıyla da ünlüdür.

Kirazlı Yaylası

Kocaeli’nin doğal güzelliklerinden bir diğeri de Kirazlı Yaylası’dır. Şehir kalabalığından kaçarak sakin bir ortamda kafa dinlemek isteyenlerin uğrak yeri, aynı zamanda çok iyi bir piknik alanıdır. Kirazlı Yaylası’nın en sevilen özelliklerinden biri de serin olmasıdır. Bu nedenle yazın pek çok ziyaretçi tarafından ziyaret edilir. Siz de kuş cıvıltıları eşliğinde sakin bir gün geçirmek isterseniz Kirazlı Yaylası’nı tercih edebilirsiniz.

Darıca Hayvanat Bahçesi

Bilinen diğer adıyla Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi 1993 yılından beri ziyaretçilerine hizmet vermekte. 3.600’e yakın hayvan türünü içinde barından Hayvanat Bahçesi’nde aynı zamanda birçok bitki türüne rastlamak mümkün. Hayvanat bahçesinin içinde ziyaretçilerin 8000’den fazla bitki türünü inceleyebileceği bir botanik parkı da bulunuyor. Kocaeli’de çocuklarla birlikte gezilebilecek en uygun yer Darıca Hayvanat Bahçesi’dir.

Düzenlenen Festivaller

Kocaeli’nin en bilindik festivalleri Lale Festivali, Çocuk Oyuncular Tiyatro Festivali, Değirmendere Fındık ve Sanat Festivali’dir. Şehre uğramadan önce festivallerin tarihini ve içeriğini öğrenmek seyahatinizi daha keyifli hale getirebilir.

Yeme ve İçme

Köklü tarihini yöresel mutfağına da taşımış olan şehrin pek çok yöresel yemeği vardır. Bunlardan biri olan ve un, toz biber ve yağ ile pişirilen Umaç Çorbası Kocaeli mutfağının vazgeçilmez lezzetlerindendir. Kocaeli mutfağının sembolik yemeklerinden bir diğeri ise Mancarlı Kandıra Pidesi’dir. Yolunuz Kocaeli’nin bir bölgesi olan Kandıra’ya düşerse Kandıra Yoğurdu’nu mutlaka denemelisiniz.

Şehrin İklimi ve Hava Durumu

Kentte yaz ayları sıcak ve kurak geçerken kış ayları soğuk ve yağışlı geçer. Kentin yıllık ortalama sıcaklığı 15 derece olmakla birlikte kış aylarında ortalama 5 dereceyi bulan sıcaklık, yaz aylarında ise 22 dereceyi görmekte. Kıyı kesimleri ılıman, dağlık kesimleri soğuk ve serin olan kentte kışın kar fazla görülmez. Şehri sakince gezmek isteyenlerin çoğunlukla ilkbahar ve yaz aylarında ziyaret ettiği şehir, kış aylarında da turizm açısından Türkiye’nin incisi konumundadır.


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

-1
-1 Beğeni

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir