Kırşehir Gezi Rehberi


0
DCIM100MEDIADJI_0027.JPG

Ucu bucağı olmayan bozkırlarla çevrili olduğu için ilk dönemlerde kır şehri diye adlandırılmış sonralarında Kırşehir adı verilen bu ilin tarihi 500’lü yıllar kadar uzanmaktadır.  Günümüzde halen hayran bırakan Ahilik felsefesinin de buradan çıktığını söylenmektedir. Ayrıca konumu itibariyle çok sayıda termal kaynağın yer aldığı bir coğrafyada yer almaktadır.

Havaalanına Ulaşım

Kırşehir’de bir havaalanı bulunmamaktadır. Bu nedenle Ankara Esenboğa Havalimanı ya da Nevşehir Tuzköy Havalimanı üzerinden ulaşım sağlanılabilmektedir.

Toplu Taşıma Araçları ile Ulaşım

Nevşehir Havalimanından otogara gidilen otobüsler bulunmaktadır. 2 km uzaklıktaki otogardan Kırşehir’e giden otobüsler ve dolmuşlar vardır. 80 km mesafede olan Kırşehir’ e yaklaşık 2 saat süren bir yolculuk sonrası ulaşmak mümkün.

Ankara’dan ise otobüsler ile AŞTİ otogarına gidildikten sonra buradan Kırşehir’ e giden otobüslerle gidilmektedir. 200 km mesafede yer alan Kırşehir’ yaklaşık 3 saat süren bir otobüs yolculuğu ile gidilmek mümkün.

Havaş İle Ulaşım

Kırşehir’e Nevşehir ya da Ankara Havaalanından direkt giden Havaş servisleri bulunmamaktadır. Ankara’dan Havaş servisleri ile otogara gidildikten sonra otobüsler ile Kırşehir’e ulaşım sağlanmaktadır. Aynı şekilde Nevşehir’den ise Havaş servisi bulunmamaktadır.

Taksi ya da Araç Kiralama ile Ulaşım

Taksiyle ulaşım hem Nevşehir Havaalanı hem de Ankara Havaalanından mümkündür. Ancak yolcular genellikle araç kiralamayı tercih etmektedirler. Önceden rezervasyon yapılarak gidilebildiği gibi alanlardan da kiralama yapılabilmektedir. 

Kırşehir Gezilecek Yerler

Hem doğal güzellikleri hem de tarihi yerleri ile bu güzel şehirde gezilmesi ve keşfedilmesi gereken onlarca yer bulunmaktadır.

Ahi Evran Külliyesi ve Camisi

Türk ve İslam tarihinin önemli isimlerinden biri olan Ahi Evran tarafından yapılan bu yapı, Ahi Evran’ın tekkesinin burada olmasından dolayı yapılmıştır.. Esnaf ve sanatkârlara Anadolu bölgesinde iş olanağı yaratmanın yanı sıra Bizanslı esnaflara karşı rekabet edebilme imkânı bulabilmek için Ahi Evran tarafından kurulan örgütün yerleşkesidir. Günümüzde camii olarak kullanıma açılmakla birlikte hem Ahi Evran’ın türbesinin burada olması hem de eşsiz mimarisi ile de tüm ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir.

Kırşehir Müzesi

Geçmişten bugüne dek yapılan arkeolojik kazılarda bulunan eserlerin sergilendiği ve şehrin merkezinde konumlanmış bir müzedir. Ayrıca Ahilik ile ilgili bazı eserlerin yanı sıra Ahi Evran’a ait kişisel eşyalar da yer almaktadır.

Seyfe Gölü Kuş Cenneti

Kırşehir merkezine yaklaşık 35 km mesafede yer alan bir doğal güzellik ve habitat cennetidir. Geçtiğimiz yıllarda 1. Dereceden doğal sit alanı olarak ilan edilmiştir. Yüzlerce kuş türü ve endemik bitkilerin gözlemlenebileceği bu yer hem doğal güzellikleri ile hayran bırakıyor. Hem de fotoğrafçıların deklanşörlerine takılabilecek muhteşem kareleri içinde barındırıyor.

Üç Ayak Kilisesi

Kırşehir merkezine bağlı olan Taburoğlu Köyünde yer alan bu kilisenin erken Hıristiyanlık dönemlerinde inşaa edildiği rivayet edilmektedir. Bu kilisenin en önemli özelliği, iki Bizans imparatoru aracılığıyla iki farklı mezhebin ibadet edilmesi düşüncesiyle yapılmış olmasıdır. Ve bu anlamda ilk anıtsal kilise olma ünvanını da elinde bulundurmaktadır. Kesin bir tarih belirtilemese de 10. yy’da inşaa edildiği söylenmektedir.

Çağırkan Kalehöyük

Kırşehir’den Kaman’a giden yol üzerinde yaklaşık 9 km mesafede yer almaktadır. 1986 yılından beri bu yerde arkeolojik çalışmalar sürmekte yüzlerce eser şehir merkezindeki müzede sergilenmektedir. Ayrıca Milattan Sonra 17. yy’a ait Çin porselenleri ve Polonya sikkelerinin bulunması bölgenin ticaret açısından önemli bir yer olarak bilindiğinin kanıtıdır. 

Dulkadirli Yeraltı Şehri

Kırşehir merkeze yaklaşık 58 km mesafede yer alan Murat Köyünde bulunmaktadır. Yapılan çalışmalar sonucu bu yer altı şehrinin plan olarak Selçuklu döneminde inşa edilen kervansaraylardan esinlediği bulunmuştur. Tünelle başlayan ve avluya açılan bir girişi vardır. 

Kırşehir Kent Park

2014 yılından beri halkın kullanıma açılan bu park yazın çok kalabalık olmakla birlikte kışın yürüyüş yapmayı sevenler için eşsiz bir alan olmakla birlikte kentin sembolü unvanını korumaktadır.

Terme Kap

Kırşehir’e bağlı Kuşdili mahallesinde yer alan ve merkeze sadece 1 km mesafede yer alan termal kaplıcadır. İçerdiği eşsiz mineraller ve sıcacık suyu birçok hastalığa iyi gelmektedir.  Bu alanda yer tesislerde konaklayarak termal kaplıca keyfini uzun bir süre yaşamak mümkün.

Kırşehir’de Düzenlenen Festivaller

Neşet Ertaç Kültür ve Sanat Festivali

Her sene Temmuz ayında düzenlenen festival, Neşet Ertaç’ı anmak üzere düzenlenmektedir. Onun sesinden eserler dinletilmekte ve çoğu sanatçı onun eserlerini icra etmektedirler. 

Kaman Ceviz Kültür ve Sanat Festivali

Ekim ayında gerçekleştirilen festivalde, ceviz satışı, cevizle yapılan ürünler, ünlü sanatçılardan konserler ve cevizcilik ile ilgili seminerler düzenlenmektedir.

İklim Ve Hava Durumu

Kırşehir, kışın soğuk ve kar yağışlı yazın ise sıcak ve kurak geçen bir karasal iklime sahiptir. Şehirde yıl bazındaki ortalama sıcaklık 11 derece olarak ölçülmüştür. Yağmur sık görülmekle birlikte kışın sıklıkla kar yağmakta ve zaman zaman civardaki köylere ulaşımın dahi zor olduğu dönemler yaşanmaktadır.

Ne Yenir Ne İçilir?

Kırşehir mutfağı ülkemizin diğer şehirlerinde olduğu gibi onlarca farklı lezzetle kendine hayran bırakıyor. Etli yemeklerden, sebzeli yemeklere, tatlılardan çorbalara onlarca farklı ve özgün yemekler yer alıyor. Hamur köftesi, et yahnisi, çullama, Madımak yemeği, Sütlü Pilav, Kırşehir köftesi,(Diğer adıyla Besmeç Köftesi) Ayran Çorbası, Pancar Çırpması, Keşkef, Ayva Dolması, Sündürme, Aside Tatlısı, Çir yağlaması bu lezzetlerden bazıları olarak sıralanabilir.


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

0

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir