Kırklareli Gezi Rehberi


0

Şehrin tarihi MÖ altıncı yüzyıla dek uzanmaktadır. Zengin bir doğaya ve kültüre sahip olan şehir tarihi yazıtlarda Kırk Kilise ismiyle bilinir. 1924 senesinde şehrin ismi Kırklareli şeklinde değiştirilmiştir. Kırklareli milletvekili olan Dr. Fuat Umay, şehrin ismiyle ilgili olarak meclise teklif sunmuştur ve şehir artık Kırklareli olarak anılmaya başlamıştır. Şehir, uzun yıllar boyunca çok farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Bu zenginlikten geriye kalan çok sayıda mağara, manastır, kilise, çeşme gibi yapılar vardır. Kent, sahip olduğu tarihi zenginlik sayesinde oldukça ilgi görmekle beraber doğal güzellikleriyle de dikkatleri üzerine çeker.

Havalimanı Ulaşım

Kırklareli kenti içerisinde bir havalimanı bulunmamaktadır. Bu sebeple Kırklareli için daha hızlı bir ulaşım tercih edenler uçuşlarını Tekirdağ Çorlu Havaalanı’na yapabilirler. Çorlu Havalimanı’na inen yolcular sonrasında servis, otobüs ya da araç kiralama seçeneklerinden yararlanarak Kırklareli’ne ulaşabilirler. Çorlu Havalimanı’ndan Kırklareli’ne düzenli olarak otobüs seferleri yapılır. Bu sayede ulaşım açısından herhangi bir zorluk yaşanmaz.

Kırklareli Gezilecek Yerler

Kırklareli şehri konumu itibariyle hem batı hem de doğu kültürünün kesişmesindedir. Şehirde tarihi yapı oldukça fazladır. Gezilecek yerler merkezde olduğu kadar şehrin çevresinde de yer alır. Gerekli zaman ayırarak Kırklareli’yi keşfetmek oldukça güzel bir deneyim olmaktadır.

  • Hızırbey Camii

Hızırbey Camii şehir merkezinde yer alır ve Büyük Camii olarak da bilinir. 1383 senesinde yaptırılan cami Avrupa’daki en eski cami olarak da bilinmektedir. Mimarisi oldukça dikkat çekicidir. Erken dönem Osmanlı’dan izler taşır. Aynı anda bin kişinin ibadetine açık halde kullanılabilen cami 2007 senesinde restore edilmiştir. Orijinaline sadık kalınmıştır.

  • Kadı Camii

1577 senesinde Emin Ali Çelebi tarafından yaptırılmış olan cami şehrin merkezinde yer alan bir eserdir. Yakınlarında bir mahkeme olduğundan dolayı bu ismi aldığı bilinir. Ancak bazı kaynaklarda Emin Ali Çelebi Camii şeklinde de anılmaktadır. Mihrabı mermer olan camii günümüzde de ibadete açıktır ve mimarisiyle kıymetli bir mirastır.

  • Babaeski Köprüsü

1633 senesinde, Dördüncü Murat zamanında yapılmıştır. Nehrin taşma durumu hesaplanmış ve köprüde kemer aralıklarında geniş delikler bırakılmıştır. Bu sayede köprünün zarar görmesi engellenmiştir. Osmanlı ordusu seferlerinde mühim bir geçiş noktası olduğu bilinir. Köprü üzerindeki motifler, süslemeler ve yazılar tarihin yansımalarıdır.

  • Sokullu Mehmet Paşa Köprüsü

Sokullu Mehmet Paşa’nın Mimar Sinan’a yaptırdığı köprüdür. Oldukça titizlikle yapılmış ve günümüze dek ulaşmayı başarmıştır. Seksen dört metre uzunluğa sahip olan köprü mutlaka görülmeli, Kırklareli’ndeki tarihi zenginlik keşfedilmelidir.

  • Dupnisa Mağarası

Şehirdeki Demirköy İlçesi, Sarpdere Köyü’nde yer alan mağara Trakya’da turizme açılmış olantekmağaradır. Üç girişi olan mağara iki katlıdır. Üç bin iki yüz metre uzunluğunda olan mağara kendine özgü bir yapıdadır. Yalnızca Kırklareli için değil ülkemiz için de önemli olan bu turizm noktası görülmeye değerdir.

  • Istranca Dağları

Bulgaristan ile İstanbul arasında bulunan dağ zincirinin en yüksek tepesi Kırklareli’ndedir. Mahya Dağı zirvesi oldukça ferahlatıcı bir alandır. Doğa yürüyüşü, kampçılık ya da dağcılık gibi sporlarla ilgili olan kişiler bu bölgeyi sıklıkla ziyaret ederler.

  • Aya Nikola Manastır

Bizans döneminde yaptırılmıştır. Dünya’daki taş oyma manastırlar arasında en eski olanlardandır. Kayalara oyulmuş bölümler dinlenme alanı olarak kullanılmışlardır. Kıyıköy Beldesi’ne yakın olan manastır yerli ve yabancı turistler tarafından sıklıkla ziyaret edilen yerler arasında bulunmaktadır.

Düzenlenen Festivaller

  • Mayıs- Şehir Merkezi: Kırklareli Karagöz Kültür, Sanat ve Kakava Festivali
  • Mayıs- Kaynarca: Kaynarca Kültür ve Su Festivali
  • Mayıs- Babaeski: Büyük Yağlı Pehlivan Güreşleri
  • Mayıs- Demirköy: Çilek Festivali
  • Haziran- Şehir Merkezi: Karahıdır Kiraz Şenlikleri
  • Haziran- Babaeski: Sinanlı Beldesi Vasfi Şen Yağlı Pehlivan Güreşleri
  • Haziran- Babaeski: Alpullu İlk Şeker Kültür ve Müzik Festivali
  • Temmuz- Lüleburgaz: Sakızköy Hasat Şenliği
  • Ağustos- Babaeski: Tarım Festivali
  • Eylül- Pehlivanköy: Pehlivanköy Panayırı
  • Eylül- Pehlivanköy: Sonbahar Hayvan ve Emtia Panayırı

İklimi, Hava Durumu

Kırklareli’nin iklimi, Karadeniz’in etkisi ve çevredeki dağların faktörüyle oldukça değişken bir iklimdir. Şehrin merkezi karasal iklim etkisindedir. Yaz ayları sıcak geçerken kış ayları da soğuk ve kimi zaman kar yağışlı geçer. Kırklareli ziyaretlerinde hava durumları göz önüne alınmakla beraber festival zamanları da önemlidir. Mayıs ile eylül ayları arasında oldukça ilgi çekici festivaller düzenlenmektedir.

Ne Yenir Ne İçilir?

Kırklareli denize yakın olan bir şehirdir. Ayrıca kentte hayvancılık da yaygındır. Bu nedenle yemeklerde hem et ve süt ürünleri sıklıkla kullanılır hem de balık sık tüketilir. Şehre özgü yemekler arasında keşkek, zerde, köfte, tuzlu kek olan plaska, tatlı türü olan kaymaçina, kıyma harçlı çoban böreği, üzüm içeceği olan hardali ve sini mantısı yer alır. Şehirde çorba çeşidi de oldukça fazladır. Değirmendere bir çeşit işkembe çorbasıdır ve oldukça sevilir. Hamurdan yapılan umaç çorbası, et sulu höşmel ve tarhana şehirdeki meşhur çorbalardandır. Şehir mutfağı sebze yemekleri açısından da zengindir. Borani yemeği, yoğurtla yapılan yarma çorbası toğga, biber ve patlıcan közlemesinden yapılan Manca ve kapuska oldukça sevilmektedir. Yahni yemeği daha çok davetlerde, düğünlerde kısacası özel organizasyonlarda tüketilen bir yemektir. Deniz ürünleri bakımından da oldukça zengin olan mutfakta daha çok şerbetli tatlılar hüküm sürmektedir. Baklava, irmik, hurma tatlısı, kabak tatlısı, höşmerim ve ekmek tatlısı en bilinenlerdendir.


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

0

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir