Kırıkkale’de tarihi yapıları ve doğal güzellikleri görmek için gidilebilir. Anadolu’nun önde gelen şehirlerinden olan Kırıkkale de güzel fotoğraflar da çekilebilir. Kırıkkale tarihe ışık tutan bir şehrimizdir. Tarihi camileri ile güzel bir atmosfer yakalanmaktadır. Lezzetli yöresel yemekleri ile de Kırıkkale dikkat çekmektedir. Türkiye’nin kalbi olan Ankara ile aralarında 1 saatlik mesafe bulunmaktadır.
Havalimanına HAVAŞ ile Ulaşım
Maalesef Kırıkkale’de Havalimanı bulunmamaktadır. En yakın olan havaalanı ise Ankara Esenboğa Havaalanıdır. Ayrıca şehre mesafesi 92 kilometredir. Kırıkkale otogarı şehir merkezinden yaklaşık olarak 1 saatlik kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. HAVAŞ otobüsleri ile havalimanına ulaşım sağlanabilmektedir. Genel olarak fiyat 35 TL’dir.
Havalimanına Özel Araç Kiralayarak Veya Taksi İle Ulaşım
Kırıkkale’den Ankara Esenboğa Havalimanı’na taksiyle gidilebilmektedir. Ayrıca Ankara Esenboğa Havalimanı’na özel araç kiralayarak da gidilebilmektedir. Elbette ki taksiyle gitmek daha masraflı olacaktır. Eğer daha ucuz bir ulaşım sağlanmak isteniyorsa HAVAŞ otobüsleri ile ulaşım sağlanmalıdır. Ancak konforlu bir ulaşım için taksiyle gidilebilmektedir.
Kırıkkale’de Gezilebilecek Yerler
Kalede gezilebilecek Cami ve türbe bulunmaktadır. Turistik ve simgesel yerlerde de gezilebilir. Kırıkkale de gezilebilecek yerler şöyle sıralanabilir.
Sulu Mağara
Sulu Mağara Kırıkkale de gezilebilecek yerler arasındadır. Keskin ilçesinde bulunur. Yapılan incelemeler sonucunda mağaranın Bizans dönemine ait bir yer olduğu tahmin edilmektedir. Elde olan hiçbir veride ve hiçbir kaynakta mağaranın ismini rastlanmamıştır. Yarısı doğal ve yarısı yapay bir mağaradır. Güzel bir atmosfer ya kalabilmek için bu mağaraya gidilebilmektedir.

Silah Sanayi Müzesi
Kalenin Market ilçesinde bulunan Silah Sanayi Müzesi de gezilecek yerler arasındadır. Bu silahlar savaş dönemi içerisinde toplanılan eserler ve ayrıca İstanbul Tophane’de yer alan silah fabrikalarındaki bazı eserler yere denilmektedir. Bu koleksiyonundaki bulunan eserler kronolojik sıraya göre düzenlenmiştir. Bu müze 1993 yılı içerisinde genişletilip bir alana taşınmıştır.

Hasandede Camii
Kırıkkale’nin ibadet için güzel bir camisidir. Hasandede Camii mimari açıdan da güzellik barındıran bir camidir. Merkez ilçesine bağlı olarak Hasandede kasabasında bulunur. Caminin hemen yanı başında bir de türbe bulunmaktadır. Türbede Hasan Dede ve oğulları Şeyh Halil İbrahim, Şeyh Mustafa ve Hasan dedenin kızı Ümmühan ananın mezarları da bulunmaktadır. Hasandede Camii inşa edildiği sırada planlaması kare şeklinde ve yapımı sırasında kesme taş kullanılmıştır. Hem manevi açıdan hem de tarihi olarak gezilmesi gereken güzel bir camidir.

Karaahmetli Tabiat Parkı
Burada bir manzara eşliğinde piknik yapılabilmektedir. Kırıkkale’nin Bahşılı ilçesinde, Karaahmetli köyünde yer alır. Gezilip görülmesi gereken güzel yerlerdendir. Hem Ayrıca burada ailecek piknikte yapılabilmektedir. Karaahmetli tabiat Parkı’nda piknik ile beraber güzel fotoğraflar da çekilebilmektedir. Çünkü manzarası ile birlikte güzel bir atmosfer yakalanmaktadır.

Kırıkkale’de Düzenlenen Festivaller
Kırıkkale’de düzenlenen birçok festivaller mevcuttur. Bunlar gelen olarak şöyle sıralanabilir.
- Karakeçili Kültür Şenliği
Karakeçili Kültür Şenliği her yıl Eylül ayında düzenlenir. Bu şenlik Karakeçili ilçesinde düzenlenen bir festivaldir. Ayrıca bu festivalde halk oyunları eşliğinde çeşitli gösteriler düzenlenmektedir. Karakeçili Kültür şenliğinde yemeklerde dağıtılmaktadır.
- Yahşihan Yoğurt Festivali
Yahşihan Yoğurt Festivali Kırıkkale’de Yahşihan ilçesinde düzenlenmektedir. Eylül ayının sonunda düzenlenen festivaldir. Bu festivalde birbirinden güzel ve renkli görüntülere sahne olunmaktadır. Vatandaşlar tarafından üretilen yoğurtlar arasından en güzeli seçilir. Bu festivalde kazanan kişilere çeşitli ödüller dağıtılmaktadır.
Kırıkkale İklimi, Hava Durumu
Yazları sıcak ve Kışları soğuk geçmektedir. En yüksek sıcaklık ortalama 39 derece iken en düşük sıcaklık ise -21 derecedir. Kalede deniz seviyesinden 746 metre Kırıkkale şehrinde sıcak ve ılıman iklim hüküm sürmektedir. Kırıkkale’de yıllık ortalama yağış miktarı ise 387 mm’dir. Yılın en kurak ayı ağustos ayı nokta en fazla yağış alan ay Mayıs sayıdır. Yılın en sıcak ayı Temmuz ayıdır. Yılın en kurak ve en yaşlı ayı arasında ki yağış miktarı genel olarak 45 milimetredir.
Kırıkkale’de Meşhur Yiyecekler
Kırıkkale’de meşhur birçok yiyecek bulunmaktadır. Yoğurtlu tarhana çorbası, tuvalak, omaç, sızgıt, gibi birçok güzel yemekler meşhurdur.
- Yoğurtlu Tarhana Çorbası
Tarhana çorbası Kırıkkale’nin meşhur yemeklerinden biridir genel olarak akşam yemeklerinde seçilen güzel bir çorbadır. Ayrıca çok beğenilen bir çorba dur. Bazen üzerine tereyağında kızdırılmış nane de ilave edilir. Böyle yapılması daha güzel bir hale gelmesi içindir ve ayrıca güzel bir görünümde sağlamaktadır.
- Sızgıt
Kırıkkale’ye özgü yemeklerden biridir. Sızgıt küçük kesilmiş etlerin, kuyruk yağı ile birlikte kavrulmasından oluşmaktadır. Genel olarak her yöre bu yemeği farklı olarak yorumlanmaktadır. Bu yemek kurban bayramında daha çok tercih edilen geleneksel bir yemektir. Bu yemeği Kırıkkale’nin birçok restoranında bulmak mümkündür. Denenmesi gereken güzel bir yemektir.
Omaç
Her ne kadar ismi kulaklara tuhaf gelse de omaç güzel ve lezzetli bir yemektir. Bu az malzemeli ancak güzel yapılan bir yemektir. Yufka, yumurta ve tereyağından oluşan bir yemektir Ayrıca içine çeşit çeşit baharatlardan eklenebilmektedir. Böylelikle yemek daha güzel bir hale gelmektedir.
Haside Tatlısı
Haside tatlısı pekmezden yapılır. Pekmez, tereyağından oluşan bir tatlıdır. Ayrıca bu tatlının üzerine biraz ceviz eklenmesi ile daha güzel bir hale gelebilir. Ayrıca bu yemek tatlı ihtiyacını oldukça giderebilecek bir seviyededir. Pekmezden yapıldığı için de vücuda fayda vermektedir. Denenmesi gereken güzel bir tatlı türüdür.
0 Yorum