Onlarca medeniyete ev sahipliği yapan Kilis Milattan Önce 3000’lere dayanan bir geçmişe sahiptir. Bizanslılar, Persler, Hititliler ve Osmanlılar bu medeniyetlerden bazıları olarak sıralanabilir. 1995 yılında Gaziantep’ten ayrılarak il unvanını almış olan Kilis gerek tarihi gerek doğal gerekse de mutfak kültürü anlamında onlarca güzelliğe ev sahipliği yapmaktadır. Bununla birlikte şehirde yer alan üniversitelerle de eğitim anlamında gelişimini sürdürmektedir.
Havaalanından Kilis’e Ulaşım
Kilis’te Havaalanı bulunmamaktadır. Hava yolu ile ulaşım yaklaşık 40 km uzaklıktaki Gaziantep Oğuzeli Havalimanından yapılmaktadır.
Toplu Taşıma Araçları ile Ulaşım
Havalimanından direkt olarak Kilis’e giden toplu taşıma araçları bulunmamakla birlikte otobüsler ile otogara gidilip buradan kalkan araçlarla Kilis’e gitmek mümkündür.
Havaş İle Ulaşım
Havaalanından Kilis’e Havaş servisleri iç hat uçuşlarına bağlı olarak düzenlenmekte ve yaklaşık 1 saat sürmektedir. KDV dâhil olarak 26 TL olarak ücretlendirilmiştir. İniş saatinize göre Havaş servisleri ile ilgili bilgi almak için müşteri temsilcisi ile görüşülerek bilgi almak mümkündür.
Taksi veya Araç Kiralayarak Ulaşım
Gerek iç hatlar gerekse de dış hatlarda araç kiralama şirketi bulunmaktadır. Önceden rezervasyon yaptırarak ya da iniş sonrasında direkt acenteye gidilerek araç kiralamak mümkündür. Taksiler ise günün her saati ve haftanın her günü hizmet vermektedir. En konforlu bir şekilde gidilebilmenin yanı sıra daha kısa zamanda ve istediğiniz lokasyona da gidebilirsiniz.
Kilis Gezilecek Yerler
Hem tarihi hem de doğal güzellikleri açısından Kilis’te görülmesi gereken onlarca yer bulunuyor. Kendinizi tarihte bir yolculuk yapmış gibi hissetmekle birlikte kendinizi benzersiz bir dünyanın içinde bulabiliyorsunuz.
Ravanda Kalesi
Kilis merkeze 24 km mesafede yer alan Ravanda Kalesinin Hititliler zamanında inşa edildiği rivayet edilmektedir. Her ne kadar zamana ve farklı uygarlıkların kullanımına bağlı olarak birçok yeri yıpranmış ve yıkılmış olsa da dış surlarının büyük bir bölümünün ve iç kısmının bazı yerlerinin halen ayakta olduğunu söylemek mümkün. Bu kalenin çok dik bir yere inşa edilmesi de oldukça merak uyandırıyor. Söylenenlere göre, kalenin içinden Afrin Çayı’na giden bir yol varmış ancak bu hiç bir zaman bulunamadı.

Oylum Höyük
Yapılan araştırmalara göre yaklaşık olarak 5500 yıllık bir geçmişe sahip olduğu açıklanmıştır. İnşa edilmesinden bu yana binlerce yıl geçmesine rağmen halen bu höyük ile ilgili farklı ülkelerden araştırmacı ve arkeologların araştırmalarını sürdürdüğü bilinmektedir. Kilis’ten Gaziantep’e giden yol üzerinde bulunan höyük kolaylıkla ulaşılabilir bir noktada bulunmaktadır. Bu anlamda hem yerli hem de yabancı turistlerin uğrak noktası olduğunu da aktarabiliriz.

Salih Efendi Sokak
Kilis’te görülecek yerlerin başında gelen, insanın içine işleyen tarihi dokusuyla ilgi çeken bambaşka bir dünyaya açılan bir yer olarak nam salmış bir yer olduğunu söylemek mümkün. Tarihi taş evleri, ahşap pencereleri ve sokak boyunca yer alan tarihi konaklarla tarihten günümüze bir iz olan bu sokakta fotoğraflarla ölümsüzleştirilecek birçok mekân yer alıyor.

Tarihi Kilis Evi
Kilis merkeze bağlı Şıhlar mahallesinde yer alan tarihi Kilis evinin yapım tarihi hala gizemini koruyor. İlde yer alan ve ile özgü bir mimariyle yapılan bu evin inşasında klasik inşaat malzemelerinin yanı sıra left taşı da kullanılmıştır. Geniş bir avlusu ve avluyu çevreleyen odaları ile kocaman bir alanda yer alıyor. Uzun yıllar boyu ayakta kalmasını yapılan restorasyon çalışmalarına borcu olan bu yer birçok kültürel etkinliğe de ev sahipliği yapmaktadır.

Ulu Camii
11. yy’da inşa edildiği rivayet edilen Ulu Camii şehrin en eski camisi olarak bilinmektedir. 1300’lü yıllarda yenilenmekle birlikte 1912 ve 1924 yıllarında da restorasyonla önemli ölçüde dayanıklılığı arttırılmıştır. Günümüzde de halen kullanıma açıktır ve hem turistlerin ilgisini çekmekte hem ibadet etmek isteyenlerin geldikleri bir yerdir.

Düzenlenen Festivaller
Yöresel Ürünler ve Zeytinyağı Festivali
Her yıl Ekim ayında düzenlenen festivalde hem el işi hem de ahşap ürünlerin yer aldığı yöresel ürünler sergilenmekle birlikte zeytinyağı ile yapılan onlarca lezzet tanıtılmaktadır.
Çocuk Festivali
Türk, Filistin ve Suriye vatandaşı çocuklar için Aralık ayında düzenlenen festivalde oyunlar, yarışmalar, eğlenceli etkinlikler ve çocuklar için hazırlanan ikramlar yer almaktadır.
İklim ve Hava Durumu
Yer aldığı coğrafi alan itibariyle Akdeniz bölgesinde yer alsa da hem Karasal iklimin hem de Akdeniz ikliminin kesiştiği bir yerde konumlanmıştır. Bu nedenle iklim açısından iki iklimin de yaşandığı bir yer olarak belirtilebilir. Yazın sıcak ve kurak zamanlar olduğu gibi ılıman zamanları da olmaktadır. Kışın ise soğuk ve yağışlı bir iklimi vardır. Yapılan incelemeler sonucunda en soğuk ve en sıcak ay arasındaki farkın yaklaşık 20 derece olduğu da belirtilmektedir.
Ne Yenir Ne İçilir?
Kilis’in en meşhur yemeklerinin et ürünlerinden yapıldığı bilinse de kendine özgü onlarca lezzeti barındırmaktadır. Pilavlar, çorbalar, et yemekleri ve birbirinden lezzetli tatlılar mutfaklarda yerlerini almaktadır. Sadece et değil mevsime göre sebzelerin de yer aldığı oldukça geniş bir mutfağa sahip olduğunu söylemek mümkün İçli köfte, Kilis Tava, Ezmeli Kebap Oruk en bilinen etli lezzetlerdendir. Lebeniye, ekşili mahılta, ekmek aşı, acur dolması, simit aşı, şıhılmahşe, firik pilavı da damaklarda unutulmayan tatlar bırakmaktadır. Anasonlu kahke, cennet çamuru, belluriye, Kilis katmeri gibi tatlılar da oldukça ilgi çekmektedir.
0 Yorum