Kastamonu Gezi Rehberi


0

Karadeniz Bölgesi’nin batısına konumlanmış, Karadeniz’in incisi olarak betimlenen Kastamonu tarihi ve doğal güzellikleriyle, sahip olduğu manevi değerleriyle mutlaka görülmesi gereken şehirlerden biridir. Şehir merkezi iç kesimlerde olmasına karşın Kastamonu bir sahil şehri olarak bilinir. Ziyaretçilerini adeta milattan öncesine götüren kültürel yapısıyla pek çok insanın merakla geldiği uğrak bir kent konumunda olan Kastamonu’ya günübirlik değil haftalık olarak gelmelisiniz. Pek çok konaklama imkânını içinde bulunduran şehir aynı zamanda ziyaretçilerine kültürel bir alışveriş deneyimi sunuyor. Başta Kastamonu Konakları olmak üzere yöreye özgü mücevher kutuları, şimşir kaşık ve daha pek çok sembolik eşyayı bulabileceğiniz alışveriş noktaları da mevcut.

Havalimanına Ulaşım

Kastamonu’nun kendine ait bir havalimanı bulunur. Şehir merkezi ile arasında 13 km mesafe bulunan Kastamonu Havalimanı’na birçok ulaşım alternatifi vardır.

Yolcu Servisi ve Taksi İle Ulaşım

Haftanın 7 günü 24 saat boyunca çalışan taksilere terminal çıkış kapısından ulaşabilirsiniz. Ayrıca iç hatlar seferlerine uygun olarak hizmet veren yolcu servislerinin fiyatı bütçe yakmayan cinsten olduğu için tercih edilen diğer bir alternatiftir.

Özel Transfer Hizmeti İle Ulaşım

Kastamonu seyahatinize yakın çevredeki ilçelerden başlayacaksanız özel transfer hizmetini tercih etmeniz en uygun alternatif olacaktır.

Araç Kiralama İle Ulaşım

Şehrin görülmesi gereken pek çok yapısı şehir merkezine uzak olduğundan pek çok ziyaretçi araç kiralamayı tercih edebiliyor.

Toplu Taşıma Servisleri İle Ulaşım

Havalimanı ile şehir merkezi arasındaki 13 km’lik mesafe trafiğin yoğunluğuna bağlı olarak değişse de aşağı yukarı 45 dakika sürer.

Gezilecek Yerler

Milattan önceye dayanan köklü tarihiyle pek çok kültür ve medeniyete ev sahipliği yapmış şehide gezip görülecek yerler çeşitlidir. Özellikle tarihi ve kültürel yapılarıyla dikkat çeken şehri mutlaka günlere yayarak gezmelisiniz.

Pompeipolis Antik Kenti

En başta Milattan Önce 65 yılından kalma bulguları barındıran Pompeipolis Antik Kenti mutlaka görmeniz gereken yerlerin başındadır. Roma döneminde ele geçirilen bir kral tarafından en baştan bir şehir olarak kurulmuştur. Bu özelliğiyle kent olarak kurulmuş antik kent yapılarından biridir ve dönemin kültürel yapısını yansıtan en önemli somut verilerden biridir. Şehir merkezine 41 kilometre uzaklıkta yer alan antik kent ziyaretçilerine adeta tarihte yolculuk deneyimi sunuyor.

Kastamonu Kalesi

Kentin en önemli sembollerinden olan kale, yaklaşık 110 metrelik bir tepenin zirvesinde konumlanmıştır. Tarihi 12.yüzyıla kadar dayanan kalenin inşası Kommenler Hanedanlığı tarafından gerçekleştirilmiştir. Yapımında Orta Çağ Son döneme ait Bizans kültürünü içerse de zaman içinde pek çok kültüre ev sahipliği ederek restorasyona uğramıştır. Yolunuz Kastamonu’ya düşerse mutlaka görmeniz gereken bu yapı günümüzde çeşitli müdahaleler ile ayakta tutulacak kadar eski ve önemli bir yapı.

Kastamonu Konakları

Şehrin köklü geçmişine ve kültürel yapısına ışık tutan, bu yapının somutlaşmış en güzel örneklerinden Kastamonu Konakları, bakıldığında yapılış zihniyeti ile Anadolu insanının yansımasını taşır. Anadolu için oldukça öneme sahip olan bu yapılar mutlaka görülmelidir. Konaklar ahşap yapıdadır ve üç katlı olarak inşa edilmiştir. Çatılarda özel olarak yöreye özgü olarak bilinen marla taşı kullanılmıştır. Bu taş Karadeniz’in sert ve rüzgârlı yapısından korunacak yapıda üretilir.

Evkaya Mezarları

Kastamonu’nun en önemli sembollerinden olan tarihi yapı kentteki en eski mezar olarak bilinir. Şehir merkezinde yer alan Evkaya Mezarları, 8 metrelik bir kaya bloğunun oyulması ile oluşturulmuş bir kaya mezarlığıdır. İçerisinde 3 giriş ve sanduka bulunan tarihi yapıyı gezerken tüyleriniz ürperebilir. Bunun şüphesiz en büyük kaynağı mezar odalarının içinde ölüler için kullanılmış sedirleri görmenizdir. Döneme ait somut kalıntı niteliği taşıyan mezarın ön cephesinde yer alan “Potnea Theron” yazısının bugünkü anlamı “Hayvanlar Hakimesi Tanrıça”dır. Bu betimlemeye yer verilmesi tarihi yapıyı daha ilginç kılan bir özelliktir.

Düzenlenen Festivaller

Her şehirde olduğu gibi Karadeniz’in incisi Kastamonu’da da yılın belli zamanlarında festival ve şenlikler düzenlenir. Geleneksel Kar ve Kızak Festivali’nden Uluslararası Taşköprü Kültür ve Sarımsak Festivali’ne kadar pek çok etkinliğe ev sahipliği yapan şehre seyahatinizi bu tarihlerde yapabilirsiniz.

Kastamonu Mutfağı

Sanılanın aksine diğer Karadeniz şehirlerinde olan balık Kastamonu mutfağının sembolü değil. Kastamonu’nun iklimi ve elverişli toprağının harmanı olarak çok çeşitli bitkiler yetişiyor. Hal böyle olunca mutfağı çok çeşitli ve lezzetli yemekler sunuyor. Bünyesinde bulundurduğu etnik çeşitlilik ile de pek çok lezzetin arada bulunduğu Kastamonu yemeklerine püryan, banduma, Ecevit çorbası ve etli ekmek gibi lezzetleri gösterebiliriz. Başlıca yöresel yemek çeşitlerine Kastamonu döneri, cırık tatlısı ve manca gibi tatları ekleyebiliriz. Mutfak konusuna oldukça önem verilen kentte pek çok konuda yöresel tatları keşfetme imkânı bulabilirsiniz. Bu mekânlardan kahvaltı için tercih edileni İzbeli Çiftliği’dir. Aynı zamanda Kastamonu Girişimci Kadınlar Derneği tarafından işletilen Tahir Efendi Konağı ziyaretçilerine yöresel lezzetler sofrasının buluşma noktası olma imkânı tanıyor.

Şehrin İklimi ve Hava Durumu

Şehrin yıllık ortalama sıcaklığı ortalama 13,5 derece olarak bilinir. Şehrin kıyı kesimlerinde Karadeniz iklimi görülür. Buna karşılık iç kesimlerde karasal iklim etkindir. Kastamonu ziyaretiniz için en ideal zaman için net bir şey söylemek mümkün değildir. Seyahat amacınız ile ilintili olarak şehre gidiş zamanınızı ayarlayabilirsiniz. Tarihi ve kültürel bir gezi deneyimi için en ideal ve rahat zaman aralığı ilkbahar aylarıyken, kış sporları için Ocak ve Şubat aralığında şehrin en soğuk olduğu zaman ideal olacaktır.


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

0

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir