Hakkında birçok yerinden kamyonla inanç merkezlerinden biri olarak da kabul edilir. Çünkü Yunus Emre, Mevlana, Şeyh Edebalı gibi önemli insanların yetiştiği güzel bir yerdir. Genelde Karaman’ın koyunu sonra çıkar oyunu lafı insanların aklıma gelmektedir. Bunun sebebi ise birkaç efsaneye dağıtılmaktadır. Karaman’dan Cami, Vadi gibi güzel kesitler bulunmaktadır. Karaman’ı gezmek için birçok güzel yerlerde mevcuttur. Kültürel ve tarihi bir yerleşim yeri olan Karaman’da güzel fotoğraflar çekme imkânı yakalanır.
Havalimanına HAVAŞ ile Ulaşım
Karaman’da aktif bir şekilde kullanılan Havalimanı yoktur. Konya Havalimanı veya Antalya Havalimanı kullanılır. Servis Aktepe Meydanı’nda kalkış sağlamaktadır. Yaklaşık olarak 1 saat 45 dakika sürmektedir. Konya Havalimanı’ndan Aktepe Meydanı’na olan süredir bu. Elbette ki trafik yoğunluğunu ve hava şartları da bunda değişiklik gösterebilmektedir. Bilet fiyatları ise 30 TL dir.
Havalimanına Özel Araç Kiralayarak Veya Taksi İle Ulaşım
Karaman’dan Havalimanı’na daha rahat ve daha stressiz bir şekilde gitmek için özel araç kiralayarak veya taksi ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Taksiyle daha konforlu bir ulaşım sağlanır. Çünkü genel olarak taksiler kişiye özeldir.
Karaman’da Gezilebilecek Yerler
Karaman’da gezilmesi gereken birçok tarihi güzellikler vardır. Karaman müzeleri ve turistik yerler ziyaret edilebilir yerler arasındadır. Aktekke Kent Meydanı gibi yoğun caddelerden biri olan bu güzel yer gezilebilir. Genel olarak Karaman’da gezilecek yerler şekilde sıralanabilir.
Hürrem Dayı Evi
Karaman’da gezilmesi gereken en güzel yerlerden biri Hürrem Dayı evidir. Burası genel olarak en çok ziyaret edilen noktalardan biridir. Karaman’da turizm açısından en önemli olan yerlerden biridir. Hürrem Dayı evi Koçak Dede Mahallesi içerisindedir. Evin ahşap süslemeleri gibi insanı etkileyebilecek muhteşem bir havası vardır. Sadece bu yapıyı görmek için bile Karaman’a gelen turistler mevcuttur.

Karaman Kalesi
Elbette ki Karaman’da gezilmesi gereken bir diğer yerde Karaman kalesidir. Tarihi bir yapısı olan Karaman kalesi 3 surdan oluşmaktadır. Kale şehrin tarihsel sürecini yansıtan bir yapıdır. Karaman’ın merkezinden kolaylıkla bu yapı görülebilir.

İncesu Mağarası
Zengin bir kültüre sahip olan İncesu Mağarası tarihi bir şekilde ev sahipliği yapıyor. Turistik olarak da görülmesi gereken muhteşem bir yerdir. Ayrıca burada güzel bir atmosfer yakalanılabilir. Güzel fotoğraflar çekilebilir. Çok yağışlı olan zamanlarda İncesu mu arasında küçük bir yer altı nehri oluşmaktadır. Mağarayı gezmek isteyenler her adımda keyifli ve güzel bir yolculuk yapma imkanı sağlayabilir.

Zeyve Pazarı
Karaman’da Ermenek ilçesinde bulunur. Doğanın güzelliğini yakalamak isteyenler için Zeyve pazarı güzel bir yerdir. Genel olarak Ermenek ilçe merkezinde tabelalar yardımıyla Zeyve Pazarı bulunabilir nokta burası Yahşi Çınar ağaçlarıyla dolu bir yerdir. Halkalının yetiştirdiği sebzeler ve meyveler burada satılmaktadır. Ayrıca burada yöresel el sanatları ürünleri de satışa sunulmaktadır. Yaklaşık olarak 600 yıldır bu gelenek sürdürülmektedir. Bölgede yaşayan halk burada piknik yapıyor. Burada güzel bir piknik yapılabilir.

Taşkale Tahıl Ambarları
Taşkale kasabasının içerisinde bulunan tarihi bir yapıdır. Tarihi tahıl ambarları şehrin en güzel yapılarından biridir. Yaklaşık olarak 40 metre yükseklikte bulunmaktadır. Burası genel olarak Karaman’ın en çok merak edilen yerlerinden biridir. Burada hububat ve bakliyat saklanabilir. Yani bir nevi buzdolabı işlevi yapılmaktadır. Ayrıca tarihi bir havayı yansıtmaktadır.

Karaman’da Düzenlenen Festivaller
Karaman’da düzenlenen birçok festivaller mevcuttur. Bunlar gelen olarak şöyle sıralanabilir.
Çiçek Hasat Ekinlikleri Kardelen Festivali
Bu Festivali Karaman’ın Sarıveliler ilçesinde kardelen, karçiçeği gibi çiçeklerin yetiştirilmesi amacıyla düzenlenmektedir. Ayrıca ihracatın geliştirilmesi amacıyla da bu hasat şenlikleri düzenlenmektedir. Böylelikle nesiller boyu bu gelenek yani, çiçek hasadının sürdürülmesi hedeflenmiştir.
Süleymanhacı Kavun Festivali
Karaman’da düzenlenen Süleymanhacı Kavun Festivali’nin onların ününü başka yerlerde de duyurmaktır. Bu geleneğin sürdürülmesi hedeflenmektedir. Şenlikte en büyük ve en tatlı kavun yarışması düzenlenmektedir. Bu yarışmada dereceye girenler ödüllendirilmektedir.
Sıla Festivali
Ermenek’te Sıla Festivali gerçekleşmektedir. Buradan misafirlere öğlen yemeği de sunulabilmektedir. Bazen bu festivalde Kur’an-ı Kerim’de okutulmaktadır. Her yıl geleneksel olarak kutlanan bir festivaldir.
Karaman İklimi, Hava Durumu
Karaman genel olarak kış aylarında çok yağış almaktadır. Yaz aylarına göre bu yağış fazladır. Genel olarak ortalama sıcaklık 12 derecedir. Burada ılıman bir iklim hâkimdir. Yılın en kurak ayı Temmuz ayıdır. En fazla yağış alan ay ise Ocak ayıdır. Ayrıca Yılın en sıcak ay da Temmuz ayıdır yani İç Anadolu’nun iklim yapısı burada yansımaktadır. Ayrıca burada Akdeniz iklim özellikleri de görülebilmektedir. Genel olarak en yüksek sıcaklık 39 derecedir ve en düşük sıcaklık -26 derecedir.
Karaman’da Meşhur Yiyecekler
Karaman’da birçok meşhur yiyecek bulunmaktadır. Fırın kebabı gibi. Bıldırcın dolması, Piliç dolması, Çullama, domates dolması gibi meşhur yiyecekleri mevcuttur. Karaman Anadolu’nun en lezzetli yemeklerine ev sahipliği yapar. Birçok tatlı ve et yemekleri ile meşhur lezzetler sunmaktadır. Ayrıca bazı çorbalarda meşhurdur. Çullama oldukça lezzetli meşhur bir yemektir. Ayrıca töğmeken yani semizotu da meşhur yemekleri arasında yer alır. Karaman yöresinde en çok sevilerek yapan yemeklerden biri de kabak çiçeği dolmasıdır. İçine pirinç ve kuş üzümü eklenmektedir. Batırık olarak bilinen bulgur yemeklerinden biri olan bu yemekte meşhurdur. Birazcık sulu çorba şekline alsa da bu mercimek köftesine benzemektedir. Özellikle Karaman’da kadın günlerinde batırık tercih edilmektedir.
0 Yorum