Karabük Gezi Rehberi


0

Karadeniz bölgesinde yer alan Karabük ili, ismini karaçalılık anlamına gelen kara ve bük kelimelerinden almıştır. Coğrafi konumu açısından isimlendirilen Karabük şehri küçük fakat gezilmesi zevkli yerlerden birisidir. Eskiden Karabük ilinde yaşayanlara Türkmen adı verilirdi. Türkmen cemaati oralardan başka şehirlere ve konumlara toplu şekillerde göç etmiştir. O zamanlar küçük bir istasyon görevini gören ve Safranbolu ilçesine bağlı olan Karabük, daha sonradan genişleyerek merkez haline gelmiştir. İlk demir çelik fabrikası kendisinde 1939 yılında işleve girdikten sonra nüfusu artarak aynı yılda belediye teşkilatı ve nizamı hazırlanıp kurulmuştur. 1953 yılında Safranbolu’ dan ayrılarak Zonguldak iline bağlansa da, sonunda merkez il haline gelerek 78. il olmuştur.

Havalimanına Ulaşım

Ankara Havalimanı Otobüs İle Ulaşım

Karabük ilinde havalimanı olmadığı halde orada yaşayan veya ziyaret eden kişiler için tercih edebileceği iki havalimanı vardır. Birisi Ankara havalimanı iken, diğeri Zonguldak havalimanıdır. Ankara havalimanı daha geniş imkânlara sahip olup, daha fazla geliştiği için genellikle Karabük ilinde olanlar onu tercih ederler. Ankara ile arası 220,9 km olan Karabük’ ten otobüsler aracılığı ile havalimanına gitmek gayet basittir. Bunun için uçuş saatinden önce oraya varmak planlanmalı ve ona hesaplama yapılmalıdır.

Zonguldak Havalimanına Otobüs İle Ulaşım

Karabük ile arasındaki mesafe 100,5 km olan ve yaklaşık bir buçuk saatte gidilebilen Zonguldak ilinde de havalimanı olduğundan belirli saatlerde istenilen yerlere uçuş yapmak için tercih edilebilir imkânlar arasındadır. Kısa mesafe olduğu için otobüs ile kolaylıkla ulaşılabilir.

Demir Yolu İle Ulaşım

Merkeze uzaklık mesafesi 2 km olan demiryolu, her iki havaalanına da kısa sürede ulaşım sağlamaktadır. Bu sebeple genelde tercih edilen ulaşım demiryoludur. Hızlı ve güvenli olduğu için işlerinizin aksamasına fırsat vermeyecek ve zamanında sizi havalimanına ulaştıracaktır.

Gezilecek Yerleri

Her ne kadar sonradan merkezleşen küçük bir il olsa da, manzara ve doğa harikaları ile mutlaka dikkatli bir şekilde gezilmesi gereken Karabük ilinin ortalama olarak 2-3 gün kadar süre içerisinde gezi işlemi tamamlanabilir. Bu sayede önemli yerler atlanmamış ve Karabük hakkında neredeyse bütün bilgi elde edilmiş olur.

Safranbolu Evleri

En çok bilinen ve Karabük denildiğinde ilk akla gelen turistik yer Safranbolu evleridir. UNESCO Dünya mirasları içerisinde yer alan bu evler, kendisine has mimarisi ile ilk günden beri ilgi çekmeye devam ediyor. Şehrin içerisinde bir kısmı bulunan evler kış aylarında daha kullanılsa da, Bağlar denilen mevkide de diğer bir kısmı bulunup, burası genelde yaz aylarında tercih ediliyor. Zira merkezdeki Safranbolu evleri, iki vadi arasında olduğundan her türlü afete karşı ve soğuğa karşı da korunuyor. Fakat Bağlar da bulunan evler daha tepeye yapıldığı için yaz aylarında daha serin ve hoş manzaraya sahip oluyor. Ayrıca bu evlerle ilgili ilginç bilgilerden birisi de, yapılışında yumurta akı kullanılarak depreme karşı daha dayanıklı olmasının amaçlanmasıdır. Tamamı 2 bin tane olan bu evlerin çevresinde her türlü ihtiyacı giderecek alışveriş merkezleri de yer almakta. 

Safranbolu Saat Kulesi

Hazır Safranbolu’da iken saat kulesini de görmeden gitmemek gerekir. Osmanlı padişahlarından 3. Selim’ in sadrazamı tarafından yaptırılan bu saat tarih kokuyor. Merkez de bulunduğu için ziyareti kolay olan bu saat, yüksekliği 12 metre olan kare bir yapıtın üzerinde bulunuyor. Saatin bakım ve onarımı asla ihmal edilmeyip 200 seneden fazla bir zamanda halen daha çalışıyor. Detaylı bilgi alıp, tarihin kokusunu içine çekmek isteyenlere uygun bir yer.

Kristal Cam Teras

Bambaşka bir lezzet veren kristal cam terasın bulunduğu yer de turistik bölge olan Safranbolu’ dur. Üzerinde yaklaşık 75  ton kadar ağırlık taşıyabilen bu terasın yüksekliği 80, genişliği ise 11 metredir. Üzerinden Safranbolu’nun eşsiz manzarasını izlemek dahi kişiye yetiyor.

Çikolata Müzesi

Pek çok devlet büyüğünün portresi, mağaranın çikolatadan yapılan maketleri, çeşme, hamam, cami, cam teras gibi yapıtların içerisinde yer aldığı çikolata müzesi, Mesut Kırımlı tarafından ziyarete açılmıştır.

Kaymakamlar Gezi Evi

Eski Türk toplumunun yaşam tarzını anlatan bu ev, Milli Kültür bakanlığına aittir. Bir kaç kez bakım görerek eski tarihi yapısını bozmamış ve hala ilgi görmeye ve görenleri kendisine hayran bırakmaya devam ediyor.

Bulak Mencilis Mağarası

Safranbolu’ya gelen herkesin mutlaka uğraması gereken ve yaz kış sıcaklık derecesi daima aynı olan doğa harikası bu mağara yerli ve yabancıları kendisine hayran bırakıyor.

Düzenlenen Festivaller

  • Safranbolu Bağ Bozumu Şenliği

En iyi üzüm yetiştirici yarışmalarının düzenlendiği, her yıl Eylül ayında düzenlenen bir festival.

  • Dede Yaylası Şenlikleri

Bahaddin Gazi’ yi anmak için her yıl düzenlenir.

  • Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali

29 Eylül- 1 Ekim arasında film gösterilerinin yapıldığı festival

 Ne Yenir Ne İçilir?

Karabük ili, halen daha eski yapısını bozmadığından kültürüne dayalı birçok çeşit lezzet de aynıdır. Özellikle çullu börek, karamancar, peruhi, mısır çorbası ve Safranbolu bükmesi herkesin merak ettiği ve lezzetine baktığı yiyecekler arasındadır.

Karabük İklimi

Karadeniz bölgesinde yer aldığı için çok sert bir havası olmayan Karabük ilinin yaz ve kış ayları da orta derecede sıcaklıkta geçer. Fakat biraz kıyıda kaldığı için karasal iklim özellikleri kendisinde daha baskındır.


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

0

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir