Iğdır ülkemizin doğusunda bulunan illerden biridir. Oldukça meşhur olan Ağrı Dağı da bu ilde bulunmaktadır. Iğdır Türkiye’nin doğu kesiminde olması sebebi ile yüksek platoların bulunduğu dağlık bir alanda yer almaktadır. Bunun dışında Iğdır Ovası jeopolitik konumundan dolayı meyve ve pamuk yetiştiriciliğine çok elverişlidir.
Ülkemizin en yüksek dağı olan Ağrı Dağı’nın büyük bir kısmı Iğdır ili içerisinde yer alır. Bilindiği gibi Ağrı Dağı ile ilgili olarak pek çok efsane vardır. Bunlardan en meşhuru ise Nuh’un gemisinin Ağrı Dağı’nın zirvesinde bulunduğu ile ilgili olandır.
Yapılan arkeolojik çalışmalar sonucunda Iğdır ilinin tarihinin Paleolitik Çağa kadar gittiği ile alakalı bulgular bulunmuştur. Iğdır İli 1514 Çıldıran Savaşı sonrasında Osmanlı topraklarına dâhil olmuştur.
Iğdır Havalimanına Ulaşım
Iğdır Havalimanı şehir merkezinden yaklaşık 17 km uzaklıkta bulunur. Havalimanından şehir merkezine gelmek istiyorsanız yolcu taşıma servislerini, taksileri kullanabilirsiniz. Bunların dışında dilerseniz araç kiralayarak da şehir merkezine gidebilirsiniz.
Toplu taşıma servisler genelde iç hat uçak saatlerine göre programlarını ayarlamaktadırlar. Servisler ekonomik olmaları dolayısıyla daha çok tercih sebebidir. Servisler genelde tüm yolcular indikten sonra şehir merkezine yolculuğu sağlamaktadır. Bu sebeple eğer servisleri beklemek istemezseniz taksi ile de şehir merkezine kolay bir şekilde gidebilirsiniz.
Iğdır şehir merkezine doğrudan servisle gidebilirsiniz. Havalimanı ile Iğdır şehir merkezi arasındaki mesafe yaklaşık olarak 30 dk gibi bir süredir.

Iğdır Gezilecek Yerler
Iğdır tarihi açıdan oldukça zengin değerlere sahiptir ve bu tarihi yapıların mutlaka gezilip görülmesi gerekmektedir.
Karakale Harabesi
Karakale Harabesi Iğdır’ın batı tarafında bulunur. Bu yapı Urartular döneminde inşa edilen bir yapıdır. Burası Iğdır’ın en eski yerleşim merkezileri arasında yer alır. Orta Çağ’da kurulmuştur. Çalpala Köyüne yaklaşık 2 km uzaklıktadır.

Selçuklu Harmandöven Kervansarayı
Kervansaray Iğdır’ın Asma Köyüne 25 km uzaklıkta yer alır. 12. yüzyılda yapıldığı düşünülür ve Selçuklunun en güzel eserlerinden bir tanesidir. Yapı 1986 yılında koruma altına alınsa da hala harabe şeklinde durmaktadır.

Kültepe Mezarlığı
Iğdır il merkezine oldukça yakındır. Melekli Beldesinde bulunur. Burada 1913 yılında bazı kazı çalışmaları yapılmış ve Urartuların mezarları ortaya çıkarılmıştır. Bunun yanında burada süs eşyaları, mühür ve silahlar da bulunmuştur.

Kümbet
Iğdır Çakırtaş köyü yakınlarında bulunur. Bu Kümbet de Selçuklular tarafından inşa edilmiş bir yapıdır. Fakat günümüzde oldukça bakımsız olması sebebi ile şuan bazı yerlerinde yıkılmalar söz konusudur.

Iğdır Kalesi
Bu kale Ağrı Dağı’nın kayalıklarına savunmayı güçlendirmek amacı ile Oğuz Türkleri tarafından inşa edilmiştir. Iğdır şehir merkezine yaklaşık 36 km uzaklıkta bulunur.

Koç Başlı Mezarlar
Iğdır Ovasındaki neredeyse tüm eski mezarlarda koçbaşı bulunmaktadır. Bu mezarlar Karakoyunlu döneminden bugüne gelmiştir. Koç Başlı mezarlar kahraman olan ve genç yaşta ölen gençlerin mezarlarına dikilirdi. Bu gelenek de Orta Asya kültüründen gelmektedir.

Ermeniler Tarafından Katledilmiş Olan Şehit Türkler Anıt Mezarlığı ile Müzesi
Anıt 1915 ile 1920 yılları arasında yapıldı. Burada yaşamış olan Ermenilerin saldırıları anlatılmakta ve bazı belgeler bulunmaktadır. Müze çok fazla ilgi görmekte ve her ay binlerce ziyaretçiyi ağırlamaktadır. Müze toplamda iki adet havuz ile 36 metre yüksekliğe sahip olan 5 adet kılıçtan yapılmıştır. Etrafında ise yeşil alanlar ile parklar bulunur.

Leylek Heykeli
Iğdır şehir merkezinde oldukça büyük iki adet leylek heykeli vardır. Bu leylekler Iğdır ilinin sembolüdür.

Düzenlenen Festivaller
Iğdır’da her yıl şehre özel bir takım festivaller yapılmaktadır.
Iğdır Nevruz Bayramı
19- 21 Mart Tarihleri arasında Iğdır’da Nevruz Bayramı kutlanır. Bu bayram doğanın uyanışını kutlamak amacıyla yapılmaktadır.
Iğdır Nahcıvan Kültür ve Dayanışma Festivali
Bu festival her sene 23 ve 24 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilmektedir.
Iğdır Ağrı Dağı Korhan Yaylası Şenlikleri
Şenlikler her sene 24 ve 25 Mayıs tarihleri arasında yapılmaktadır ve birçok yerli sanatçı da konserler vermektedir.
Iğdır Kayısı Festivali
Şehrin en büyük ve en çok ilgi gören festivalidir. Her sene Temmuz ayında yapılmaktadır. Iğdır Kayısı Festivali, Iğdır Belediyesi tarafından düzenlenir.
İklimi Hava Durumu
Iğdır ilinin düz kısımlarında çok fazla karasal iklim görülmemektedir. Iğdır Ovası kuytuda kalır. Bu nedenle de sıcaklık ortalama 11 derece civarında seyreder. Kuytuda olması nedeni ile Iğdır Ovası en az yağış alan bölgeler arasında bulunmaktadır. Yaz ayları oldukça uzundur ve bunaltıcı bir sıcak hâkimdir. Iğdır’da iklimi sebebi ile orman neredeyse yok denecek kadar azdır. Iğdır’da açık havalar en fazla Nisan ve Haziran ayları arasında görülmektedir. Bunun yanında kapalı havalar ise kış mevsiminde çok daha fazla görülmektedir. Iğdır’da ortalama nem yıllık olarak yaklaşık %63 Aralık ayında nem %78 civarındadır.
Iğdır’da Ne Yenir Ne İçilir?
Iğdır’ın pek çok yöresel yemeği bulunur. Buranın meşhur yemekleri otağı çorbası, hörre, ayran aşı, helise, taş köfte, perzana, tavuk şorva, ekşili, tandır şiş, işkembe kavurma, paça, cızdık, tereyağlı erişte, bozbaş, fetir, kuymak, kavut, omaç helvası, patlıcan reçeli, kayvasadır. Bozbaş maşrapada pişirilen bir yemektir ve bu şekilde servis edilmektedir. Lepeli Ekşili Pilav, pilav üzerinde servis edilen ekşili geleneksel bir yemektir. İçerisinde zerdeçal olması sebebi ile ilk kez tadım yapanlara tadı farklı gelebilmektedir. Patlıcan Reçeli, bölgenin belkide en ilginç yiyeceklerinden bir tanesidir.
0 Yorum