Hakkâri Gezi Rehberi


0

Hakkâri ülkemizdeki tarihi en eskiye dayanan illerinden birisidir. Sümerler, Akadlar, Asurlular ve Urartular bu kentte iz bırakmıştır. Van Gölü’nün güneyinden İran’a kadar yerleşmiş olan Hakkar kabilesinden ismini alan Hakkâri, engebeli ve dağlık bir coğrafyaya sahiptir. Hem doğal güzellikler hem de tarihi yapılar açısından çok zengin bir kentimizdir. 

Hakkâri’ye Uçak Var mı?

Hakkâri’deki havaalanı şehrin merkezinde değil, Yüksekova ilçesinde bulunuyor. İstanbul’dan ve diğer bir kaç ilden her hafta Hakkâri’ye uçuş bulunuyor. Şehir merkezine gitmek içinse havaalanından kalkan otobüslere binebilirsiniz. Otobüsler iki saatte merkeze varabilir. Uçak saatiyle ilgili bir sorun yaşarsanız Van’daki Ferit Melen Havalanı’na bilet alabilir ve de oradan Hakkâri ilçelerine kalkan dolmuş ya da otobüslere binebilirsiniz. Çünkü Van’a daha çok bilet bulma şansınız olur. An’a uçakla gidip, karayolu ile Hakkâri’ye geçmek en çok tercih edilen yöntemdir. 

Hakkâri Tarihi Yapıları

Hakkâri tarihi çok eskiye dayandığı için pek çok tarihi eser ve yapıyı bu kentimizde görmeniz mümkündür. Yolu Hakkâri’ye düşenlerin görmesi gereken çok fazla tarihi güzellik vardır.

Şemdinli Taş Köprü

Hakkâri’nin Şemdinli ilçesinde bulunan tek gözlü ve sivri kubbeli Taş Köprü 11 metre yükseklikte ve 21 metre uzunluğundadır. 19. yüzyılda yapılmıştır ve Şemdinli Nehri üzerindedir. 

Meydan Medresesi

Kültür ve eğitim merkezi olarak çok eski tarihlerden beri önemli bir yerleşim yeri olan Hakkâri’de çok sayıda medrese de bulunuyor. Bunlardan merkezde yer alan Meydan Medresesi 18. yüzyılda inşa edilmiş. Kapısındaki büyük kitabe ile dikkat çeken bu yapı önemli bir mimari eserdir. 

Koç Heykeli

Yüksekova ilçesinde bulunan Koç Heykeli’nin ilginç yapan sadece önemli bir heykel çalışması olması değil, aynı zamanda yan yüzlerinde koça binmiş insan ve silah figürleri de bulunmasıdır. 

Kaya Resimleri

Hakkâri kayalık yapılar ve de mağaralar açısından çok zengindir. Gevarok Vadisi’nde yer alan kaya resimlerinin tarihinin de 5000 yıl kadar eskiye gittiği düşünüyor. Bu kaya resimleri ile birlikte bu vadi, adeta bir açık hava müzesi gibi görünüyor. 

Gagevran Köyü Kiliseleri

Bu vadiye yakın bir yerde kayalara oyularak inşa edilen çok sayıda kilise de bulunuyor. Bu kiliseler Hz. İsa’nın hayatını anlatan fresklerle süslü.

Koçanis Kilisesi

Merkezde bulunan Koçanis Kilisesi iki bölümden oluşuyor. Kilisede bulunan Nasturi dilinde yazılmış kitabeler ve güneş saatleri dikkat çekiyor. 

Nasturi Kilisesi

Eğimli bir yamaçta kayalara oyularak inşa edilen kiliselerden birisi olan Nasturi Kilisesi’nden günümüze çok az şey kalmıştır. Dikdörtgen biçiminde olan bu yapı da önemli tarihi eserler arasındadır.

Dev Evleri

Kayaların oyulmasıyla yapılan bu büyük evlerin Asurluların saldırılarına karşı yapıldığı düşünülüyor. Dirheler tarafından yapıldığı için Dirhe Evleri olarak da adlandırılıyor.

Kaledibi Buluntuları

Şehir merkezi oldukça engebeli ve her yerinden tarih fışkıran Hakkâri’nin önemli tarihi kalıntılarından bir diğeri de insan figürlerinin üzerine işlendiği Kaledibi’ndeki mezar taşlardır.

Urartu Mezarlığı

Yine şehir merkezine yakın olan Urartu Mezarlığı Erken Demir Çağı’na kadar ışık tutabilecek kalıntılarla doludur. Şehrin tarihinin ne kadar eskilere dayandığını gösteren önemli eserler arasındadır. 

Kelat Sarayı

Şemdinli’de bulunan Kelat Sarayı büyük oranda yıkılmış olsa da kemer ve duvarlarıyla önemli bir tarihi eserdir. 

Zeynel Bey Medresesi

Şehrin ne kadar önemli bir eğitim merkezi olduğunu gösteren yerlerden birisi de 16. yüzyılın ikinci bölümünde Zeynel Bey tarafından inşa edilmiş ve günümüze kadar korunmuş olan Kelat Sarayı’dır. Döneminde kentin ve Doğu Anadolu’nun en önemli eğitim merkezlerinden birisidir. 

Hakkâri Doğal Güzellikleri

Yüksek ve engebeli bir şehir olan Hakkâri’de görülmesi gereken doğal güzellikler de  çok fazladır. 

Cennet Cehennem Vadisi

3500 metre yüksekliğinde ve her mevsimin yaşandığı doğa harikası bir yerde kamp yapmak ya da dolaşmak isterseniz Cennet Cehennem Vadisi’ni mutlaka görmelisiniz.

Peri Bacaları

Hakkâri’nin Yavuzlar Köyü’nde bulunan peri bacaları da eski çağlardan kalma en önemli yerlerden birisidir. Kışın giderseniz karla beraber muhteşem manzarasından da etkilenebilirsiniz.

Seyithan Gölü

Berçelan Yaylası ile birlikte Seyithan Gölü’nün de mükemmel bir manzarası var. Göl ve yayla Cilo Dağı’nın tepesinde yer aldığı için dağ sporu yapmak isteyenlerin de mutlaka görmesi gereken yerlerden birisidir. 

Durankaya Yaylası

Bu kadar yüksek bir şehirde birbirinden güzel yaylaların olması da doğaldır. Durankaya Yaylası yaz ve bahar aylarından görenlerin yeşilin her tonuyla birlikte huzur ve mutluluk bulabileceği yerlerden birisidir.  

Merga Bütan Kayak Merkezi

Hakkâri’nin Merga Bütan Kayak Merkezi’nden yerden 3000 metra civarında bir yükseklikte kayak yapabilir ve konaklayabilirsiniz. 

Hakkâri Festivalleri

Hakkâri’ye gitmek için festival tarihlerini takip edebilirsiniz. her yıl şehirde birden fazla festival düzenleniyor.

Hakkâri Kar Festivali

Yılın büyük bir bölümünde kar düşen ve çok yüksek olan bir kentte bir kar festivali olması oldukça doğaldır. Hakkâri Kar Festivali her yıl Şubat ayında yapılıyor. Doğa ve kar sporları sevenler mutlaka görmelidir. 

Ters Lale Festivali

Tuşaya olarak da bilinen ve çok yüksek yerlerde yetişen ters lalenin Hakkâri’ye Bulgar göçmenleri tarafından getirildiği düşünülüyor. Her yıl Mayıs ayında yapılan festival size görsel bir şölen sunabilir. 

Çukura Fotosafari ve Doğa Sporları Festivali

Mayıs ayında düzenlenen doğa sporları festivaline katılırsanız hem Hakkâri’nin muhteşem doğasını görmüş hem de pek çok spor dalına katılabilirsiniz. 

Cilo Dağı Festivali

Ülkemizin en yüksek dağında her yıl Haziran ayında yapılan bu festivalde doğa yürüyüşleri, tırmanışlar, söyleşiler ve fotoğraf atölyeleri yapılır.


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

0

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir