Gümüşhane, Karadeniz Bölgesinde yer almakla beraber toplam 146.323 bin nüfusu ile 6.775 kilometrekarelik bir yüzölçümüne sahiptir. Bayburt, Giresun, Erzincan ve Trabzon illeri ile komşu olan Gümüşhane vadileri, tarihi eserleri ve doğal tabiatları ile muhteşem bir şehirdir. İnsanların en çok merak ettiği konu ise ‘’ Gümüşhane ‘’ isminin nereden geldiğidir.
Yüzyıllar boyu tarihi gümüş eserleri ve eserleri ile bilindiği için gümüş ve hane isimlerinin birleşmesi ile bu ismi almıştır. Eski imparatorlukların gümüş ve sikke paralarını bu şehirde bastıkları için günümüzde hala Kültür Bakanlığı tarafından korumakta olan 391 eseri vardır. Bu eserlerden bazıları medrese, kilise, hamam, manastır ve köprülerdir.
Onca tarihi mirasa sahip olan bu şehir yaylaları ile de ünlüdür. Örneğin Kadırga Yaylası, Güvende Yaylası ve Taşköprü Yaylası insanların severek vakit geçirdiği, doğa ile bütünleşmiş mucize eseri yaylaları arasındadır. Tüm yaylalarında yaz mevsimi boyunca festivaller düzenleniyor ve canlı bir etkinlik alanı olarak vakit geçiriliyor.
Gümüşhane ‘de Gezilecek Yerler
Gümüşhane gezilecek yer bakımından da oldukça zengindir. Arkeolojik alanlar, mağaralar, kiliseler ve manastırları ile tarihi açıdan Gezilecek pek çok yere sahiptir. Bunun yanı sıra yaylaları, gölleri ve doğa harikaları ile içinizi aydınlatacak yerlerinde görülmeye değer güzellikleri vardır. Ancak Gümüşhane de gezilmesi gereken yerler genelde şehir merkezinden uzak olduğu için uzun süreli bir tatil yapmak daha doğru olur. Hıristiyanlık dininin eski zamanlarda ev sahipliği yaptığı, İpek Yolu ticaretinin hüküm sürdüğü bu şehir görenleri kendisine hayran bırakacak nitelikte.
Satala Antik Kenti
Kelkit köyü içerisinde yer alan Satala Antik Kenti şehir merkezine 100 km mesafededir. Zamanında Roma İmparatorluğunun Fırat Nehri’ni koruması için kullanılan bu kent askeri bir bölge olduğu için eski çağlarda büyük öneme sahipti. Özellikle Roma ve Bizans zamanlarımda bu kente büyük tarihi kalıntılar bırakılmıştır. Taş çeşmeler ve taş köprüleri arasında bulunan bu kent buram buram tarih kokuyor.

Karaca Mağarası
Karaca mağarası, şehir merkezine 17 km uzaklıktadır. Toplam uzunluğu 256 metre olan bu mağara 1500 metrekare yüzölçümüne sahiptir. Mağara bilinen mağaraların tam aksine astım bronşit hastalarını rahatlatan bir atmosfere sahiptir. Bu nedenle yıllar yılı sağlık alanında kullanılmış olup gidenleri rahatlatmıştır. Mağara içerisinde bulunan damla taşları ışıklandırma sistemi ile daha göz alıcı görünüyor.

İmera Manastırı
İmera Manastır şehir merkezine 38 km uzaklıkta olup günümüze kadar en sağlam şekilde duran nadir yapılardan biridir. Manastır üzerinde yazılan eserlere göre 1350 tarihinde anlaşma yapıldığı görülüyor. Manastırın dikdörtgen şeklindeki görünümü ayrıca göz alıcı görünüyor.
Gümüşhane ‘de yukarıdakiler haricinde gezilecek daha pek çok yer vardır. Krom Vadisi, Esenyurt Kalesi, Örümcek Ormanları gibi alanlar da şehrin dikkat çekici

Gümüşhane İklimi
Gümüşhane ılık ve nemli bir iklime sahip olduğu için kış aylarında daha fazla tercih ediliyor. Ancak kış ayları oldukça kar yağışlı ve ayaz olduğu için yaz aylarında da gidilebilir. Kişinin tercihine göre dört mevsim gidilebilecek bir şehirdir. Ancak festivallere katılmak istiyorsanız haziran, temmuz ve ağustos aylarında şehri ziyaret etmeniz daha doğru olur.

Gümüşhane’ye Ulaşım Nasıl Olur?
Gümüşhane’ye gidebilmek için karayolu ve havayolu kullanılabilir. Ancak en kolay ulaşım şekli karayolu demek daha doğru olur. Trabzon Rize Artvin, Erzurum Erzincan Giresun ve Ordu Samsun olmak üzere 3 farklı şekilde istikamet bölgesi vardır. İstanbul’da 1108 km uzaklıkta olan şehir yaklaşık 15 saat civarı sürmektedir. Otobüs ile seyahat edecek vatandaşlar için şehir otogar tam merkezde yer almaktadır. Böylece ulaşım açısından zorluk yaşamamaktadır. Gümüşhane iline havayolu ile gitmek isteyenler en yakın şehir merkezi Olan Trabzon havalimanını kullanmalıdır. Trabzon Gümüşhane’ye ortalama 100 km uzaklıkta yer almaktadır. Havayolu ve karayolu haricinde araç kiralama hizmeti de kullanılabilir. Tabi bunun için güvenilir ve bilindik firmaların tercih edilmesi gerekir. Şehir içinde tarihi yerleri gezerken de özel araç Çok daha konforlu olacaktır.

Gümüşhane’de Nerede Kalınabilir?
Gümüşhane şehir merkezinde kalınabilecek pek çok sayıda otel bulunmaktadır. Üstelik her bütçeye uygun olacak biçimde 3 yıldızlı ile 5 yıldızlı otel seçenekleri arasından konaklama tercih edilebilir. Gümüşhane tarihi bir şehir olduğu için butik oteller de şehre gelen ziyaretçiler tarafından sıklıkla tercih edilir. Otel fiyatları ise otelin müşterilerine sunduğu olanaklar ve kalite standartları doğrultusunda farklılık gösterir. Bunun yanı sıra meşhur yaylalarında yer alan konaklama tesisleri de kalınabilecek yerler arasındadır.

Gümüşhane Mutfağı Nasıldır?
Gümüşhane Mutfağı pek çok çeşidi içerisinde barındırır. Kent mutfağında daha çok hamur işi ve sebze yemekleri ön plandadır. Her ne kadar söylentiler balık yemeklerinin yaygın olduğunu belirtse de bu tamamen yanlıştır. Eritilmiş tereyağı ile servis edilen fırında erişte makarna, mantı çorbası, ıspanaklı veya pazılı lor peynirli lemis, yufka ve ceviz ile yapılan siron ve fasulye bulgurlu yemekleri oldukça meşhurdur.

Gümüşhane Gece Hayatı
Bilindiği üzere Gümüşhane bir Karadeniz bölgesi olduğu için gece hayatı bar ve sokaktan ibaret değildir. Daha çok türkü barlar, yaylalarda yer alan gece festivalleri meşhurdur. Bunun yanı sıra gençler kafe ve popüler restoranlarda vakit geçirmektedirler. Sizler de Gümüşhane’yi ziyaret ederek tüm detayları yakından görebilirsiniz.

0 Yorum