Karadeniz Bölgesi’nde yer alan Giresun denize kıyısı olan illerden biridir. Yaşanabilir tek ada Giresun’da bulunuyor. Her mevsim turistik açıdan da katkı sağlayan Giresun Doğu Karadeniz’in gezilip görülmesi gereken illeri arasında yer alıyor. Tarihi izler barındıran Giresun’da eski dönemlerden kalma iskân izlerine rastlanan iller arasındadır. Yaylaları ve ormanları ile meşhur olan Giresun’da fındık yetiştiriciliği de yüksek seviyededir. Yerli halk geçimini fındık ve çay hasadından kazanmaktadır. Tarım açısından zengin alanlara sahiptir. Yolunuz Karadeniz’e düştüğünde mutlaka gezmeniz gereken şehirlerarasında ilk sıralarda yer alan Giresun, her mevsim gidilebilecek iller arasındadır. Yaz aylarında yaylalarında kış aylarında tatil yerlerinde vakit geçirebilirsiniz.
Havaş Otobüsü İle Havaalanına Ulaşım
Giresun iline en yakın mesafede bulunan Ordu Giresun Havaalanına Havaş otobüsleri ile gidebilirsiniz. Şehrin otogarından hareket eden havaş otobüsleri uçuş seferlerine göre hareket ediyor. Gelen yolcu salonundan hareket eden bu otobüsler ile konforlu ve uygun fiyatlarda yolculuğunuzu yapabilirsiniz.

Taksi İle Havaalanına Ulaşım
Yalnızca Havaş otobüsleri ile değil taksi ile de havaalanına ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Otobüslerin kalkış saatini beklemek istemediğiniz takdirde özel taksi ile yolculuğunuzu yapabilirsiniz. Toplu taşıma araçlarını kullanmak sizler için sakıncalı ise 7/24 hizmet veren taksiler ile ulaşımınızı sağlayabilirsiniz.

Özel Transfer İle Havaalanına Ulaşım
Daha hızlı bir ulaşım sağlamak ve bagaj sayısı daha fazla olan özel transfer araçları ile havaalanına ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Bekleme yapmadan daha hızlı ve konforlu bir şekilde yolculuğunuzu yapabilirsiniz. Rezervasyon yaparak erkenden kendinize yer ayırtabilirsiniz. Rezervasyonunuzu uçuş saatine göre ayarlamalısınız.

Giresun Gezilecek Yerler
Kümbet Yaylası
Şehrin merkezine yaklaşık 60 kilometre uzaklıkta bulunan kümbet yaylasında keyifli dakikalar geçirebilirsiniz. Yaz aylarında serinlemek için akşam saatlerinde yaylaya çıkarak güneşin batışını da izlemeniz mümkündür.

Tirebolu Kalesi
Giresun’un Tirebolu ilçesinde yer alan bu kale deniz kıyısında kayalıkların üzerine yapılmış bir kaledir. Yarımadanın yapısına uygun olarak yapılmış olup görülmesi gereken tarihi yerlerden biridir. Günümüze kadar sağlam gelen kale surlarını görmek için ücretsiz olarak girebilirsiniz.

Meryemana Manastırı
Giresun ilinin Şebinkarahisar ilçesinde bulunan meryemana manastırı kayalıkların içine yapılmıştır. Roma döneminde Hıristiyanların kilisesi olarak kullanılan bu manastır günümüze kadar gelen yapıtlardan biridir. Mutlaka görmeniz ve gezmeniz yerler arasında bulunuyor.

Giresun Müzesi
Giresun ilinin Zeytinlik mevkiinde yer alan Giresun Müzesi Aziz Nikolas Kilisesi olarak de bilinir. Eski yapıtlardan günümüze kadar gelmiş olan tarihi yapıtlardan biridir. Eski dönemlerde kilise olarak kullanılan bu yapı günümüzde müze olarak halkın ziyaretine açıktır. Görmeden gitmemeniz gereken tarihi yerler arasındadır.

Giresun Kalesi
Tarihte ne zaman yapıldığı kesin belli olmayan Giresun Kalesi Pontus Kralı Farnakes tarafından yapıldığı biliniyor. Bronz Duvarlı Kale olarak da bilinen bu kale Türklere karşı son sınır kalelerindendir. Denize yakın bir konumda olduğundan dolayı asker korumasında olarak ziyaret ediliyor.

Giresun Adası
Giresun ilinin en özel yerlerinden biri de yaşanabilen tek yer olan Giresun Adası’dır. Mitolojide de önemli katkısı olan bu adaya özel tekneler sayesinde ulaşılıyor. Kış aylarında hava şartlarından dolayı ulaşım imkânsız olduğundan dolayı ziyaretler yaz aylarında yapılıyor.

Ne Yenir Ne İçilir?
Karadeniz yöresinin hakim olduğu Giresun ilinin yemekleri de oldukça meşhurdur. İlk akla gelen tadılması gerekenler arasında mısır ekmeği yer alıyor. Karadeniz’in her ilinde mutlaka yapılan bu ekmeği tatmadan dönmemelisiniz. Taze fasulye ve pirinç ile birlikte yapılan fasulye dibası en doyurucu yemekler arasında yer alıyor. Hamsi böreği en lezzetli tatlarından biridir. Tadına bakmadan dönmemelisiniz. Karadeniz yöresinin vazgeçilmez yemeklerinden olan karalâhananın etli sarmasını tadına mutlaka bakmalısınız. Tadı damağınızda kalacak bu sarma oldukça doyurucu tatlardan biridir. Pazıdan yapılan en lezzetli yemeklerden biri de mücverdir. Tadına mutlaka bakmalısınız. Mısır unu ve tereyağından yapılan yağlaş yemeklerden önce atıştırmalık lezzetler arasındadır. Yemeklerin ardından sofralardan eksik olmayan tel kadayıf tatlısının tadı damağınızda kalacak. Hafif bir tadı olan bu tatlıyı rahatlıkla tadabilirsiniz. Karadeniz yöresinin zengin lezzetlerinin bulunduğu illerden biri olan Giresun’da geçmişten günümüze kadar meşhur olan yemekleri yapılmaktadır. Yolunuz Karadeniz’e düştüğünde doğal güzelliklerin içerisinde yer alan bu ilimize gidip gezerek ardından lezzetli yemeklerini tadabilirsiniz.

Düzenlenen Festivaller
Dizgine Hıdrellez Kültür- Turizm Sanat Festivali
Her yıl Mayıs ayının 2. haftası düzenlenen bu festivalde hıdrellez şenlikleri düzenleniyor. Farklı etkinliklerinde yapıldığı bu festivalde keyifli dakikalar geçirebilirsiniz.

Uluslararası Karadeniz Giresun Festivali
Her yıl Mayıs ayında düzenlenen uluslararası festivalde festival ateşi yakılarak eğlenilir. 3 ya da 4 gün süren bu festival Aksu Çayı’nın yakınlarında yapılır. En büyük festivallerden biri olan bu festivalde eğlenceli saatler geçirebilirsiniz.

Çıkrık kapı Yayla Şenliği
Giresun ilinin Yağlıdere ilçesinde yer alan Çıkrık kapı yaylasında düzenlenen yayla şenliği sanatçıların katılımları ile muhteşem vakitlere dönüşüyor. Temmuz ayında düzenlenen bu festivale sizler de katılabilirsiniz.

İklim, Hava Durumu
Karadeniz Bölgesi’nde yer alan Giresun ilinin iklimi iki ayrı şekildedir. Yazların sıcak geçtiği Giresun kışları soğuk ve yağışlı geçer. Her mevsim çoğunlukla yağış alan Giresun bitki örtüsü bakımından da oldukça zengindir. Günlük sıcaklıklar yaz aylarında ağustos ayında en fazladır. Genel olarak ılıman ya da sıcak bir hava durumuna sahip olup yağış miktarları mevsimlere göre değişkenlik gösterir.

0 Yorum