Çorum Karadeniz Bölgesini İç Anadolu’ya bağlayan ve içinde Anadolu’nun kültürünü barındıran bir şehrimizdir. Binlerce yıl öncesinde yaşamış medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan Çorum, Hititlerin ilk başkenti Hattuşaş olarak bilinir. UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası listesine aldığı 9 ilimizden bir tanesi Çorumdur. Anadolu’ya yakınlığıyla bilinen Çorum turizm açısından zengin bir ildir. Arkeolojik çalışmalarıyla tarihe ışık tutan Çorum, doğa güzellikleri müzeleri antik kentleri hamamlarıyla ve yemekleriyle gidenlerin keyifle gezebileceği ilimiz olmaktadır.
Havalimanına Ulaşım
Çorum’a gitmek için Amasya Merzifon Havalimanı kullanıyor. Havalimanı Çorum’a 67 km uzaklıktadır. Havalimanından araç kiralanarak ya da otogara gidilerek Çorum’a ulaşım sağlanabilir.

Çorum İklim
Çorum Karadeniz Bölgesinde yer alması sebebiyle genelde serin ve yağışlı olmaktadır. Yazları sıcak ve kurak geçen Çorum da sonbahar yağışlı ve uzun geçer. Kış ayları soğuk olmakla birlikte yağışlıdır ve en soğuk ayları ocak ve şubattır. En fazla yağışı mayıs ayında alır. Kar yağışları ise kasım ayı ile nisan ayı arasında gerçekleşir.

Çorum Gezilecek Yerler
Tarihi kalıntıları içinde barındıran ve doğa güzellikleriyle eşsiz manzaralar sergileyen Çorum ilimizde Alacahöyük Müzesi, Boğazköy Müzesi, Alacahöyük Örenyeri, Hattuşa Boğazkale, Yazlıkaya Tapınağı, Ortaköy Şapinuva, Çorum Kalesi, Veli Paşa Konağı, İncesu Kanyonu ve Kyble Kabartması mutlaka gezilip görülmesi gereken yerlerdir.
Alacahöyük Müzesi
Eski Tunç Çağı ve Hitit eserlerinin sergiye konulduğu müze, Alacahöyük kazıları sonucunda ortaya çıkmıştır. Alacahöyük kazısının tarihini yansıtan müzede eserler vitrinde yer almaktadır.

Boğazköy Müzesi
Tema ve kronolojik olarak sıralanan eseler Frig, Hitit ve Roma dönemine aittir. Müzenin bahçesinde Hitit dönemine ait sfenks hiyeroglif yazılı yazıtlı kitabeler ve Roma dönemlerine ait mil taşları ve mezar taşları bulunmaktadır. Hitit döneminde yaşamış olan taş ustası müze dışında canlandırılmıştır. Tarih severlerin sıkılmayacağı yer olan Boğazköy Müzesi ziyaretçilerini bekliyor.

Alacahöyük Örenyeri
Cumhuriyet Dönemi‘nin ilk kazısı olan Alacahöyük Örenyeri Eski Tunç Çağı ve Hitit döneminde dini törenler yapılmış ve sanat merkezi görevini görmüştür. İçinde 4 uygarlığa ait kalıntılar bulunuyor.

Hattuşa Boğazkale
Milli Parklar düzeyinde olan ve Mısır Babil ve Mitanni gibi Eski Doğu Medeniyeti’nin özelliklerini barındıran Hattuşa Boğazkale tarih kokusuyla ziyaretçi akınına uğruyor.

Yazlıkaya Tapınağı
Kutsal mekan olarak bilinen ve yüksek kayalar ardında bulunan Yazlıkaya Tapınağı, tanrıça hayal ürünü olan cisimlerin ve hayvanların kayalar üzerine işlenmiş halidir. Merak edenlerin inceleme alanına girebileceği Yazlıkaya Tapınağı’nın mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Ortaköy Şapinuva
Göynücek Ovası ile Alaca Ovasını birbirine bağlayan Ortaköy Şapinuva, önemli bir coğrafi konuma sahiptir. Yapılan kazılar sonucunda yazılı tablet, fragmanlar ortaya çıkmıştır. Bu yazılar askeri, dini ve fal niteliğindedir.

Veli Paşa Konağı
Veli Paşa Konağı, Çorum ev tipini yansıtan tarihi ön plana çıkaran yapısı ile merak uyandırıyor. Konak müştemilat yapılardan oluşuyor ve iki girişi bulunuyor. Haremlik ve selamlık kapısı olmak üzere iki ayrı kapı bulunuyor. Ziyaretçilerin keyifle gezeceği Veli Paşa Konağı tarih dokusuyla anıları hatırlatıyor.

İncesu Kanyonu ve Kyble
Tamamen doğa harikası olan ve doğusunda Alan Dağları batısında ise Malbelen Tepesinin bulunduğu İncesu Kanyonu ve Kyble Kabartması Çorum’un özel alanlarından birisidir. Ormanlık alanda yer alan Kanyon çeşitli spor dalları için uygun bir yerdir. Rafting ve trekking sporlarının yapıldığı bu alan doğa harikası sayılmakta ve mutlaka görülmesi gereken yerler arasındadır. Yürüyüş parkuru bulunan Kanyon’da Helenistik döneme ait kalıntılar bulunuyor. Ziyaretçilerin hem aktivite yapabileceği hem de tarihi kalıntıları inceleyebileceği yer olan İncesu Kanyonu ve Kyble Kabartmalarını mutlaka görmelisiniz.

Tacettin Paşa Hamamı
1487 yılında yaptırılan hamam Osmanlı mimarisi içinde çifte hamam düzeninde yapılmıştır. Simetri olan hamam günümüzde yapısını korumuştur. Hamam soğuk sıcak ve halvet bölümlerinde oluşuyor. Hamamın her yeri kiremit kubbelerle örülü ve duvarlar moloz taş ile örülmüştür. 2008 yılında Nisan ayında ziyaretçilere açılmıştır.

Ali Paşa Hamamı
Erzurum Beyler Beyi Ali Paşa hamamı inşa ettirmiştir. Vakıflar 1943 yılında hamamı satışa çıkarmışlar ve Samsunlu ailesi hamamı satın almıştır. 2005 yılında Ali Paşa Hamamın mülkiyetini Profesör Ahmet Samsunlu ve Cavide Soyoacak almış. Restorasyon işlemleri 2 yıl sürmüş ve 2008 yılında 23 Nisan da ziyarete açılmıştır. Tarihi sevenler Ali Paşa Hamamı’nı mutlaka ziyaret etmeli.

Düzenlenen Festivaller
Enerjisi yüksek olan ve geniş tarihi özellikleri taşıyan Çorumda birçok festival etkinlik ve şenlik düzenleniyor.
Uluslararası Hitit Fuar ve Festivali
Haziran ve Temmuz aylarında gerçekleşen Uluslararası Hitit Fuar ve Festival’i ünlü sanatçıları ağırlıyor ve tiyatro gösterileri, yarışmalar konserlerle birlikte Çorum halkına eğlenceli dakikalar yaşatıyor.

Çaldağ Pazarkışı Yayla Festivali
Temmuz ayının ilk haftasında gerçekleşen festival katılanlara yayla havasını yaşatıyor.

Ne Yenir Ne İçilir?
Çorum denilince akla ilk leblebi gelse de Çorum yöresel yemekleriyle ünlü bir şehrimizdir. Çorum a gidildiği zaman mutlaka lezzetine bakılması gereken yemekler: Maya, Yanıç, Cızlak, Kömbe, Oğmaç, Hingal, Madımak, Çullama, Tirit ve İskiliptir. Çorum Mantısı ve Has Baklava yöreye ait lezzetlerdendir. Çorum yemek kültüründe mutfak önemli bir yere sahip olmaktadır. Kullanılan araç gereçler lezzeti taçlandırıyor.

Çorumdan Ne Alınır?
Karadeniz’in en özel illerinden biri olan Çorum’a gidildiğinizde sevdiklerinize hatıra alabilirsiniz. Hediyelik eşya olarak bakır, ağaç oyma işleri, kilim, patik, çorap ve el örgü alınabilir.

0 Yorum