Çankırı ili Türkiye’nin İç Anadolu kısmında bulunmaktadır. Bunun yanında Türkiye’nin en önemli kaya rezervleri de bu ilde bulunur. Kent eski zamanlarda Gangra ismi ile anılıyordu. İlk zamanlarda şehir Paphlagonia’ya bağlı idi, sonrasında ise Pontus’a en sonunda da Galatia devletine bağlanmıştır.
Şehir Galatia döneminde merkez olarak kabul edildi. Tarih M.Ö. 25’i gösterdiği zaman bu şehir Roma İmparatorluğu himayesine girmiştir. Bizanslılar döneminde ise şehir sürgün yeri olarak da kullanılmıştır. Emeviler döneminde Çankırı birkaç defa saldırılar yaşamıştır. Ancak kale ele geçirilemedi.
Havalimanına Ulaşım
Çankırı’da havalimanı bulunmaz. Bu sebeple Ankara Esenboğa havalimanından ulaşım gerçekleştirilmektedir. Çankırı ile Ankara Esenboğa Havalimanı arası yaklaşık olarak 118 km’dir. Eğer araba ile yolculuk ederseniz bu mesafe yaklaşık olarak 2 saat sürecektir. Havalimanına özel araçlar ile gitmek mümkündür. Eğer özel aracınız yoksa araç kiralayarak da gidebilirsiniz. Bunun yanında Çankırı’dan kalkan toplu taşıma araçları ile de Ankara Esenboğa Havalimanına gidebilirsiniz.

Çankırı Gezilecek Yerler
Çankırı’da gezilecek pek çok tarihi ve kültürel yapı bulunmaktadır. Eğer Çankırı’ya yolunuz düşerse buraları mutlaka gezmeniz gerekir.
Çankırı Kalesi
Bu kale Hititler tarafından inşa edilmiştir. Yapımında tuğlalar ile moloz taş kullanılmıştır. Şehrin kuzeyinde bulunan bu yapı yaklaşık olarak 730 metre yüksekliğe sahiptir. Bu kale yapıldığı zamandan günümüze kadar pek çok devlet tarafından da kullanılmıştır. Ancak günümüze kadar yaşanmış olan depremler yapıya çokça zarar vermiştir. Yinede yıkılmadan iyi bir şekilde bugünlere gelmiştir.

Koca Meşe
Bu ağaç adından da anlaşılacağı üzere gerçekten oldukça büyük bir meşe ağacıdır. Karacaözü köyüne yakın bir mevkide dere yatağının hemen yanında yer almaktadır. Bu ağacı yakından görenler heybeti karşısında şaşkınlığa uğramaktadır.

Çankırı Evleri
Çankırı evleri bölgenin jeolojik ve ekonomik yapısı ile alakalı bize çok fazla bilgi verir. Bu evlerden toplamda 108 adet vardır. Bu evler günümüzde koruma altında bulunmaktadır. Evlerin birinci katları kışlık olarak inşa edilmiştir. Burada mutfak ile oturma odası yer alır. İkinci katta ise misafir odası yer almaktadır. Tüm bu evlerin ikinci katlarında boş bir oda vardır.

Çankırı Yaren Evleri
Çankırı geleneklerine göre akşam namazı ile başlayan yaren evi sohbetleri sabah namazı ile sona erer. Burada maniler okunur ve pek çok oyunlar sergilenir. Yarenler oğuz boylarını temsil eden 24 kişiden meydana gelir. Bu oyunlar aslında bir eğlence değildir. Bir kültürü yaşatmak amacı ile sergilenmektedir.

Ferit Akalın Radyo ve İletişim Müzesi
Osmanlı mimarisinin izlerini taşıyan Sarıkadı Konağı 1870 yılında inşa edilmiştir. Burada yer alan eserler radyo ile iletişim tarihine ışık tutar niteliktedir. Burada bir koleksiyoner olan Ferit Akalın’ın bağışlamış olduğu iletişim ile alakalı eserler sergilenir.

Tarihi Çamaşırhane Müzesi
Çamaşırhaneler eskiden kadınların eşyaları yıkadığı ortak bir alan olarak kullanılıyordu. Çamaşırhaneler evlere su gitmediği dönemlerde insanların hayatında oldukça önemli bir yere sahipti. Bu yapı 2004 yılında belediye tarafından restore edilip müze haline getirilmiştir.

Cam Seyir Teras
Cam Seyir Teras eğlenceli vakit geçirebileceğiniz bir mekândır ve mutlaka buraya uğramanız gerekmektedir. Cam Seyir Teras ülkemizin en geniş seyir alanına sahip terasıdır ve Çankırı kalesine yakın bir yere yapılmıştır.

Çankırı Düzenlenen Festivaller
Çankırı’da her sene yöresel festivaller düzenlenmektedir.

Şabanözü Geleneksel Kültür Sanat ve Güreş Festivali
Bu festival her yıl Haziran ayında yapılmaktadır. Kültürü tanıtmak amacı ile çeşitli etkinlikler yapılır ve güreş müsabakaları düzenlenir.

Yapraklı Yayla Kültür ve Turizm Festivali
Her yıl Yapraklı yaylasında Haziran ayında düzenlenmektedir.

Çavundur Kaplıca Şenlikleri
Çankırı’da bulunan kaplıcalarda yapılan şenlikler her yıl Temmuz ayında yapılmaktadır.

Keşkek Şöleni
Bilindiği gibi Keşkek Çankırı’nın geleneksel yemeklerinden bir tanesidir ve her sene Temmuz ayında keşkek şöleni yapılmaktadır.

Kayatuzu Karatekin Festivali
Bu festival her sene Ağustos ayında gerçekleştirilir.

Kurşunlu Bal Şöleni
Bu festival her sene Ağustos ayında yapılmaktadır ve yöredeki çeşitli ballar tanıtılmaktadır.

Çerkeş Kültür Festivali
Festival her sene Ağustos ayında yapılmaktadır.

İklimi ve Hava Durumu
Çankırı’da çoğunlukla İç Anadolu’da yaygın olan iklim görülmektedir. Çankırı’nın merkezinde ve Ilgaz bölgesinde kışlar oldukça soğuk ve yağışlı geçmektedir. Yaz ayları ise oldukça sıcak ve kurak geçmektedir. İlin en çok yağış alan bölgesi ise Yapraklı ilçesidir. Şehir her mevsim düzenli olarak yağış alsa da en fazla yağış kış ve bahar aylarında olmaktadır.
Çankırı ile senelik olarak ortalama 9 ile 12 derece arasında sıcaklık göstermektedir. Bir yıl boyunca yağan yağış ise metrekare başına 392-538 kilo arasında değişiklik göstermektedir. İl de genel olarak en yüksek sıcaklık 41 derece en düşük sıcaklık ise 30 derece civarında seyreder. Bir yıl içerisinde yaklaşık 120 ya da 130 gün boyunca don olayları görülmektedir.

Ne Yenir Ne İçilir
Çankırı’ya kadar gelmişken geleneksel yemeklerinden yemeden olmaz. Çankırı’nın yöresel yemeklerinde çoğu zaman buğday ile buğday ürünleri bulunur. Çoğu yöresel yemeyi Orta Anadolu bölgesinin yemek kültürüne uymaktadır.
Çankırı halkı genel olarak tarhana, bulgur, keşkek, yarmatarzı yiyecek üretimleri yapmaktadır. Çankırı’nın meşhur yemekleri ise hamurdan bükme, gözleme, mantı, cızlama, tatar böreği, çullama, pıhtı olarak sayılabilir. Bu yemeklerin çoğunluğu hamur ağırlıklı yemeklerdir. Çankırı’ya geldiğiniz zaman bu muhteşem yemeklerin tadına kesinlikle bakmalısınız. Özellikler hamur işi yemekler oldukça lezzetlidir.

0 Yorum