Burdur Gezi Rehberi


0

Anadolu’nun şirin bir şehri olan Burdur hem köklü tarihi ile hem de el değmemiş doğa güzellikleri ile şirin bir şehirdir. Batı Akdeniz bölgesinde yer alan Burdur ili Teke yöresinin kalbi olarak bilinen göller bölgesindedir. Dünyaya nam salmış gülleri sebebi ile Güller ve Gönüller diyarı olarak da bilinir. 

Havalimanı ile Ulaşım 

Batı Akdeniz’de bulunan Burdur iline hem kara yolu ile hem de hava yolu ile ulaşım mümkün. Burdur’a en yakın havalimanı 25 km uzaklıktaki Isparta Süleyman Demirel Havalimanı’dır. Burdur’a haftanın her günü hem Ankara’dan hem de İstanbul’dan seferler düzenleniyor. İstanbul Burdur arası yolculuk süresi 1 saat 10 dk’dır. Ankara Burdur arası ise 1 saattir.

Havalimanına Servis İle Ulaşım

Havalimanında yolcuları şehrin merkezine ulaştıracak ücretli servisler bulunuyor.

Taksi İle Havaalanına Ulaşım

Rahatına düşkün olup servis tercih etmeyenler için ticari taksiler de hizmet veriyor. Böylece yolcular zamandan da tasarruf etmiş oluyorlar.

Burdur’da Gezilecek Yerler

Burdur hem Akdeniz bölgesinde olması sebebiyle hem de göller bölgesinde olması sebebiyle mutlaka gezilip görülmesi gereken yerlerden bir tanesi. Eski adını da bu özelliğinden alıyor. Eski adı “Limobrama” idi. Limobrama kelimesi göl kenti manasına geliyor. Limobrama kelimesi Limonobria zamanla değişime uğrayarak Burdur halini almıştır. Burdur’da gezilmesi gereken şu şekilde sıralanabilir:

Salda Gölü – Yeşilova

Salda gölü aslına bakılırsa sadece ülkemizin değil tüm dünyanın gözdesi olabilir. Çünkü gösterdiği coğrafi özellik Mars yüzeyinin taşıdığı ile fazla benzerlik gösteriyor. Bu da dünyada sadece iki yerde var. Salda Gölü Burdur’un Yeşilova ilçesine bağlıdır. Yeşilova merkeze 4 km şehir merkezine uzaklığı 75 km dir. Zaman olarak 1 saat 15 dakika sürüyor. 

Tarihi Osmanlı Yapıları – Merkez

Osmanlı tarihinin yakından hissedildiği nadir illerden biri olan Burdur merkezde çok sayıda medrese, hamam, cami, kule, kervansaray ve güzel konak bulunmaktadır. Özellikle 17. Yy.dan kaldığı tahmin edilen Zarif Baki Bey konağı, Taş oda, yine 14. Yy.dan kalma Ulu camii, Pirkulzade medresesi görülmeye değer nadide yerlerdendir. 19. Yy Osmanlı mimarisi Mısırlılar ve Piri Başlar evleri de gözde yerlerdendir. Saat kulesi de merkezin temsili haline gelmiştir.  Ayrıca şehrin ara sokaklarında gezinirken insanı her köşede tarih kokan güzel konaklar karşılıyor. 

Lavantalar Koksun

Her ne kadar lavanta denilince akıllara Isparta gelse de lavantanın doğduğu yer Lisinia’nin Akça köyde kurduğu lavanta deresidir. Eşsiz güzellik ve insanı alıp götüren kokusuyla gezilmesi gereken yerlerin başında geliyor. Son zamanlarda trend halini alan fotoğraf çekinmek için de son derede ideal bir doğa harikası. Ziyaret için en doğru zaman Haziran sonu Temmuz başı  olmakla beraber mevsimlerin değişimiyle iki ile üç hafta farklılık gösterebiliyor. Doğru zamandan şaşmamak için Lisinia aranabilir. 

Sagalassos Antik Kenti – Ağlasun

UNESCO Dünya Kültür Mirası adayı Sagalassos, 12.000 yıldır neredeyse hiç bozulmadan orijinalliğini koruyarak günümüze kadar gelmiştir. Zamanında yaşayan halkının büyük depremler sonrası kenti terk etmesi bu kalıntıların günümüze ulaşmasında büyük önem taşıyor. Bu güzide mekân Burdur merkeze 35 km uzaklıktadır.

Burdur Arkeoloji Müzesi 

Burada Burdur ve çevresinin toprak altı kalıntıları sergilenmektedir. 60 binden fazla koleksiyonu ile Anadolu’daki arkeoloji müzelerine büyük fark atıyor. Bu sebeple arkeoloji ile ilgilenenlerinin ülkemizde başlıca ziyaret etmesi gereken bir müzedir. 

Çalışma Saatleri: 15 Nisan 15 Ekim tarihleri arasında Pazartesi hariç hafta içi her gün 09.00 ile 19.00 arası 16 Ekim 14 Nisan tarihleri arasında 08.30 ile 17.30 arasında açık. Giriş ücreti ise yalnızca 5 TL. Muzekart da geçiyor. 

Düzenlenen Festivaller

Bucak Bilim Festivali

Burdur’un Bucak ilçesine ait Bucak Bilim FestivaliBucak halkının özellikle de gençlerinin bilime ve teknolojiye olan merakını ve ilgisini çekmek için düzenlenmektedir. Bilim festivalinde ailelerle birlikte bilim standları gezilir, alanında uzmanlaşmış bilim insanlarıyla tanışma, konuşma gibi imkanlar sağlanır. Ayrıca bilime verilmesi gereken değer ve yatırımlardan bahsedilir.

Altın Sipsi Yağlı Pehlivan Güreşleri ile Kültür Mantarı Ve Kültür Sanat Etkinlikleri

Ata sporumuz olan yağlı güreş burada da önemini kaybetmemiş her yıl festivaller eşliğinde Burdur halkının coşkusuyla yarışmalar eşliğinde kutlanır. Diğer festivaller ise şunlardır.

  • Söğüt Geleneksel Domates Ve Kültür Festivali
  • Geleneksel Barutlu Su Şenlikler
  • Burdur Belediye Başkanlığı Yağlı Güreşleri
  • Salda Bisiklet Festivali
  • Burdur Göl Festivali

Bu festivallerden her biri büyük coşku ile kutlanıyor. Burdur gezisinde ajandalara eklenmesi gereken önemli bir detaydır.

Ne Yemeli Ne İçmeli

Her ne kadar Akdeniz bölgesi deyince akıllara zeytinyağı gelse de Burdur iç kesimde kaldığı için karasal iklim görülmektedir. Bu yüzden mutfağında genellikle et ağırlıklıdır.

Burdur merkeze gidildiğinde mutlaka Burdur’un şişi ve ceviz ezmesi yenmelidir. Et demişken Gölhisar’ın kavurması da tadılması gerekenler arasındadır. Bilim festivalinde adı geçen Bucak ilçesinde de salep nam yapmıştır. Yeşilova’da ise kıymalı pide denenmeli.

İklimi Ve Hava Koşulları

Akdeniz’de olması gidecek olanları aldatmasın. Burdur konum olarak tam da İç Anadolu Bölgesi ile Akdeniz bölgesi arasına sıkışmış bir tünel gibidir. Bu yüzden her iki bölgenin  de ikliminden etkilenmiştir. Yazları sıcak ve kurak kışları ise Akdeniz Bölgesi’nin tersine soğuk ve yağışlıdır. Bu sebeple kış mevsiminde kar yağma olasılığı yüksektir. 


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

0

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir