Bitlis Gezi Rehberi


0

Bitlis özellikle İslam tarihi için önemli bir yerdir. Kaleler, surlar ve antik şehir kalıntıları açısından da önemli bir yerdir. Ayrıca dağları ve doğal güzellikleri ile de önemli illerimizden birisidir. Fotoğraf çekmeyi sevenler ve profesyonel fotoğrafçılar için Bitlis harika manzaralarla doludur. Van Gölü kıyısında olduğu için bu kentte kendinizi deniz kenarında gibi hissedebilirsiniz. Bitlis’te gezilecek yerler listemize geçmeden önce bu kente ulaşım olanakları ile bilgi vermek gerekiyor.

Bitlis’e Nasıl Gidilir?

Bitlis’te henüz bir havalimanı yoktur. Ancak Van’a olan yakınlığı nedeniyle Van otogarını kullanabilirsiniz. Van havalimanı hemen her gün Türkiye’nin bütün illerine uçak seferlerinin yapıldığı bir yerdir. Havaalanından Bitlis’e geçmek için, otobüs seferleri bulunur. Ama Bitlis ve Van arasındaki feribot seferlerini de kullanabilirsiniz. Türkiye’nin bir kaç ilinden doğrudan Bitlis’e giden otobüs firmaları ve TCDD’nin Bitlis tren hattı da bulunuyor. Ziyaret için yılın ilkbahar ve sonbahar gibi daha yumuşak havaları tercih edilmelidir. Çünkü Bitlis’in kışları sert ve soğuk yazları ise çok sıcak geçer.

Bitlis’te Nereleri Gezmek Gerekiyor?

Bitlis mimari ve tarihi dokusunu pek değiştirmemiş kentlerden birisidir. Bu yüzden gerek evleri ve gerekse de özellikle köylerdeki yaşam tarzı ile hala otantik ve tarihi bir hava taşır. Aynı zamanda görülmesi gereken doğal güzellikleri de çok fazladır. 

Bitlis Tarihi Yerler

Bitlis’te gezilmesi gereken çok sayıda tarihi eser ve yapı bulunuyor. 

Bitlis’in Tarihi Evleri

Bitlis’in pek çok yerinde hala kesme taştan yapılmış ve mimarisi eski dönem özellikleri taşıyan evler bulunuyor. Bu evler labirent biçiminde tasarlanmış ve sanki üst üste dizilmiş gibidir. Eğer kültür turizmi sevenlerden ve eski zamanların dokusunu taşıyan binaları ve ortamları gezmek isteyenlerdenseniz Bitlis’in genel atmosferini seversiniz.

Bitlis Çarşısı

Bitlis Çarşısı Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde de uzun uzun anlatılan bir çarşısıdır. Eskisi kadar aktif ve ziyaretçisi bol olan bir yer olmasa da halen pek çok dükkânın işlediği yerlerden birisidir. Yüksek binalar yerine yan yana dizilmiş bu dükkânlar tarihi kalenin alt surlarından itibaren dizilidir. 

Selçuklu Mezarlığı 

Bitlis’in Ahlat ilçesinde yer alan Selçuklu Mezarlığı önemli bir tarihi eserdir ve UNESCO tarafından listelenmiştir. 12. yüzyıldaki mezarlıklar arasında en büyük mezarlıklardan birisidir. 

Çifte Kümbetler

Birisi büyük, birisi küçük olan kümbetlerin tarihi 13. yüzyıla kadar uzanıyor. 

İslahiye Medresesi

Bitlis İslam tarihinde özellikle bir eğitim merkezi olarak önemli bir yere sahiptir. Bu yüzden tarihi olarak büyük bir önem taşıyan medreselere de sahiptir. Bunlardan birisi 16. yüzyılda inşa edilen İslâhiye Medresesi’dir. 

Bitlis Etnografya Müzesi

Bitlis’teki eski medeniyetlerden önemli izleri, Bitlis halkının yaşam tarzı ve kıyafetlerini bu müzede sergilenen eserlerde görebilirsiniz. 

Tatvan

Bitlis’in en önemli ilçelerinden olan ve tarihi İpek Yolu üzerinde bulunduğu için çok sayıda tarihi eser barındıran Tatvan ilçesini ayrıca ziyaret edebilirsiniz. 

Bitlis Doğal Güzellikleri

Bitlis engebeli bir arazide yer aldığı için dağları da gezilmeye değerdir. Süphan ve Nemrut dağları da mutlaka ziyaret edilmelidir. 

Süphan Dağı

Her yıl çok sayıda dağcı Süphan Dağı’nı ziyaret eder. Çünkü ülkemizin en yüksek ikinci dağı olan bu dağ dağcılık sporları için çok uygundur. 

Nemrut Dağı ve Gölü

Bitlis’in Tatvan, Ahlat ve Güroymak ilçelerine sınır olan Nemrut Dağı’nda ülkemizin en büyük krater göllerinden birisi olan Nemrut Gölü yer alır. Yine UNESCO tarafından listelenen bu göl ülkemizin en önemli yerlerinden birisidir ve harika bir doğaya sahiptir. Kamp yapmak ve doğa yürüyüşü için harika bir yer olan Nemrut Gölü’nde yaz sıcağında çok serin bir suda yüzebilirsiniz. Adıyaman’daki Nemrut Dağı ile çok karıştırılan Nemrut Dağı ise kışın çok güzel bir manzaraya sahiptir ve dağ sporları için çok tercih edilir.

Nazik Gölü

Balıkçılar ve doğa fotoğrafı çekmeyi sevenler için güzel bir seçenek olan Nazik Gölü Bitlis’in Ahlât ilçesinde bulunuyor.

Arin Gölü

Süphan Dağı’nın eteklerinde yer alan Arîn Gölü bir kuş cenneti olmak özelliğini taşıyor ve çok sayıda kuş türünü barındırıyor. 

Aygır Gölü

Adilcevaz ilçesinde bulunan ve yine Süphan Dağı’nın eteklerinde yer alan bir diğer göl de Aygır Gölü’dür ve kışın kar düştüğünde harika bir manzaraya sahip olur. Doğa yürüyüşçüleri için önemli bir rotada yer alan göl kenarında kamp ve piknik yapabilirsiniz. 

Van Gölü

Van Gölü tam olarak Bitlis ve Van’ı ayıran bir yerde bulunuyor. Bu gölde buradaki pek çok göl gibi volkanik bir patama sonucu oluşmuş. Vanlılar tarafından deniz olarak adlandırılan göl harika bir manzaraya ve Akdamar Adası gibi tarihi mekânların yer aldığı bir adaya sahiptir.  

Adilcevaz Sahili

Van Gölü demişken uzun ve mükemmel bir manzaraya sahip olan Adilcevaz Sahili’ni de mutlaka ziyaret etmeniz gerekiyor. 

Hizan

Balı ile ünlü olan bu ilçe Bitlis’in tarihi dokusunu kaybetmemiş olan yerlerinden birisidir. Hem evleri hem de yemyeşil doğası ile her göreni etkileyen ilçelerden birisidir. 

Bitlis Festivalleri

Gezilecek çok sayıda güzel yeri olan Bitlis’te her yıl düzenlenen festivaller de var. Ziyaretinizi bu festival zamanlarına denk getirebilirsiniz. Tatvan Doğu Anadolu Kültür ve Sanat Festivali, Adilcevaz Ceviz ve Kültür Etkinlikleri, Van Bitlis Uluslararası Su Sporları Festivali bunlardan bazılarıdır.  


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

0

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir