Küçük iller arasında olan Bingöl, aslında gezilecek birçok yere sahip olup, maneviyat dolu bir şehir olmakla bilinir. Doğu turu yapılırken mutlaka uğranması gereken illerden bir tanesidir. Şehir merkezinde genellikle zazalar olsa da, birçok köyünde kürtlerin yaşadığı bir il olan Bingöl’ ün rakımı 1.153 m(3.782 ft) dir. Güneyinde Diyarbakır ile kuzeyinde Erzurum ve Erzincan şehri ile komşudur. Yaylaları olan Düzce ilinin rakımı en yüksek olan ilçesi Karlıova iken, en düşük rakımlı olan da şehir merkezine yakın olan Genç ilçesidir.
Şehrin Ucuna Kurulan Havalimanı
Bingöl de daha önceleri havalimanı yokken 2013 yılında inşa edilerek hizmete başlamıştır. Şehirden uzak bir havalimanı olsa da, metropol şehir olan İstanbul’ a ve Ankara iline her gün uçuş hizmeti veriyor. Havalimanı daima sakin ve tüm ihtiyaçları giderecek her bölüme sahip. Şehir merkezinden taksi ile ulaşım da mümkün. Hatta küçük şehir olduğu için, taksilerde taksi metre açılmayıp belli bölgelere fiyatlar belirlenir ve sabitlenir. Bu şekilde kolaylıkla ulaşım imkânı olan havalimanına havaalanı servisleri ile de şehrin içinden ulaşmak mümkündür.
Bingöl De Gezilecek Yerler
Küçük bir il olan ve Doğu Anadolu bölgesinde yer alan Bingöl, ortalama iki günde gezilerek hemen hemen her türlü bilgisine sahip olunabilir. Sadece yaylaları ile değil, dağları, kamp alanları, piknik ve mesire alanları, gölleri ile aslında küçüklüğünün yanı sıra irin ve zengin olduğunu da ispatlar.
Yüzen Adalar
Bingöl ilinin Solhan ilçesinde bulunan yüzen adalar, en çok beğenilen ve gezilen yerlerin başında gelir. Solhan ilçesinin Azarşak köyündeki yüzen adalar, gölün üzerindeki 60 metre büyüklüğündeki 3 adadan ibarettir. Bu isim halk tarafından kendisine verilmiştir. Zira adalar gölün üzerinde hareket ederler. Yeşilliği bol olan bu yer belki de Bingöl’ ün en yeşil manzaralarının başında gelir. Turistler tarafından çok fazla ziyaret edilen bu yer Bingöl’ ün yerlileri tarafından da oldukça ilgi görüyor.

Kaplıcalar
Erzurum Bingöl yolu üzerinde bulunan kaplıcalar, şifalı suyu ile bilinir. Kaplıcaların içerisinde yemek yiyebileceğiniz restoranlar, mescid, kalınacak otel de bulunduğundan her türlü ihtiyaca cevap verir. Aynı zamanda turistler tarafından çok fazla ilgi görür. Kaplıca suyu içerisinde hem sıcak doğal kaplıca suyunun bulunduğu havuz varken, hem de hemen yanında ılık normal su bulunmaktadır. Kaplıca suyu insan bedenine şifalı olduğu için vücudun dengesini ilk etapta bozabilir. Böyle durumlarda hemen ılık suya girerek vücut rahat ettirilir. Sadece yetişkinler değil, çocuklar için de faydalı olan kaplıca suyuna hamilelerin girmesi pek de uygun değildir. Zira vücudu temizleme özelliği bulunan kaplıca suları, hamileliğinin ilk aylarında olan kişilerin düşük yapmasına sebebiyet verebilir. Ayrıca sabahın erken saatlerinde gidildiğinde oldukça sakin ve temiz bir ortama sahiptir. Bingöl ilini gezenlerin mutlaka kaplıcaların tadına varması gerekir.
Kayak Merkezi
Bingöl’ ün bir başka turistik yeri de Hesarek kayak merkezidir. Şehir merkezine 34 km uzaklığında olan kayak merkezi 1600 metre uzunluğundadır. Daha önce kayak yapmamış olan kişiler de düşünülerek, acemiler ve çocuklar için de özel pist ayarlanmıştır. Ayrıca ikinci kayak merkezi de yol çatı kayak merkezidir. Burası şehir merkezine daha yakın olduğu için, ziyaretçisi de daha fazladır. 1998 yılında açılan bu kayak merkezi küçük ama keyif verici bir ortama sahiptir.

Kanireş Barajı
Karlıova ilçesinde yer alan Kanireş barajı ilçeye 10 dakikalık bir mesafede bulunuyor. Bingöl il merkezine ise yaklaşık 1 saatlik mesafesi olan bu barajda piknik yapmak ve temiz havadan faydalanmak oldukça iyi gelecektir. Ayrıca balık tutmayı severler için, rahat ve sakin bir yer olduğundan manzarası izlenerek kolaylıkla balık tutulabilir.

Çırçır Şelalesi
Bingöl merkez köylerinden olan Ilıcadere köyünde bulunan çır çır şelalesi nefes kesici bir manzaraya sahiptir. Şehir merkezine de yakın olduğu için hem yolları rahat, hem de ulaşımı kolaydır. 50 metre yukardan dökülen bu şelalenin etrafında herhangi bir mesire alanı bulunmadığından, sadce gezip manzara ve havasından faydalanmak için ziyaret edilmesi daha uygun olacaktır.

Buban Bacaları
Bu bacaların ne zaman oluştuğu bilinmese de, mutlaka ziyaret edilmesi gereken doğal güzelliklerden birisidir. Bingöl’ e bağlı olan Oğuldere köyünde yer alan bu bacalara peri bacaları da denmektedir.

Düzenlenen Festivaller
Her yıl düzenlenen festivalleri;
- Ekim ayında düzenlenen kısa film festivali
- Haziran ayında düzenlenen kadayıf festivali
- Şubat ayında düzenlenen Hesarek festivalidir.
Bingöl De Ne Yenir Ve İçilir?
Bingöl’ ün meşhur yemeklerinden en çok sevileni tutmaç çorbasıdır. Özel hamurdan kesilen tutmaçlar kurutulur ve kış için hazırlanır. Yoğurtla veya kendi özel sosuyla yapılan bu çorbanın içinde kavurma, mercimek gibi malzemeler de bulunduğundan vitamin ve mineral içerir. Diğer meşhur yemekleri ise; mastuva, keldoş, kaburga dolması, gömme, löl ve sorina peldir. Ziyaret eden herkesin güzel yapan lokantalarda mutlaka bu lezzetleri tatması gerekir.
Bingöl Şehrinin İklimi
Yıllık ortalama sıcaklığı 12.1 derece olan Bingöl şehri, kış aylarında oldukça soğuk bir hava durumuna sahiptir. Ayrıca kuru ve deniz olmayan bir yer olduğu için, yaz aylarında kızgın ve yakıcı güneş sebebiyle oldukça sıcak geçer. Yıllık yağış miktarı ise, 873.7 mm.dir.
0 Yorum