Bilecik Gezi Rehberi


0

Türkiye’nin en küçük illeri arasında yer alan Bilecik, Marmara bölgesinin güneydoğusunda özel bir yer olan ve hızlıca büyüyen bir şehirdir. Bilecik, aynı zamanda bölgeler arası şekillerin ve iklimin değiştiği bir noktadır. Bilecik, şehri tarihsel açıdan da çok geniş bir kitleye sahiptir. Antik çağlardan Bu yana büyük uygarlıklara ev sahipliği yapmış bir yapıdadır. Toplam 4300 kilometrelik yüz ölçümü e sahip olan bu şehir yeryüzü şekilleri bakımından da komşu illerine göre çeşitlidir. Tarihte bilinen ilk ismi Belekome olan bu şehir sonradan Bilecik olarak değişmiştir.

Eski çağlardan bu yana Osmanlı Devleti’nin savaşlarının gerçekleştiği Söğüt ve Bozüyük ilçelerine sahiptir. Bu şehrin en göz alıcı doğal güzellikleri arasında büyük ormanlık alanları, piknik alanları, göl ve dereleri yer almaktadır Son derece verimli topraklara sahip olan bu şehirde tarım ürünleri ile geçimin büyük bölümü sağlanıyor. Şehirsin sıklıkla üretmiş olduğu tarım ürünleri arasında en fazla buğday, arpa, ayçiçeği, domates, soğan, biber, ceviz, karpuz, kiraz, nar gibi ürünler yer almaktadır. Bilecik’te yetiştirilen şerbetçi otu bira sektöründe sıklıkla kullanılıyor.

Bilecik Konumu

Bilecik tam olarak Marmara bölgesinin güneydoğu tarafında yer alır. Anadolu ile geçiş kapısı sayılan Bilecik kuzey bölgesinde Sakarya, Güney bölgesinde Kütahya, Batı bölgesinde Bursa Doğu bölgesinde ise Bolu illeri ile komşudur. Bölgenin en önemli su kaynaklarını ise Sakarya nehri kıyısında bulunan Gölpazarı, Osmaneli ve Söğüt ilçeleri sağlamaktadır.

Bilecik’te Gezilecek Yerler

Bilecik, M. Ö 3000 yıllarına kadar pek çok tarihi eseri içerisinde barındırıyor. Bu nedenle görülmesi gereken pek çok tarihi mekân ve doğal yerler vardır. Ancak şunu da belirtmek gerekir ki Bilecik’i gezebilmek için yaklaşık 3 veya 4 gün ayırmak gerekir. Bilecik’te gezebileceğiniz yerleri şöyle sıralayabiliriz;

  • Şeyh Edebali Türbesi
  • Söğüt Ertuğrul Gazi Müzesi
  • Merdivenleri Kaya
  • İnönü Şehitliği
  • Kömür Su Yaylası
  • Orhan Gazi Camii

Şeyh Edebali Türbesi

Şeyh Edebali Türbesi Osmanlı zamanında Orhan Gazi tarafından kurulmuş olup günümüzde hala misafirlere açık bir halde kullanılıyor. Türbenin içerisinde misafirhane ve mescit olarak kullanılmak üzere misafirlerin kullanabileceği iki oda bulunmaktadır.

Ertuğrul Gazi Müzesi

Söğüt Ertuğrul Gazi Müzesi, 1900 yıllarının başında Memiş Ağa tarafından sargı evi olarak yapışmış olup günümüzde müze olarak kullanılıyor. Müzenin ahşaptan olan tasarımı dikkatleri üzerine topluyor. Müze içerisinde Yörüklere dair eşyalar ve tarihi eserler yer alıyor.

Merdivenli Kaya

Romalılardan kalma bir eser olan Merdivenli Kaya etrafı ormanlarla kaplı muhteşem bir yerdir. Romalıların dikiş evi ve podyum olarak kullandığı bu alanda 15 basamak merdiven bulunmaktadır.

Kömür Su Yaylası

Kömür Su Yaylası Bozüyük ilçesine oldukça yakındır ve Bilecik’in en bilindik yaylasıdır. Yaylada 4 tane kaynak suyu vardır ve günümüzde yürüyüş yeri ve mesire alanı olarak kullanılıyor.

Orhan Gazi Camii

Orhan Gazi Camii minaresi kurşun kaplama olduğu için Kurşunlu Cami olarak biliniyor. Türk güçlüğünü ifade eden bu cami günümüzde son derece güzel bir tasarıma sahiptir.

İnönü Şehitliği

İnönü Şehitliği Bozüyük ilçesine yakın olup toplam 844 mezarlığa sahiptir. İnönü Savaşlarında can veren şehitlerin mezarlarını gösteriyor ve oldukça etkileyicidir.

Bilecik’e Ne Zaman Gidilmeli?

Açık ve net söylemek gerekir ise Bilecik’e yaz aylarında gitmek daha doğru olur. Sebebi ise Bilecik’de kış ayları oldukça soğuk ve yağışlı geçmektedir. Bu bölgede Anadolu iklimi, Marmara iklimi ve Mikro-klima iklimi olmak üzere üç farklı iklim çeşidi görülür. Fakat bir başka görüş önermek gerekir ise Bilecik’e bahar aylarında gitmekte yarar vardır. Çünkü şehrin orman güzellikleri, yayla ve vadileri bahar aylarında eşsiz bir görünüme sahiptir. Siz de Bilecik’i ziyaret etmek istiyorsanız Nisan ve Ekim ayları arasında şehri ziyaret etmeyi tercih edebilirsiniz.

Bilecik’e Nasıl Gidilir?

Bilecik’te havalimanı olmadığı için genel olarak karayolu ve demir yolu ulaşımı sağlanır. Eğer otobüs ile yolculuk yapmak isterseniz. İstanbul, Ankara ve İzmir büyük şehirlerinden otobüs seferi sağlayabilirsiniz bu illerden Bilecik ile otobüs yolculuğu üç ile beş saat arasında değişiklik gösterir. Bunun dışında İstanbul ve Ankara üzerinden tren ile de Bilecik’e yolculuk yapılabilir. Her ikisinin de kullanmak İstemiyorsanız tanınmış büyük firmalardan araç kiralama hizmeti alabilirsiniz.

Bilecik’te Ne Yenir Ne İçilir

Bilecik’in verimli toprakları hayvancılık sektörünün de gelişmesini sağlamıştır. Tahıl üretiminin yanı sıra etçil beslenme de bu bölgede oldukça yaygındır. Bölgedeki meşhur yemekleri arasında hamur işleri yaygındır Örnek vermek gerekirse kömme külleri içinde pişirilen bir ekmek türüdür. Dağ erikli kesme çorbası, nohutlu mantı, bıldırcın kebabı, ovmaç çorbası, pancar pekmezi ve keklik kebabı meşhur yemekleri arasındadır. Görüldüğü gibi şehrin meşhur yemeklerinin büyük çoğunluğunu hamur işleri oluşturuluyor.

Bilecik’te yemek yemek istiyorsanız gidebileceğiniz kaliteli restoranlar arasında Fırtına Restoran, Tozman Restoran ve İmran Restoran yer almaktadır. Bu restoranlarda etli yemekler, pide menüleri, ev yapımı yemekleri, ızgara ve tatlı çeşitlerini bulmanız mümkün.

Bilecik’ de Yer Alan Festivaller

Bilecik’te bulunan festivaller arasında kurtuluş zamanları ve anma törenleri dikkat çekiyor. Eylül ayının ikinci haftasında Ertuğrul Gazi’yi anma ve Söğüt festivalleri kutlanıyor. Bu festivaller yaklaşık olarak 700 yıllık bir geçmişe sahip olduğu için Yörük Bayramı Olarak da biliniyor. Bu şenliklerde geçmişteki Yörük insanların günlük hayatları, giydiği kıyafetler, yediği yemekler, kına gecesi kutlamaları ve cirit oyunları canlandırır. Bu şenliklerde genellikle ikram olarak pilav dağıtılır.

Bilecik’ de Nerede Alışveriş Yapılır?

Bilecik’te yöresel alışveriş yapmak istiyorsanız bölgenin Pazaryeri ilçesinin Kınık köyün de hizmete sunulan el sanatları ürünlerini ziyaret edebilirsiniz. Çünkü bu yörede yaklaşık yüz yıllık bir geçmişe sahip olan çömlekçilik şehrin en önemli geçim kaynaklarından biridir. Örnek vermek gerekirse vazo, saksı, testi, sürahi, cezve, fincan ve bunlara benzer birçok çeşit ürünler ve hediyelik eşyalar bulunmaktadır. Bununla birlikte dokumacılık da bir geçim kaynağı olduğu için el dokuma ürünleri olan Bilecik bezleri hatıralık hediye seçimi için iyi bir tercihtir. Son olarak nar lokumu, ayva lokumu, helva ve boza da alınabilir.

Bilecik’te Gece Hayatı Nasıl Olur?

Doğruyu söylemek gerekir ise Bilecik’te Gece Hayatı yok denilecek kadar azdır. Çünkü Burada pek gidilecek yer yoktur. Bilecik halkı genelde gençler ve yaşlılar olarak gidilecek yerleri kısıtlı hale getirebilir. Genç kesim genelde kafe ve oyun alanlarını tercih ederken yaşlı kısımda restoran ve çay bahçelerini tercih eder. Sizlerde Bilecik’i merak ediyorsanız ihtiyacınız olan tüm bilgileri bu yazıda en doğru biçimde bulabilirsiniz.


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

0

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir