Bayburt, Doğu Anadolu’yu Karadeniz bölgesine bağlayan Erzurum ve Trabzon yolunda bulunan Türkiye’nin 81 ilinden biridir. Bayburt’un Kuzey’inde Trabzon, Kuzeydoğu’sunda Rize; Doğu ve güneydoğusunda Erzurum ili, Güney’inde Erzincan ve Batı’sında da Gümüşhane illeri bulunmaktadır. Bayburt halkının bir kısmı Türkmen ve Çepnilerden oluşur. Ayrıca tarihi İpek yolu üzerinde bulunur. Bu yüzden de tarihte birçok medeniyete kucak açmıştır. Bayburt şehrinin ismi Hint-Avrupa dili Mitanni göçmenlerinin bu şehre yerleşmesi sonucunda verilmiştir. Bayburt daha önce Roma imparatorluğu hâkimiyetindeydi. Roma İmparatorluğu ayrıldığında da Doğu Roma toprakları içinde kalmıştır. Aynı zamanda Türkmenlerin ilk yerleşim yeri olarak bilinmektedir.
Azziler tarafından kurulan Bayburt ilinin tarihi MÖ 3000’li yıllara dayanmakla birlikte bu topraklarda yaşayan Persler, Romalılar, Bizanslılar, Medler, Saltuklular, Emeviler, Danışmendliler, Akkoyunlar, Selçuklular ve Osmanlı Devleti hüküm sürmüştür. Evliya Çelebi ve Marco Polo’nun Seyahatnamelerinde Bayburt ilinden bahsedilmiştir.
Bayburt’un iklimi Doğu Karadeniz iklimi ve Doğu Anadolu’daki karasal iklimdir. Dolayısıyla Bayburt, yazları sıcak ve kurak, kış mevsiminde de soğuk ve yağışlı bir şehirdir. Ekonomide tarım ve hayvancılık ilk sıralardadır. Tarım ürünleri ise Hububat çeşitleri, Yem bitkileri, Şeker Pancarı’dır. Bayburt’un bulunduğu bölgenin büyük bir kısmı kıraç’tır. Kıraç toprakları tanım olarak, “verimliliği az olan toprak” anlamına gelir. Çoruh Vadisi’nde Sünür ve Aydıntepe ovalarında sulu tarım yapılır. Ayrıca Çoruh Nehri’nde Rafting yapabilirsiniz.
Gezilecek Yerler
Bayburt doğası “el değmemiş bir harikalar şehri” olarak sıfatlandırılır. Özellikle kamp yapmak isteyenler için dağlarda, kar sularının biriktiği dağ göllerinin yanı başında veya çam ormanlarının arasında kamp ve piknik alanları yaygındır. Gezilecek alanlar içerisinde hem doğal ortamlar hem de tarihi mekânlar gibi birçok farklı yer seçeneği bulunuyor.
Bayburt’taki Doğal Alanlar
Yakupabdal Göleti, Doğa Parkı, Aslandağı Vilayet Ormanı, Kavakyanı Şelaleleri, Kaçkar Dağları, Balıklı Göl ve Aygır Gölü’dür. Buralarda hem kamp be piknik yapabilir hem de doğal güzellikleri görmek için gidebilirsiniz.
Dede Korkut Türbesi ve Heykeli
Türk tarihinde eski hikâyelerin anlatımıyla meşhur olan ve gerçek ismi Alibaba olarak bilinen, Dede Korkut Türbesi ve Heykeli de ziyaret edilmesi gereken yerlerden biridir.

Aydıntepe Yeraltı Şehri
Bayburt halkının gizli güzellik olarak adlandırdığı Aydıntepe Yeraltı Şehri, Aydıntepe ilçesinde yerin 2.5 metre altındadır. Yeraltı şehri tüf içinde ana kayaya oyulmuş olan ve geniş odaların başka odalara da açıldığı muazzam güzellikte bir yerdir.

Sarıkaya Şelaleleri
Kafanızı dinlemek, şehrin kalabalığından uzaklaşmak istiyorsanız Sarıkaya Şelaleleri tam da size göre bir yer. Sarıkaya Şelaleleri, Bayburt-Erzurum karayolunun üzerinde yer almaktadır.

Buz Mağarası
Bayburt’un Helva Köyünde yaz ayında bile erimeyen buzdan sarkıtların olduğu Helva Köyü Buz Mağarası bulunmaktadır. Yaz kış buz sarkıtlarının olduğu mağara mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir.

Tarihi Bent Hamamı
Bent Hamamı da Çoruh nehrine yakın bir yerde bulunmaktadır. Bent hamamı, Akkoyunlu Hace Ferahşad tarafından 16. yy’da yaptırılmıştır. Görsel güzelliği ile ziyaretçilerinin dikkatini çekmeyi başaran bir yapıttır.

Kavallar Konağı ve Diğer Yapıtlar
Şehrin kültürel tarihi bakımından eski Kavallar Konağı’nda bulunan Bayburt müzesi de önemli bir yer tutar. Bayburt şehrinin diğer önemli yerleri: Ferahşad Bey Camii ve Külliyesi, Kop Savunması Anıtı ve Şehitliği, Vali Konağı ve Şehit Osman Türbesi’dir.
Baksı Müzesi
Müzeseverler için de Baksı Müzesi son dönemlerde popüler müzeler arasına girmiştir. Bayburt’un Bayraktar Köyü’nde bulunan ve Bayburtlu ressam Profesör Doktor Hüsamettin Koçan tarafından kurulmuştur. Baksı müzesi 2014 yılında Avrupa Müze Ödülünü almaya hak kazanmıştır. Baksı müzesini ziyaret ettiğiniz zaman her bir odası özenle dekore edilen odaları olan konukevinde kalabilirsiniz.

Bayburt Kalesi
Osmanlıdan kalan en eski ve en değerli yapıtlar arasında olan bu kalenin dış yüzeyi yeşil, mor renkteki çiçeklerle süslenmiştir. Bu süslerden dolayı Osmanlı döneminde bu kaleye Çinimaçin Kalesi ismi verilmiştir. Bayburt kalesinin yakınlarında bir kilise ile yağlı mağarası bulunmaktadır.

Bayburt Ulaşım Yolları
Bayburt iline gitmek isteyen vatandaşlar hem karayolu hem de havayolundan ulaşım sağlayabilirler. Ulaşım sağlamak için uygun fiyata otobüs bileti ya da uçak bileti bulmanız mümkündür.
Bayburt Karayolu Ulaşımı
Bayburt’a karayolundan ulaşmak isteyen kişiler otobüs seferleri veya kendi özel araçlarıyla gidebilirler. İstanbul, İzmir, Bursa, Ankara gibi büyükşehirlerde düzenli bir şekilde Bayburt’a otobüs seferleri yapılmaktadır.
Bayburt Havaalanı Ulaşım
Havayolu ile Bayburt’a gitmek isteyen vatandaşlar ise Erzurum Havaalanı’na giderek, Bayburt’a gidebilirler. Erzurum ve Bayburt birbirine yakınlığı ile bilinen 2 şehir olmakla birlikte, Erzurum havaalanı ile Bayburt ili arasında 50 km mesafe vardır. Ayrıca Erzurum Havaalanından, Bayburt’a gitmek isteyen vatandaşlar, düzenlenen otobüs seferleriyle de gidebilirler.
Yöresel Yemekler
Gezip gördüğümüz yerlerde yöresel yemekleri de tatmak isteriz. Özellikle Galacoş ve kara pancar yemekleri ile meşhur olan Bayburt’un ekşi lahana, kesme çorbası ve lor dolmasını mutlaka tatmalısınız.
Festivaller
Her sene Temmuz’da Bayburt ilinde özel olarak dede Korkut şölenleri yapılarak şiir sempozyumları ve sergiler düzenlenmektedir. Ayrıca her sene yine Temmuz ayında geleneksel su festivali yapılarak bisiklet yarışı, sünnet şöleni ve eğlence yapılmaktadır.
Bayburt Konaklama
Bayburt’a olan ziyaret sayıları arttıkça konaklama mekânları da artmıştır. Bunun için otellerde ve pansiyonlarda kalabilirsiniz. Ayrıca uygun fiyatlara günlük evler de kiralayabilirsiniz.
0 Yorum