Türkiye’nin son yıllarda yerli ve yabancı turistlerin en çok ziyaret ettiği tatil beldelerinden biri olan Ayvalık Balıkesir iline bağlıdır ve Balıkesir ilinin Ege bölgesine en yakın ilçesidir. Ege denizine kıyısı olan Ayvalık’ın karşısında Dikili sahili vardır. Ayvalık hem tarihi mekanları hem de doğal güzellikleriyle ilgi çekmektedir. Beldede kalınabilecek çok sayıda otel, butik otel, pansiyon ve kiralık apart bulunmaktadır. Ziyaretçilerin ister iş amaçlı ister tatil amaçlı tercih ettikleri Ayvalık beldesi gezilecek bir şok tarihi mekanı ve doğal güzelliği bünyesinde barındırmaktadır. Birçok adaya sahip olan Ayvalık en çok da yerleşime açık olan Cunda Adası’yla ziyaretçi çekmektedir.
Ayvalık’a Nasıl Gidilir?
Balıkesir’e 126 km olan Ayvalık’a karayolu, denizyolu, havayolu ve demiryolu ile ulaşım vardır. Marmara bölgesine kıyısı olan İstanbul’a uzaklığı 423 km’dir. İstanbul Yenikapı ve Bostancı iskelesinden deniz otobüsüyle Bandırma’ya 2 saatte gelinebilir. Karayoluyla Bandırma’dan 3 saatte Ayvalık’a ulaşılır. Ayvalık’a demiryoluyla TCDD’nin İzmir Mavi Treniyle 2 saatte Ayvalık’a ulaşılır. Ayrıca aynı şekilde Eskişehir Mavi Treniyle de Ayvalık’a gelinebilir. Eğer biraz daha uzak yerden ya da yurt dışından geliyorsanız Balıkesir Kocaseyit Havalimanı’na gelip 45 dakikada Ayvalık’a ulaşabilirsiniz.
Ayvalık’ta Gezilmesi Gereken Yerler
- Rahmi Koç Müzesi
Türkiye’nin en çok ziyaret edilen beldesi Ayvalık hem tarihi mekânları hem de doğal güzellikleriyle gezmek için tercih edilecek yerlerin başında gelmektedir. Rahmi Koç Müzesi gezilecek tarihi mekânların başında yer almaktadır.1873’de kilise olan müze 1944’de yaşanan depremle zarar görmüştür. Rahmi Koç kiliseyi restore edip kilise bünyesindeki kütüphaneyi de onarmıştır. Kütüphaneye Muhtar Kent tarafından önemli diplomat olan babası Necdet Kent’in 1300 kitabı bağışlanmıştır. Kütüphaneye Sevim ve Necdet Kent Kütüphanesi ismi verilmiştir. Rahmi Koç kiliseyi onarırken değirmen yapısına dokunmamış yel değirmen olduğu gibi kalmıştır. Ayvalık’a gittiğinizde Cunda Adası’nda bulunan Rahmi Koç Müzesi gezilecek liste arasındadır.
- Taksiyarhis Anıt Müzesi
Taksiyarhis Anıt Müzesi de gezilecek tarihi mekânlardandır. 15.yüzyılda yapılan kilise Ayvalık’ın en eski kilisesidir. Kilise üç ayrı dönemi yaşamıştır. Müzeye çevrilen kilisenin içi neo-klasik üslupla yapılmış olup çok görkemli ve zariftir. Ayrıca eskiden kilise olan şuan Saatli Cami de gezilecek tarihi mekanlardandır. Saatli Camii Ayvalık çarşı merkezindedir. Tarihi mekânlar dışında taş ev olarak bilinen Rum evleri ve konakları da ziyaretçilerin beğenisini toplamaktadır.
- Macaron Mahallesi
Ayvalık’da gezebileceğiniz tarihi mekânlar dışında Macaron Mahallesi gelmektedir. Türkçesi Mercanköşk olan Macaron Rumcadır. Mercanköşk bitkiden gelmektedir. Rumlar bu bitkiyle pencerelerinin pervazını süslemişlerdir. Macaron mahallesinin taş döşemeli dar sokakları, renkli kapılı pencerelerinden rengarenk çiçekler fırlayan evleri oldukça beğenilmektedir.
- Şeytan Sofrası
Ayvalık’ın tarihi mekânları ve Rum evleri dışında en çok ilgi çeken doğal güzelliklerinin başında Şeytan Sofrası gelmektedir. Ayvalık merkeze 8 km uzaklıkta olan Şeytan Sofrası volkanik yapılanmayla oluşmuş tepedir. Oluşum ayak izinde oluştuğu için buraya şeytanın ayak izi diğer bir deyişle Şeytan Sofrası adı verilmiştir. Tepenin aşağıdan manzarası oldukça güzeldir mavi deniz ve yemyeşil ağaçlar özellikle güneş batımını Şeytan Sofrası’nda izlemek isteyen ziyaretçileri ağırlamaktadır.
- Meşhur Ayvalık Plajları
Ayvalık’ın doğal güzelliklerinden olan plajları da oldukça meşhurdur. Sarımsaklı plajı ve Badavut plajı oldukça ilgi görmektedir. Sarımsaklı plajı vücuda yapışmayan kumuyla dünyaca ünlüdür. Ayrıca plaj 7 km uzunluğundadır ve 100 metre eninde sahille Marmara ve Ege Bölgesi’nin en çok tercih edilen plajlarındandır. Ayrıca Ayvalık’da gezebileceğiniz 22 ada vardır. Adaları günübirlik yapılan tekne turlarıyla gezebilirsiniz. Ayvalık’a geldiğinizde konaklayabileceğiniz lüks oteller , butik oteller , kiralık apart ve daireler , bungalov evler , ada camping ve kamp yerleri bulunmaktadır.
Ayvalık’ın Meşhur Lezzetleri
Ayvalık denilince akla ilk gelen lezzet Ayvalık tostudur. Tostun lezzeti ekmeğinde kullanılan özel undan gelmektedir. Ayvalık tostu büyükçe kesilen dilim ekmeği ve bol malzemeli ( sosis, kaşar, salam, domates, sucuk ve rus salatası ) lezzetli sandviçtir. Doyurucu ve lezzetli olmasından dolayı çokça tüketilmektedir. Bu lezzetin ünü ve tarifi Ayvalık dışına çıkmıştır.
Bir başka lezzet ise Papalina balığıdır. Adı Rumca olan balık Ayvalık bölgesinde çıkarılır. Hamsiden biraz büyük olan balık daha çok Ağustos ve Eylül aylarında tercih edilir. Ayvalık’taki birçok restoranda yiyebileceğiniz lezzetli Papalina balığının daha çok kızartması yapılmaktadır. Girit mezeleri de beldede oldukça tercih edilen ve sevilen lezzetler arasındadır.

Mezelerde kullanılan rezene, kabak çiçeği ve deniz börülcesi lezzetli yemeklerin yapımında kullanılır. Nüfus mübadelesi döneminde Ege Bölgesi’ne gelen Giritliler Ayvalık’da birçok yönden iz bırakmışlardır. Gerek mutfak kültüründe gerek mimaride beldeye çok katkıları olmuştur. Girit mezeleri de Rumlardan kalan lezzetlerdir. Ayvalık’a özgü tatlılar arasında Lor Kurabiyesi ve Sakızlı dondurma da çok önemli yer tutmaktadır.
Beldeye özgü Lor peynirinin, Şerbetli Lor tatlısı ve Lor Kurabiyesi vazgeçilmez lezzetleri arasındadır. Sakızlı dondurma Girit adalarından getirilen sakız ağacı reçinesinden yapılan Sakızlı dondurma Ayvalık’a gelen ziyaretçilerin muhakkak tatmaları gereken lezzetidir.
Lor peynirinin dışında özel yapımlı isli sepet peyniri ve ızgaralanmış Ayvalık zeytini de beğenilen lezzetleri arasındadır. Ayrıca beldede yetiştirilen zeytinlerden yapılan zeytinyağı, zeytin kolonyası, zeytin sabunu ve sofralık salamura zeytinler de Ayvalık’da ilgi gören mahsullerdir. Ayvalık’a yolunuz tatil ya da iş amaçlı düşerse ilçede tadabileceğiniz daha birçok lezzet bulunmaktadır.
Ayvalık’ın Gözbebeği Cunda Adası
Ayvalık’ın 22 adasından tek yerleşim yeri olan adası Cunda Adası’dır. Ayrıca ülkemizin Ege denizinde yer alan dördüncü büyük adasıdır. Cunda Adası’nın diğer adı Ali Bey Adası’dır. Cunda Adası’nın karaya bağlantısını 1964 yılında inşa edilen Boğaz köprüsü sağlamaktadır. Ada konum olarak kolay ulaşılabilirdir. Ayvalık’a ulaşan adaya vapurla her saatte bir seferle gidilebilir.
Ayvalık’a gelen yerli ve yabancı turistlerin en çok ilgisini çeken adası Cunda Adası’dır. Adaya Jumping için gelen ziyaretçilerin özelikle Eylül ve Ekim aylarında gelmeleri önerilir. Gerek doğal güzelliğiyle gerekse mimarisiyle beğeni toplamaktadır. Girit kültürünün izlerini taşıyan Cunda Adası taşlarla bezenmiş dar sokakları, pencerelerinden begonvil sarkan taş evleri ve mis gibi deniz kokusu ve kaz dağlarının tertemiz havasıyla oldukça ziyaretçi çekmektedir.
Tarihi Mekânları ile Cunda Adası
Cunda Adası’nda gezebileceğiniz en önemli tarihi mekân Rahmi Koç Müzesi ve Sevim-Necdet Kent Kütüphanesidir. Taksiyarhis kilisesi de Cunda Adası’na gelenlerin oldukça ziyaret ettikleri mekânlardandır. Ayrıca adada gezebileceğiniz yerler arasında; Taş Kahve, Despot evi, Tımarhane Adası, Ayışığı Manastırı ve Cunda sahil çarşısıdır. Cunda Adası’na geldiğinizde tadabileceğiniz ve hemen hemen her restoranında bulunan en meşhur lezzeti Papalina balığıdır.
Genellikle yaz aylarında beldede ve adada tutulan Papalina balığı oldukça lezzetlidir. Papalina balığı kışın için de dondurulup öyle tüketilmektedir. Daha çok kızartması tercih edilen Papalina balığı Hamsi balığından biraz büyük olan ve kılçıksız balıktır. Cunda Adası’nda tadabileceğiniz Girit mezeleri de çokça tüketilmektedir. Girit mezelerinde ( deniz börülcesi, rezene ve deniz börülcesi çok tercih edilir. ) deniz ürünleri içeren balık yemekleri ve salatalar bulunmaktadır.

Bunların içinde en çok sevilen Ahtapot Salatası’dır. Ayrıca deniz mahsulleri çok tercih edildiğinden ziyaretçiler için farklı yemek seçeneklerini sunulmuş olur. Adanın en meşhur tatlısı Girit’e özgü olan Sakızlı Dondurma ve Sakızlı Kurabiye’dir. Girit’e özgü şaraplar da Cunda Adası’na gelen ziyaretçilerin beğendiği tatlardan biridir.
Cunda Adası’na geldiğinizde konaklama açısından hiç sıkıntı çekmezsiniz. Lüks oteller, butik oteller ve adacamping ayrıca Cunda Adası’na yakın olan Küçükköy Mahallesi de konaklayabileceğiniz bir sürü konaklama seçenekleri barındırmaktadır. Günü birlik turlarla gezebileceğiniz Cunda Adası özellikle yaz ayları ve sonbahar başlangıcında gezip görebileceğiniz birçok güzelliğiyle sizleri beklemektedir.
0 Yorum